Προσπαθούν εκ των υστέρων να εξηγήσουν την αναγκαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Όταν γίνει πλήρως κατανοητό από τους λαούς μας το περιεχόμενο της Συμφωνίας ως ένας συμβιβασμός που ικανοποιεί την ουσία των εθνικών συμφερόντων και των δύο πλευρών, θα πάψει να υπάρχει το δηλητήριο της καχυποψίας που συντηρεί τις εστίες ακραίου εθνικισμού εκατέρωθεν» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σημειώνει επίσης, ότι τυχόν παραβίαση των όρων της Συμφωνίας – το οποίο ο ίδιος θεωρεί απίθανο – «θα μπλοκάρει τις προοπτικές ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, η οποία αποτελεί τον επόμενο σημαντικό της στόχο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε έναν ώριμο πολιτικό, μακρυά από λαϊκίστικες ρητορικές που επιβάλλει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σε αυτό δεν έπαιξε το ρόλο μόνο η θέση που κατέχει, αλλά και τα “τραπέζια” στα οποία κάθισε, και σε συζητήσεις που αναφέρθηκε το μέλλον της Ελλάδας και της περιοχής.

Οι συζητήσεις αυτές δεν έχουν κομματικό ακροατήριο, δεν υπάρχουν φαντασιώσεις, αλλά η σκληρή πραγματικότητα. Είναι αυτές οι στιγμές που οι ηγέτες της χώρας καλούνται να πάρουν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας και του Έθνους για τις επόμενες δεκαετίες.

Δυστυχώς όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκατσε στα “τραπέζια” αυτά πριν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την επίλυση του Σκοπιανού για μικροκομματικά οφέλη. Πίστευε ότι η φασιστική απαξίωση του λαού, θα του έριχνε το ηθικό και έτσι οι αντιδράσεις θα κάμπτονταν με αυξήσεις βασικού μισθού, ρυθμίσεις, επιδόματα και άλλα προεκλογικά εργαλεία.

Η προσπάθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού να μειώσει το σύνολο του λαού που αντιδρούσε στην Συμφωνία με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, η αστυνομική βία απέναντι σε γέρους, οικογενειάρχες-παιδιά, και τέλος η διαπόμπευση του λαού του σε Διεθνές επίπεδο, μπροστά σε άλλους ηγέτες, επιβεβαιώνει πως όλα γίνονται για το κομματικό ακροατήριο.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, έπεσε “θύμα” της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, “θύμα” του προγράμματος Θεσσαλονίκης, “θύμα” των υποσχέσεων που δεν υλοποιήθηκαν, “θύμα” του δημοψηφίσματος του 2015, και τέλος, “θύμα” του ευτελισμού που ζούνε οι θεσμοί, η βουλή και υπουργικά συμβούλια. Ποιος πλέον μπορεί να πιστέψει ότι η Συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός, που δεν είναι!

Σε μια άλλη διαφορετική προσέγγιση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα εκμεταλλευόταν τις συνθήκες που δημιούργησαν ΗΠΑ και Ε.Ε για την επίλυση του Σκοπιανού. Είναι πέρα από βέβαιο, ειδικά οι Αμερικανοί, θα περίμεναν από τον Αλέξη Τσίπρα πως θα παρουσίαζε την Συμφωνία ως νίκη του Έθνους, θα παρουσίαζε το Έθνος ως “νονό” του γειτονικού κράτος, που μέσα στα πολλά δώρα, το πιο σημαντικό θα ήταν η επέκταση του Ελληνισμού στην περιοχή με μακροπρόθεσμο στόχο η ενσωμάτωση στην Ελληνική παιδεία!! Πόσο περήφανο θα έκανε αυτό τον Ελληνικό Λαό!

Οι λέξεις όμως Έθνος, Ελληνισμός είναι ξένα σώματα για τους Διεθνιστές του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μπορούσε ποτέ να μπει σε αυτή την διαδικασία η ηγεσία του, να κάνει τους Έλληνες δηλαδή να σηκώσουν “λάβαρα νίκης”. Αντί για αυτό, αφήνει και τον Ζόραν Ζάεφ να φαίνεται ο απόλυτος νικητής, να αγνοεί επιδεικτικά την Συμφωνία πριν καν εφαρμοσθεί, εξοργίζοντας ακόμα περισσότερο τον Ελληνικό Λαό

Έτσι η Συμφωνία έπεσε “θύμα” και της επόμενης ημέρας, αυτής που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και θα πρέπει να αυξήσει την συσπείρωση στο νέο κομματικό στρατό που έχει φτιάξει και οργανώσει.

Όσο για το αύριο, είναι στο μόνο που συμφώνησε με τους ιδεολογικούς και κοινωνικούς αντιπάλους του, “έχει ο θεός”

ViaDiplomacy Newsroom