Πρώτη αντίδραση της Τουρκικής Πρεσβείας στην δήλωση του Νίκου Δένδια για το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή

Την Πέμπτη 30/6/2022 ο Τούρκος Πρέσβης κ. Burak Özügergin πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα με τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Murat Ömeroğlu, δηλαδή ο προϊστάμενος συνάντησε τον υφιστάμενό του και μας το ανακοίνωσαν στα μκδ ως εξής: «Συναντηθήκαμε με τον Γενικό μας Πρόξενο στην Κομοτηνή Murat Ömeroğlu και συζητήσαμε τα θέματα των συμπατριωτών μας» με συνημμένη μία  φωτογραφία των δύο ανδρών.

Στο νοητό φόντο (για όσους γνωρίζουν το κτίριο «πίσω από τ’Ανακτορα») είναι τα γύψινα ακροκέραμα και τα ανάγλυφα σχέδια στο ταβάνι του πρώτου ορόφου, ενώ στη φωτογραφία φαίνονται οι λευκοί κίονες της βεράντας.

Σε αυτό του τουρκοβλαχομπαρόκ στυλ του κτιρίου της τουρκικής πρεσβείας (στο οποίο διέμενε επί μία τετραετία ο Ελ. Βενιζέλος) «βγάζει μάτι» η κιτσάτη αισθητική του παζαρομαχαλά με τις καρέκλες κήπου από συνθετικό ρατάν, το τραπέζι σαλονιού σε νεοκλασσικό στυλ μασιφ που έχει (μάλλον ) δύο συρτάρια και τους δυο κουστουμάτους διπλωμάτες με δύο ποτήρια νερού και αμήχανα χαμόγελα. Η διπλωματία της χλιδάτης πτωχοαλαζονείας σε όλο της το μεγαλείο!

Βεβαίως, από την τελευταία (επίσημη) συνάντησή των δύο διπλωματών είχαμε αρκετές εξελίξεις με δυσάρεστες συνέπειες τόσο για την εικόνα του ίδιου του κ.Μουράτ Ομέρογλου όσο και για το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το χειρότερο,βεβαίως, σενάριο που δεν είχαν προβλέψει,αφορούσε στις εξελίξεις που σχετίζονται με την άκομψη ανάμειξη του κ. Μουράτ Ομέρογλου στα εσωτερικά της Χώρας και την τοπική πολιτική σκηνή.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία εξυπηρετεί προφανώς, έναν και μοναδικό σκοπό: να στείλει το μήνυμα ότι ο Τούρκος Πρέσβης καλύπτει (αναγκαστικά) τον Γενικό Πρόξενο Κομοτηνής , ιδιαίτερα μετά την σκληρή ανακοίνωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια που ανέφερε ξεκάθαρα ότι ο κ. Μουράτ Ομέρογλου επιχειρεί αλλοίωση της πραγματικότητας στην Θράκη με την επισήμανση ότι το ΥΠΕΞ παρακολουθεί αδιαλείπτως όλες αυτές τις κινήσεις του.

Καθίσταται πλέον εμφανές ότι η Τουρκία εφαρμόζει τα όσα έχει από καιρό σχεδιάσει, με πεδία αναφοράς το Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο που συμπεριλαμβάνει τις «γκρίζες ζώνες», την κατάληψη απομακρυσμένων ελληνικών εδαφών, τον έλεγχο ελληνικού κυριαρχικού χώρου και κατάληψη μέρους της μη κατεχόμενης Κύπρου ή και όλης της Κύπρου. Ο προσεκτικός παρατηρητης αντιλαμβάνεται τις τουρκικές μεθοδεύσεις του νεοοθωμανικού δόγματος Ερντογάν για σταδιακό περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας στο Αν. Αιγαίο και τα νησιά μας και την ικανοποίηση επιμερους κι ενδιαμέσων στόχων της αναθεωρημένης “νεοθωμανικής ατζέντας” στην Θράκη στα πλαίσια του ελληνοτουρκικού υβριδικού πολέμου.

Σε ό,τι αφορά στην Θράκη έχει ήδη στηθεί , υπό την επίβλεψη του κ. Μουράτ Ομέρογλου, ένας μηχανισμός που επιδιώκει τον διχασμό της μειονότητας και την πρόκληση ανωμαλίας στην περιοχή.

Η Ελληνική Διπλωματία καλείται ν’αντιμετωπίσει με ενεργητικά αντίμετρα την απόπειρα προσβολής της Συνθήκης της Λωζάνης, να καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, και να διασφαλίσει την αρμονική συμβίωση των σύνοικων στοιχείων στην Θράκη  παραμερίζοντας πολιτικές σκοπιμότητες και ληξιπρόθεσμα αφηγήματα.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.