Η πρώτη φωτογραφία του πρωτότυπου του τουρκικού ελικοπτέρου T-625 Özgün (Video)

Το πρωτότυπο του υπό κατασκευή ελικοπτέρου γενικής χρήσης T-625 Özgün επιθεώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΤΑΙ.

Το τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης ελικόπτερο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το Σεπτέμβριο του 2014, ενώ η κατασκευή του πρωτοτύπου ξεκίνησε το Καλοκαίρι του 2016.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επίσημα τον Ιούνιο του 2010, με την ΤΑΙ να υποβάλει την πρόταση της στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) τον Οκτώβριο του 2012 και το συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας και του SSM να υπογράφεται στα τέλη του Ιουνίου του 2013.

Το πρόγραμμα T-625 Özgün αποτελεί ακόμη ένα στρατηγικό στόχο της Άγκυρας για την επίτευξη της πολυπόθητης αυτονομίας στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών.

Το υπό κατασκευή ελικόπτερο έχει βάρος 6 τόνους είναι εξοπλισμένο με δύο κινητήρες και διαθέτει πεντάφυλλο στροφείο, θα έχει ανασυρόμενο σκέλος προσγείωσης, διμελές πλήρωμα, δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον 10 ατόμων και θα αντικαταστήσει τα ελικόπτερα UH-1H/D Huey και ΑΒ-205 των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ελικόπτερο T-625 Özgün θα κατασκευαστεί επίσης για την κάλυψη των αναγκών της Αστυνομίας, για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς ασθενών, καθώς και για πολιτική χρήση.

Στην ανάπτυξη του ελικοπτέρου σημαντικό ρόλο έπαιξε η εμπειρία που απέκτησε η ΤΑΙ από την συναρμολόγηση των ελικοπτέρων τύπου AS-532 UL/AL Cougar και την κατασκευή 92 κεντρικών ατράκτων του ελικοπτέρου AW139 της εταιρείας Agusta/Westland.

Για την ανάπτυξη και την κατασκευή των μηχανολογικών τμημάτων του ελικοπτέρου οι Τούρκοι ίδρυσαν πριν από μερικά χρόνια ένα ερευνητικό κέντρο. Το νέο κέντρο ονομάστηκε DKTM και πρόκειται να συμμετάσχει σε πρώτη φάση στην ανάπτυξη του στροφείου του ελικοπτέρου αξιοποιώντας τις υποδομές που ήδη έχουν κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα.

Το ελικόπτερο T-625 Özgün θα εξοπλιστεί με τουρκικής κατασκευής υποσυστήματα όπως αεροβοηθήματα, οθόνες για το πιλοτήριο, στροφείο, κινητήρα 1.000 ίππων η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2022, υδραυλικό σύστημα, καλωδιώσεις, λογισμικό για τον υπολογιστή αποστολής επίσης τουρκικής κατασκευής, ασυρμάτους, και τα δυναμικά στοιχεία του συστήματος μετάδοσης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΤΑΙ η πρώτη πτήση του ελικοπτέρου T-625 Özgün θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2018 για να ακολουθήσει η απόκτηση του πιστοποιητικού πλοϊμότητας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (EASA) τον Φεβρουάριο του 2020 και του στρατιωτικού πιστοποιητικού τον Φεβρουάριο του 2021.

Γιώργος Τσιμπούκης