Ραντοσάβλιεβιτς: Η κρίση στην Ελλάδα δεν προκειται να απειλήσει το σερβικό τραπεζικό σύστημα

«Δεν πρέπει να αναμένουμε κάποια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, ούτε πάλι από την ευρωζώνη, αλλά μπορούμε να αναμένουμε νέες διαπραγματεύσεις. Οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν κανονικά στη Σερβία, και η τωρινή κρίση στην Ελλάδα δεν προκειται να απειλήσει το σερβικό τραπεζικό σύστημα»,-  σύμφωνα με τα όσα λέει για το  Via Diplomacy ο οικονομολόγος και τέως κρατικός γραμματέας στην έδρα του Υπουργείου Οικονομικών Σερβίας, κ. Γκόραν Ραντοσάβλεβιτς.

«Μετά από το δημοψήφισμα, η Ελλάδα και η ΕΕ θα πρέπει να καθίσουν και πάλι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα είπε ΟΧΙ σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, όχι όμως σε όλα τα μέτρα λιτότητας, και οι παράγοντες της ΕΕ θα πρέπει να μετριάσουν κάπως την τωρινή στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Ακριβώς για αυτό πρέπει να αναμένουμε νέες διαπραγματεύσεις, επειδή αυτές μπορούν να αποβούν προς όφελος και των μεν και των δε. Και οι δύο πλευρές χρειάζονται συμβιβασμό στο θέμα αυτό»,-λέει ο κ. Ραντοσάβλεβιτς, και συμπληρώνει ότι η κρίση των χρεών πλήττει περισσότερο τα ταμεία της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Ραντοσάβλεβιτ δηλώνει ότι κατά την παρούσα στιγμή πρέπει να εξασφαλιστούν αρκετά χρηματικά μέσα στις ελληνικές τράπεζες για να μπορεί η Ελλάδα να εξοφλεί τα χρέη της και να καταθέσει τους μισθούς και τις συντάξεις των πολιτών. «Είδαμε πόσο μακριά είναι έτοιμη να προχωρήσει η Ελλάδα, δηλ. ίσως και μέχρι τη χρεοκοπία. Τώρα θα δούμε μέχρι ποιο σημείο είναι η έτοιμη να προχωρήσει η ΕΕ. Επίσης αναμένω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με σκοπό την παράταση της προθεσμίας για εξόφληση του χρέους της απέναντι σ’αυτόν τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό και για να αποφύγει κάποια ενδεχόμενη χρεοκοπία. Γενικά, το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα έδειξε πως υπάρχει και ένα άλλο μοντέλο για έξοδο από την κρίση»,- κατέληξε ο Γκόραν Ραντοσάβλεβιτς.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.