Ρωσία: Αναβάλλει το δημοψήφισμα ο Πούτιν

Την αναβολή του δημοψηφίσματος ανακοίνωση την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν για τις συνταγματικές αλλαγές και ζήτησε από τους Ρώσους να μείνουν στα σπίτια τους, κηρύσσοντας μια εβδομάδα πληρωμένης άδειας από τις εργασίες τους, με στόχο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός διασποράς του κορονοϊού.

Έχοντας ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο της Ρωσίας, οι νέοι κανόνες θα επαναφέρουν την προεδρική περίοδο του Πούτιν στο μηδέν. Αυτό θα έδινε στον πρώην αξιωματούχο της KGB, ο οποίος κυριάρχησε στο πολιτικό τοπίο της Ρωσίας για δύο δεκαετίες, το δικαίωμα να εξυπηρετήσει δυο έξι χρόνια πίσω. Το σύνταγμα επιτρέπει σήμερα στον πρόεδρο να υπηρετεί δύο διαδοχικούς όρους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πούτιν θα πρέπει να εγκαταλείψει το αξίωμα του σε τέσσερα χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις κατοχυρώνουν επίσης μια αναφορά της «πίστης στο Θεό» των Ρώσων και ορίζουν ότι ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, απαγορεύοντας ουσιαστικά τους ομοφυλοφιλικούς γάμους. Οι τροποποιήσεις απαγορεύουν την απομάκρυνση της ρωσικής επικράτειας και την απαγόρευση των κλήσεων που προωθούν μια τέτοια κίνηση, καθώς και την προστασία της «ιστορικής αλήθειας» για τον ρόλο της χώρας στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Βλέπουμε πως η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία παγκοσμίως, σε πολλές χώρες ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό απειλή” είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. “Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η υγεία, η ζωή και ασφάλεια των ανθρώπων. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να αναβληθεί η ψηφοφορία (που είχε προγραμματιστεί για τις 22 Απριλίου) σε μεταγενέστερη ημερομηνία”, δήλωσε και υπογράμμισε στους Ρώσους ότι μπροστά στη νόσο Covid-19 “το ασφαλέστερο αυτή τη στιγμή είναι να είστε στο σπίτι σας”.

Σημειώνεται πως ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία, λέγοντας μόνο ότι αυτός και οι άλλοι θα ακούσουν ιατρικές συμβουλές και θα αξιολογήσουν την κατάσταση για να αποφασίσουν πότε είναι κατάλληλη η ώρα για νέα ψηφοφορία.

 

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.