Ρωσία για συνομολίες Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στις ΗΠΑ:  «Καμία εναλλακτική» στο Καραμπάχ εκτός από αυτή που υπέγραψε η Μόσχα με τις δύο εμπόλεμες χώρες το 2020

Η Ρωσία απάντησε την Τρίτη στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που διοργανώθηκαν από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα λέγοντας ότι δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική» σε μια συμφωνία που υπέγραψε η Μόσχα με τις δύο εμπόλεμες χώρες το 2020.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει άλλη νομική βάση που θα βοηθούσε στην επίλυση. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτά τα τριμερή έγγραφα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πρωτοβουλίες για μείωση της έντασης στην περιοχή «είναι δυνατές πάνω απ’ όλα με βάση τα τριμερή έγγραφα που υπογράφηκαν με τη Ρωσία», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα φιλοξενούν διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, επιδιώκοντας να τερματίσουν την πρόσφατη ένταση σχετικά με τον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι δύο πλευρές έχουν πολεμήσει δύο φορές, το 1990 και το 2020, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και συγκρούσεις ξεσπούν τακτικά στην επικράτεια, μια περιοχή με την πλειοψηφία των Αρμενίων εντός του Αζερμπαϊτζάν. 

Οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί ξανά τις τελευταίες ημέρες αφότου το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι είχε δημιουργήσει ένα σημείο ελέγχου στο διάδρομο Λατσίν, τη μόνη χερσαία σύνδεση μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλώντας μια οργισμένη απάντηση από το Ερεβάν.

Η Αρμενία θεωρεί την κίνηση ως παραβίαση της εκεχειρίας που διαπραγματεύτηκε μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Μόσχα μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ερεβάν και Μπακού μετά την τελευταία μάχη του 2020 και τοποθέτησε ειρηνευτικές δυνάμεις κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν. 

Με τη Ρωσία βαλτωμένη στην Ουκρανία και απρόθυμη να τεντώσει τους δεσμούς με τον βασικό σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησαν να κατευθύνουν την απόψυξη των σχέσεων.

ViaDiplomacy Newsroom