Ρωσία: Είναι ακόμα νωρίς να πούμε ποιος θα είναι ο ρόλος του Πούτιν;

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ξεκίνησε τον σαρωτικό ανασχηματισμό της ηγεσίας της Ρωσίας, αποδεχόμενος την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μάλιστα, προτείνει συνταγματικές τροποποιήσεις οι οποίες θα περιόριζαν τη δύναμη ενός δυνητικού διαδόχου αν αποχωρήσει το 2024.

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός λοιπόν, κατέθεσε την παραίτησή του, λίγες μόνο ώρες αφού ο Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια για εθνικό δημοψήφισμα που θα μετέφερε την εξουσία μακριά από την προεδρία.

Καθώς όλα δείχνουν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει σχεδόν ξεκάθαρα το υπόβαθρο, προετοιμασίας της μετάβασής του το 2024, κατά την οποία μετάβαση, αναλυτές “βλέπουν” την πιθανότατα εγκατάλειψης της προεδρίας, αλλά διατήρησης της εξουσίας μέσα από τον ενισχυμένο ρόλο του Πρωθυπουργού.

Σημειώνεται δε, πως ο Πούτιν κατά τις πρόσφατες τηλεοπτικές τους δηλώσεις και ενώπιον ανώτερων αξιωματούχων,πρότεινε την τροποποίηση του συντάγματος της Ρωσίας για τον περιορισμό ενός μελλοντικού προέδρου σε δύο θητείες, υπό την “ασφάλεια” της προϋπηρεσίας του, αφού έχει υπηρετήσει τέσσερις, με αποτέλεσμα τα παραπάνω να θέτουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για τους υποψηφίους της προεδρίας, αφήνοντας το κοινοβούλιο να επιλέξει υποψηφίους για πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο αποδυναμώνοντας την προεδρία.

Η κίνηση του Μεντβέντεφ, θα επιτρέψει στον Πούτιν να διορίσει νέο πρωθυπουργό, ενδεχομένως να σηματοδοτήσει τον “εκλεκτό” ως πιθανό διάδοχο της Προεδρίας.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.