Ρωσία: Οι συνομιλίες με το ΝΑΤΟ απέτυχαν – Πολωνία: Ο κίνδυνος πολέμου είναι μεγάλος

Η Ρωσία χαρακτήρισε τις συνομιλίες της για την ασφάλεια με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα ως «αποτυχημένες», λέγοντας ότι υπάρχει συνεχής διαφωνία σε θεμελιώδη ζητήματα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι δύο γύροι συζητήσεων μέχρι στιγμής στη Γενεύη και τις Βρυξέλλες  είχαν δημιουργήσει ορισμένες «θετικές αποχρώσεις», αλλά ότι η Μόσχα αναζητά συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι στρατιωτικές αναπτύξεις έχουν τρομάξει το Κίεβο και τους συμμάχους του, προκάλεσαν εκκλήσεις για απόσυρση των δυνάμεων και οδήγησαν σε προειδοποιήσεις της Δύσης για αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία σε περίπτωση που ξεκινήσει μια επίθεση.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, η οποία ήδη πολεμά τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στα ανατολικά της και είδε τη χερσόνησο της Κριμαίας να προσαρτάται από τις ρωσικές δυνάμεις το 2014. Ρώσοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι μπορούν να αναπτύξουν δυνάμεις στο έδαφός τους όπως επιλέγουν και κατηγόρησαν το ΝΑΤΟ για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ο κατάλογος των απαιτήσεων ασφαλείας του Κρεμλίνου από τη Δύση περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει ποτέ στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας να γίνει μέλος και ότι ο οργανισμός θα αποσύρει στρατεύματα από πρώην κομμουνιστικά κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στη συμμαχία μετά το Ψυχρό Πόλεμος.

Ωστόσο, στη συνάντηση του ΟΑΣΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας προειδοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Ευρώπη είναι πιο κοντά στον πόλεμο από ό,τι τα τελευταία 30 χρόνια λόγω των σημερινών εντάσεων .

Απευθυνόμενος στους απεσταλμένους των 57 μελών του ΟΑΣΕ, ο Zbigniew Rau δεν κατονόμασε τη Ρωσία, αλλά ανέφερε τις εντάσεις στην Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αρμενία και τη Μολδαβία – όλες οι χώρες με ενεργές ή παγωμένες συγκρούσεις με τη Ρωσία.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Ράου σε μια ομιλία που περιγράφει τις προτεραιότητες της χώρας του καθώς ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του οργανισμού φέτος.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη», είπε.

ViaDiplomacy Newsroom