Σάμμυ Ρεβέλ: Η συμμαχία Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας είναι ισχυρή και δεν είναι εναντίον οποιουδήποτε

Για τις σχέσεις του Ισραήλ με την Κύπρο, την συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας, τα σενάρια επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα, τα ενεργειακά ζητήματα καθώς και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, μίλησε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό δίκτυο ΣΙΓΜΑ, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμμυ Ρεβέλ.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται στον διεθνή Τύπο το τελευταίο διάσημα αναφορικά με τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας ο κ. Ρεβέλ, είπε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην παρούσα φάση. «Δεν το πιστεύω. Εκείνο που διαπιστώνουμε σήμερα στην περιοχή, είναι ότι υπάρχει μία ξεκάθαρη κατάσταση. Εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα καθεστώτα με φανατική πολιτική, προκλητική πολιτική, και θα είναι πολύ δύσκολο αυτό να ξεπεραστεί. Πιστεύω ότι το συμφέρον μας σήμερα, είναι να ενδυναμώσουμε την συνεργασία μας, όχι εναντίον του οποιουδήποτε, αλλά να προσκαλέσουμε όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να αποδεχθούν τις βασικές αρχές κυρίως της σταθερότητας και της ασφάλειας ειδικά στην περιοχή, και να προσφέρουμε ευημερία στους πολίτες μας. Αν η Τουρκία και άλλες χώρες αποδεχθούν αυτές τις αρχές και αξίες, δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην επιταχύνουμε την συνεργασία μας. Αλλά, αυτό στο οποίο αναφέρεστε, σε αυτή την φάση, δεν ισχύει.», είπε χαρακτηριστικά.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το κατά πόσο αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι από μία τέτοια πρωτοβουλία, ανέφερε: «Σήμερα, πιστεύω μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουμε οικοδομήσει μία ισχυρή συνεργασία και συμμαχία. Μία συμμαχία που δεν είναι εναντίον οποιουδήποτε, αλλά μία συνεργασία που είναι ξεκάθαρη ως προς τους στόχους της. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας για τους λαούς μας, και στην οικονομική οικοδόμηση. Τα επιτεύγματα είναι πάρα πολλά. Για παράδειγμα το τελευταίο μεγάλο επίτευγμα είναι το Φόρουμ για το Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Οικοδομούμε στην ενέργεια, όχι μόνο με την συμμετοχή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος, αλλά επίσης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, ως επίσης και με άλλους στην περιοχή, ώστε να επιτευχθεί μία συνεργασία με επίκεντρο την ενέργεια. Να προωθήσουμε θετικά έργα που θα είναι επωφελή για όλους τους λαούς της περιοχής. Επαναλαμβάνω. Αν κάποια χώρα αποδεχθεί όλες τις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε, φυσικά και μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους, και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι».

Για το πως βλέπει το Ισραήλ τις πειρατικές της ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ρεβέλ, υπογράμμισε πως κατά τους τελευταίους μήνες έχουμε εκφράσει ε πολλές φορές τις απόψεις μας επί του θέματος και έγινε πιο συγκεκριμένος τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, εγώ εξέφρασα την αλληλεγγύη του Ισραήλ προς την Κυπριακή δημοκρατία, και αναγνωρίζουμε πλήρως το δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, στην μεσόγειο. Πέραν αυτού, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το 2010 υπογράψαμε με την Κύπρο συμφωνία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών, και αυτή η συμφωνία ξεκάθαρα ορίζει το σύνορο μεταξύ των ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου. Αναμένουμε από όλους να αναγνωρίσουν αυτή την συμφωνία. Αυτή η συμφωνία δεν είναι μόνο στα χαρτιά, είναι η βάση για την διευρυμένη συνεργασία που έχουμε σήμερα με την Κύπρο σε πολλά ενεργειακά έργα στο φυσικό αέριο, αλλά και σε άλλα ενεργειακά έργα, και αναμένουμε αυτό να αποτελέσει την βάση για διευρυμένη περιφερειακή συνεργασία».

Όπως πρόσθεσε, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, έχουν μία ισχυρή τριμερή συνεργασία. «Στην αρχή κάθε συνόδου κορυφής, οι τρεις ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι αυτή η συνεργασία δεν είναι εναντίον οιουδήποτε. Είναι για τους λαούς μας. ‘Έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη. Πιστεύουμε ότι αυτό το μέλλον είναι καλύτερο για τους λαούς μας, και θέλουμε αυτό το μέλλον, να τύχει αναγνώρισης και από άλλους λαούς. Δυστυχώς, υπάρχουν ακραία καθεστώτα τα οποία δεν το αναγνωρίζουν, για παράδειγμα υπάρχει ένα ακραίο καθεστώς στο Ιράν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Αγιατολλάχ Χαμενέι κάλεσε για την καταστροφή του Ισραήλ, αποδίδοντας στο κράτος μας διάφορους χαρακτηρισμούς, και αυτό δεν είναι ομαλό, δεν είναι φυσιολογικό. Αναμένουμε από όλες τις χώρες, την Κύπρο, και ειδικά τις ευρωπαικές χώρες να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον αυτής της κατάστασης».

Κληθείς να διευκρινίσει αν εννοεί ότι η Κύπρος αναμένει κάτι από το Ισραήλ σε σχέση με την Τουρκία, όπως αναμένει το Ισραήλ από την Κύπρο σε σχέση με το Ιράν είπε: «Νομίζω ότι βάζετε λόγια στο στόμα μου. Αυτό που λέω είναι ότι πρώτιστα, θα πρέπει να ασχοληθούμε με εμάς τους ίδιους, ποια θέλουμε να είναι η πορεία και ο στόχος μας. Όταν ξυπνάμε το πρωί δεν σκεφτόμαστε τι θέλουν οι άλλοι να κάνουν σε εμάς. Για 72 τώρα χρόνια, στο κράτος του Ισραήλ, κάθε πρωί, πηγαίνουμε στις εργασίες μας με μοναδικό σκοπό πώς να οικοδομήσουμε την χώρα μας. Έχουμε οικοδομήσει ένα εξαιρετικό έθνος στην βάση μίας πετυχημένης οικονομίας, αναβαθμισμένο τεχνολογικά, μία πολύ-πολιτισμική κοινωνία, με διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους πολίτες. Μία δυναμική δημοκρατία. Κάθε μέρα το βλέπουμε αυτό στις ειδήσεις».

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.