σαβούσογλου στο Sputnik: Ποτέ δεν εξετάσαμε τοποθέτηση των S-400 σε Κατάρ ή Αζερμπαϊτζάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρνήθηκε τις πληροφορίες ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των συγκροτημάτων S-400, θα αναπτυχθούν από την Τουρκία στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν.

«Δεν συζητήσαμε σχέδια για την τοποθέτηση του S-400 στο Κατάρ ή στο Αζερμπαϊτζάν. Η ερώτηση αυτή δεν συζητήθηκε ποτέ από εμάς. Οι πληροφορίες αυτές συζητούνται συνεχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πράγματι δεν υπάρχουν δυσκολίες σε αυτό το ζήτημα. Έχουμε συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία και τώρα διαπραγματεύόμαστε τους όρους των παραδόσεων. Αν η Ρωσία αποφασίσει να πουλήσει το σύστημα στο Αζερμπαϊτζάν, θα το κάνει απευθείας εκεί χωρίς μεσάζοντες. Επιπλέον οι χώρες αυτές διατηρούν καλές σχέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός σχολίασε επίσης τις πληροφορίες σχετικά με την πιθανή αγορά ρωσικών αεροσκαφών Su-57 από την Τουρκία, οι οποίες εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ μετά από δηλώσεις των ΗΠΑ γμε τις οποίες αρνούνται στην Τουρκία την προμήθεια μαχητικών F-35.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει σαφή θέση και, σε περίπτωση προβλημάτων με την προμήθεια F-35, η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις ανάγκες της μέσω άλλων χωρών.

«Λαμβάνουμε μια πολύ σαφή θέση σε αυτό το ζήτημα. «Γιατί αγοράζουμε S-400; Γιατί έχουμε επείγουσα ανάγκη για ένα σύστημα αεράμυνας. Είμαστε ήδη συνεταίροι στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, συμμετέχουμε σε αυτό το έργο  πληρώσαμε το απαιτούμενο ποσό. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν προβλήματα σχετικά με αυτό το ζήτημα, αλλά αν εξετάσουμε το χειρότερο σενάριο, θα πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την ανάγκη με άλλο τρόπο, εκεί όπου θα προσφερθούν οι καλύτερες τεχνολογίες. Η Τουρκία αντιμετωπίζει με σεβασμό τόσο τη Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

ViaDiplomacy Newsroom