Σχέδιο 35-: Ελευθερία στους νέους επαγγελματίες & δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας

Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν στην Ελλάδα του 2015 οι συνθήκες ώστε να μπορεί ένας επαγγελματίας να κάνει έναρξη επαγγέλματος χωρίς τον βραχνά των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, χωρίς τέλος επιτηδεύματος και χωρίς ΦΠΑ για τα πρώτα του έσοδα;

Πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε!

Η σύντομη μελέτη που ακολουθεί, αποτελεί πρόταση για μια ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση ώστε να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι η ελληνική οικονομία.

Το σχέδιο 35-0 παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικών Free Market Roadshow που διεξήχθη στις 23 Μαΐου στην Κομοτηνή.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • Μετά από πέντε χρόνια χρεοκοπίας, οι κρατιστές σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να ψάχνουν για λύσεις εξόδου από την κρίση που να μην περιλαμβάνουν περικοπές των υψηλών εξόδων λειτουργίας του κράτους, οδηγώντας κάθε είδους διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας αλλά και κάθε είδους προσπάθεια αναζωογόνησης της επιχειρηματικότητας σε αδιέξοδο.

 

  • Οι πολέμιοι του κρατισμού από την άλλη πλευρά, προτείνουν ως λύση την πλήρη κατάργηση και επανασύσταση του κράτους και των δομών λειτουργίας της αγοράς ώστε να μειωθούν όλα τα κρατικά έξοδα και να πάρει μπροστά η οικονομία.

 

Παρά το ότι συμφωνώ με τους πολέμιους του κρατισμού για το ότι αυτή είναι η ιδεατή λύση στο πρόβλημα μας, εντούτοις δεν μπορώ να αγνοήσω ότι όλες αυτές οι αλλαγές είναι πολλές και πολύ μεγάλες για να τις αποδεχθεί άμεσα ο μέσος έλληνας πολίτης. Οι αντιστάσεις που δημιουργούνται είναι τεράστιες και τελικά τίποτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

 

Η ΛΥΣΗ

  • Αυτό που χρειάζεται, είναι να γίνουν αλλαγές σε καίρια σημεία της λειτουργίας του κράτους που να είναι μεν ριζοσπαστικές ώστε να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά παράλληλα να έχουν τις δυνατόν μικρότερες αντιστάσεις από τους ανθρώπους που επηρεάζουν.

 

  • Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως απτό παράδειγμα που θα δείξει και σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι μακριά από τον κρατισμό υπάρχουν λύσεις που θα βοηθήσουν πραγματικά να επαναλειτουργήσει η ελληνική οικονομία.

 

Η πρόταση που ακολουθεί δίνει μια τέτοια λύση και έχει δύο σκέλη:

 

  1. Πλήρης κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ και παροχή εθνικής σύνταξης 700 ευρώ/μήνα σε όλους τους ασφαλισμένους του ταμείου άνω των 65 ετών.

 

  1. Απαλλαγή ΦΠΑ για τα πρώτα 35.000 ευρώ τιμολογίων τον χρόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις με ένα πρόσθετο υπάλληλο.

SXEDIO 35-0 large-012

 

Ο κ. Μιχάλης Μαθιουλάκης είναι Οικονομολόγος και Σύμβουλος Επιχειρήσεων

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.