Σε χρήση από την Τουρκική Αεροπορία η κατευθυνόμενη διατρητική βόμβα ΝΕΒ

Την τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής κατευθυνόμενη διατρητική βόμβα ΝΕΒ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σε επιχειρήσεις η Τουρκική Αεροπορία.

Πιο συγκεκριμένα η νέα τουρκική βόμβα χρησιμοποιήθηκε σε αεροπορική επιδρομή κατά στόχων του PKK στο βόρειο Ιράκ στις 6 Απριλίου.

Στην αποστολή έλαβαν μέρος τέσσερα βομβαρδιστικά F-4E 2020 και έξι F-16 τα οποία έπληξαν με βόμβες ΝΕΒ έξι καταφύγια και σπηλιές που χρησιμοποιούσε το PKK στο όρος Kandil και στην περιοχή Zap στο βόρειο Ιράκ. Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν τις πρωινές ώρες μεταξύ 04.30 και 6.30.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η βόμβα ΝΕΒ σε αποστολή, παρα το γεγονός ότι το συγκεκριμένο όπλο βρίσκεται σε παραγωγή από το 2013.

Η κατευθυνόμενη διατρητική βόμβα NEB αναπτύχθηκε από τις εταιρείες ΜΚΕ και Aselsan και  αποτελείται από δύο τμήματα, τη διατρητική βόμβα βάρους 2.000lb που ανέπτυξε το TUBITAK-SAGE και τη συλλογή καθοδήγησης με δέσμη laser LGK της Aselsan.

Η βόμβα ΝΕΒ διαθέτει δύο κεφαλές σε διάταξη Tandem (εν σειρά). Η πρώτη κεφαλή είναι κοίλου γεμίσματος και προκαλεί κατά την κρούση της στο στόχο, ωστικό κύμα και υψηλή θερμότητα.

Η δεύτερη κεφαλή, κατασκευασμένη από ειδικής επεξεργασίας ατσάλι, περιέχει ισχυρότερα εκρηκτικά. Χάρις στο αποτέλεσμα της πρώτης κεφαλής, η δεύτερη μπορεί να διατρήσει προστατευόμενους στόχους όπως υπόγεια καταφύγια και εγκαταστάσεις.

Η διατρητική κεφαλή διαθέτει πυροσωλήνα καθυστέρησης, ο οποίος εκρήγνυται εντός ενός δευτερολέπτου μετά την εκτόνωση της πρώτης κεφαλής

https://www.youtube.com/watch?v=A1y_vPlPBhI

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.