Σε εξέλιξη ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών στη Ρουμανία

Από τις 7 π.μ. έχουν ανοίξει 18.550 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια  και 294 εκτός χώρας, όπου αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 18.296.567 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι οι οποίοι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες μέχρι τις 9 μ.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 4 μ.μ. κυμαίνεται στο 34,34% στις αστικές περιοχές και στο 36,14% στις αγροτικές περιοχές.

Συνολικά 14 υποψήφιοι αναμετρώνται στον πρώτο γύρο. Στις έβδομες προεδρικές εκλογές, μετά την επανάσταση του 1989 που οδήγησε στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη χώρα, οι υποψήφιοι είναι ο νυν πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, ο πρώην πρωθυπουργός Κάλιν Ποπέσκου – Ταριτσεάνου, ο δήμαρχος Σιμπίου Κλάους Ιοάνις, οι πρώην υπουργοί Έλενα Ουντρέα, Μόνικα Ματσοβέι και Κέλεμεν Χούνορ, ο πρώην υφυπουργός Μιρέλ Μιρτσέα Αμαριτέι, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Τεοντόρ Μαλεσκάνου, οι πρώην βουλευτές Ουίλιαμ Μπράντζα, Γκεόργκε Φούναρ και Ζιλάγκι Ζολτ, ο πρώην ευρωβουλευτής Κορνέλιο Βάντιμ Τούντορ και ο δημοσιογράφος Νταν Ντιακονέσκου και πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Κονσταντίν Ροτάρου.

Ο πρωθυπουργός και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βίκτορ Πόντα και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος και δήμαρχος Σιμπίου Κλάους Ιοάνις εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι να προκριθούν για τον δεύτερο γύρο στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας IRES, ο Βίκτορ Πόντα έχει το προβάδισμα με ποσοστό 43% και ο Κλάους Ιοάνις εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 30%. Η Έλενα Ουντρέα, που στηρίζεται από τον Τράϊάν Μπασέσκου, συγκεντρώνει ποσοστό 8% και ο Κάλιν Ποπέσκου Ταριτσεάνου συγκεντρώνει 6%.

Άλλη δημοσκόπηση εμφανίζει τον Βίκτορ Πόντα, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία ως επικεφαλής της Συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών, Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Ρουμανίας και Συντηρητικού Κόμματος να συγκεντρώνει το 40% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών και τον αντίπαλό του Κλάους Ιοάνις, ο οποίος στηρίζεται από τη Συμμαχία Χριστιανοφιλελεύθερων να συγκεντρώνει 29%.

Η προεκλογική περίοδος έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη στην μετακομμουνιστική περίοδο της Ρουμανίας. Αδιάφορη για τα επιχειρήματα των υποψηφίων και ταυτόχρονα γεμάτη καταγγελίες κι εφόδους αστυνομικών και δικαστικών αρχών σε σπίτια πολιτικών και κομματικών στελεχών.

Την προεκλογική εκστρατεία επισκίασαν έφοδοι σε σπίτια στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο ερευνών για διαφθορά και οι καταγγελίες του απερχόμενου προέδρου, Τραϊάν Μπασέσκου ότι ο Βίκτορ Πόντα υπηρέτησε στην υπηρεσία πληροφοριών πριν εισέλθει στην πολιτική.

Ο πρωθυπουργός, πρώην εισαγγελέας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και δεσμεύθηκε για ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου, αύξηση των συντάξεων, χαμηλότερους φόρους, καλές σχέσεις με την ΕΕ και την Κίνα και διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μοναρχία.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.