Σε φάση υλοποίησης το ελληνικού ενδιαφέροντος πρόγραμμα δορυφόρων συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών CERES

Την έναρξη της πρώτης φάσης του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος δορυφόρων συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών CERES, ανακοίνωσε στις κατασκευάστριες εταιρείες Airbus Defence and Space και Thales, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) της γαλλικής Δημοκρατίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά την κατασκευή και εκτόξευση συνολικά τριών δορυφόρων συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (SIGINT) με τον πρώτο να εκτοξεύεται στα τέλη του 2019 και να τίθεται σε υπηρεσία το 2020.

Στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα συμμετέχουν εκτός της Γαλλίας, η Σουηδία και η Ελλάδα μετά από απόφαση που ελήφθη το 2011.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος CERES φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή των δορυφόρων, την κατασκευή σταθμού λήψης δεδομένων και την εκτόξευση των δορυφόρων.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η Γαλλία, μαζί με τη Σουηδία και την Ελλάδα θα είναι από τις λίγες χώρες στον κόσμο (μόνο οι ΗΠΑ η Ρωσία και η Κίνα διαθέτουν ανάλογους δορυφόρους) που θα μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες μέσω δορυφόρων SIGINT.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.