Σε γραμμή Κρεμλίνου οι Ρώσοι μουσουλμάνοι – Δηλώνουν ικανοποιημένοι και πως είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας

Η αποκατάσταση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως τόπου λατρείας είναι μεγάλη χαρά για τους πιστούς των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών – Μουσουλμάνων, Χριστιανών και Εβραίων – δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής του Πνευματικού Συμβουλίου Ρώσων Μουσουλμάνων τη Δευτέρα.

Η Αγία Σοφία θα γίνει για άλλη μια φορά ένα μέρος όπου το όνομα του Θεού θα τιμηθεί και θα επαινεθεί, δήλωσε ο Νταμίρ Μουχεντίνοφ στο Πρακτορείο Anadolu.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένας ακόμη τόπος λατρείας στον οποίο το όνομα του Θεού τιμάται στη Γη. Το βλέπουμε αυτό ως μια άλλη ιστορική νίκη για το μονοθεϊσμό», δήλωσε ο Μουχεντίνοφ.

Από την αρχή της συζήτησης για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, το Πνευματικό Συμβούλιο των Ρώσων Μουσουλμάνων ανέλαβε τη θέση της μη παρέμβασης στο ζήτημα ενός κυρίαρχου κράτους, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της διατήρησης της διαθρησκευτικής ειρήνης και του ίδιου του μνημείου, που ορίστηκε ως Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ανέφερε.

«Ως αντικείμενο πολιτιστικής σημασίας παγκόσμιας σημασίας, κατά την άποψή μας, η Αγία Σοφία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους όλων των θρησκειών και θρησκευτικών απόψεων», ανέφερε.

Ο Μουχτιντίνοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τουρκικός λαός και η πολιτική ηγεσία τους θα βρουν «τους σωστούς τρόπους» για να διατηρήσουν αυτό το αντικείμενο και να μην παραβιάζουν τα δικαιώματα άλλων θρησκευτικών ομάδων και ομολογιών.

«Με το παράδειγμα του Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, γνωρίζουμε ότι οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του, μπορεί να έρθει σε αυτό το μέρος – για να προσευχηθεί ή να δει την ομορφιά του και να εξοικειωθεί με τη μουσουλμανική προσευχή. Επομένως, οι προτάσεις που έχουν εκφραστεί μέχρι σήμερα για να διατηρηθούν, η ιστορική εμφάνιση της Αγίας Σοφίας ως αρχιτεκτονικού μνημείου είναι σωστή και θα χρησιμεύσει για τη διατήρηση της ειρήνης, της αρμονίας και της κατανόησης μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών», κατέληξε

ViaDiplomacy Newsroom