Στον Έβρο ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» – Επιχειρησιακή αναβάθμιση Εφέδρων κι Εθνοφυλάκων

Ολοκληρώθηκε στον Έβρο την Παρασκευή η μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2017», η οποία εκτυλίχθηκε σε όλη την Ελλάδα. Έπειτα από πολλά χρόνια συμμετείχε πλήθος επίστρατων.

Είχε προηγηθεί η  ολοκλήρωση της αμφίβιας αποβατικής ασκήσεως στη Ρόδο στη ζώνη ευθύνης της 95 ΑΔΤΕ με την εντυπωσιακή συμμετοχή της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην Ρόδο, η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή «Κάλαθος» και σε αυτή συμμετείχαν μηχανοκίνητες μονάδες της 95 ΑΔΤΕ σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία Στρατού.Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εφέδρων που εκλήθησαν φέτος για να συμμετάσχουν στην άσκηση αναφέρονται ενδεικτικώς 70 έφεδροι Πεζοναύτες, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και βγήκαν και αυτοί στην ακτή, καθώς και άλλοι τόσοι περίπου έφεδροι αλεξιπτωτιστές.

Με την πρόσκληση και ενεργό παρουσία των εφέδρων και των εθνοφυλάκων, που αθροιστικώς αντιπροσώπευαν το 10% της ασκούμενης δυνάμεως πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων 2017» στο πεδίο βολής «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Έβρου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και της των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην άσκηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων 21 αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, 59 στελέχη των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας και αεροπορίας στρατού, 2.129 αξιωματικοί και οπλίτες, εκ των οποίων 117 εθνοφύλακες και 149 έφεδροι.

Να σημειωθεί  ότι εκτός αυτών ασκήθηκαν και χιλιάδες άλλοι στρατιωτικοί, μόνιμοι , στρατεύσιμοι, έφεδροι και εθνοφύλακες σε όλη την Ελλάδα, και εκτός του ΣΞ, στο ΠΝ, όπου όλος ο Στόλος ήταν στο Αιγαίο, αλλά και στην ΠΑ.

Επίσης στην τελική φάση της ασκήσεως στον Έβρο, συμμετείχαν ένα «ιπτάμενο ραντάρ» ΑΣΕΠΕ, καθώς και 21 άλλα μαχητικά διαφόρων τύπων, 11 επιθετικά ελικόπτερα κλπ.

Από τη θέση Ψηλός Στάλος στον ακριτικό Έβρο, την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων 2017», παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου καθώς και διπλωματικοί ακόλουθοι πρεσβειών..

Από το νομό Έβρου την άσκηση στα Λάβαρα παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, οι βουλευτές Δημήτρης Ρίζος και Τάσος Δημοσχάκης, οι δήμαρχοι Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, βουλευτές του Κοινοπβουλίου που μετέχουν στην επιτροπή Άμυνας ικαι τοπικοί παράγοντες.

 

¨»Είμαστε υπερήφανοι. Έχουμε τη θέληση, τη δύναμη και τα μέσα να ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ,ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ,ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις προς πάσα κατεύθυση στο πλαίσιο της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ. 

 

 

 

Νίκος Αρβανίτης