Σεράγιεβο : Σερβοβοσνιακή παραστρατιωτική μονάδα εκπαιδεύεται από Ρώσους την πόλη Niš

Παραστρατιωτική μονάδα που θα υπηρετεί τον ηγέτη των Σερβο-βοσνιων εκπαιδεύουν Ρώσοι μισθοφόροι σύμφωνα με την Βοσνιακή ιστοσελίδα Žurnal.

Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα το δημοσίευμα της οποίας επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης της Βοσνίας Dragan Mektić έρχεται την στιγμή που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια και την προσπάθεια της να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς αυτή την περιοχή της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Žurnal η παραστρατιωτική δύναμη που εκπαιδεύεται από τους Ρώσους μισθοφόρους ονομάζεται “Serbian Honour”. Η παραστρατιωτική μονάδα αυτή εκπαιδεύεται σύμφωνα με τους Βόσνιους στην πόλη του Niš στο Σερβο-Ρωσικό Ανθρωπιστικό Κέντρο που βρίσκεται δίπλα από το αεροδρόμιο της πόλης.

Το κέντρο ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου του 2012 και έκτοτε λειτουργεί χωρίς διακοπή και αποστολή του είναι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως πυρκαγιές φωτιές σεισμοί κλπ.

Όπως αναφέρει η Βοσνιακή ιστοσελίδα οι άνδρες που έχουν ενταχτεί στην παραστρατιωτική αυτή μονάδα προέρχονται από τον υπόκοσμο και εκπαιδεύονται στην χρήση όπλων και τακτικών.

Η κατάσταση στην Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευοίωνη, αφού ο ηγέτης της Republika Srpska και των Σέρβων που αντιπροσωπεύουν το 31% του συνολικού πληθυσμού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik πραγματοποίησε στρατιωτική παρέλαση στην Banja Luka το διοικητικό κέντρο της Republika Srpska παρα το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια απαγορεύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Βοσνιακών Μυστικών Υπηρεσιών οι άνδρες της παραστρατιωτικής ομάδας “Serbian Honour” πρόκειται να αποτελέσουν την προσωπική στρατιωτική δύναμη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που η αντιπολίτευση αντιδράσει σε ενέργειες του Milorad Dodik και της κυβέρνησης του.

Τέλος σύμφωνα πάλι με το δημοσίευμα ηγέτης της νέας παραστρατιωτικής οργάνωσης είναι ο Bojan Stojković ο οποίος υπηρετούσε στην δύναμη των Αλεξιπτωτιστών του σερβικού Στρατού και έχει παρασημοφορηθεί από την Ρωσία.

Εάν στις παραπάνω εξελίξεις προστεθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ τότε το σκηνικό στα δυτικά Βαλκάνια γίνεται ξανά επικίνδυνο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την σταθερότητα της περιοχής δεδομένου ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν θα ήθελαν για δεύτερη φορά να γίνουν πρόσφυγες στον τόπο τους και το Βελιγράδι να αποδεχτεί κάτι τέτοιο

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.