Συγκρούσεις αστυνομίας και ατάκτων σε αστικό περιβάλλον στο Κουμάνοβο

Στο Κουμάνοβο από το πρωΐ του Σαββάτου διεξάγονται συμπλοκές σε αστικό περιβάλλον ανάμεσα στις τακτικές δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ και σε παραστρατιωτικές ομάδες Αλβανοκοσοβάρων οι οποίες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του  Via Diplomacy  αριθμούν περίπου τα 70 άτομα ορισμένα εκ των οποίων είχαν εντοπισθεί από την αρχή της εβδομάδας να περιφέρονται στα σύνορα ΠΓΔΜ-Σερβίας.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Ίβο Κότεσκι, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας ξεκίνησαν στις 5 το πρωί μεγάλη επιχείρηση σε συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία όπως ανέφερε ο Κότεσκι εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς.

Κατά την είσοδο των δυνάμεων της αστυνομίας στη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε ο Κότεσκι και πρόσθεσε ότι η αστυνομία, την ώρα αυτή, κάνει ελέγχους σε σπίτια της συνοικίας.

Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερα πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και 3 νεκροί αστυνομικοί, μέλη των ειδικών δυνάμεων “Tigar”της ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία, η οποία διεξάγει την επιχείρηση με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, απαγόρευσε στους κατοίκους της συνοικίας της πόλης Κουμάνοβο όπου διεξάγονται οι συρράξεις να βγαίνουν από τα σπίτια τους και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή σε πολυάριθμες δημοσιογραφικές ομάδες.

Η Σερβία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού και αποστέλλονται ειδικές δυνάμεις προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για τη μεταφορά 450 μελών της Στρατοχωροφυλακής PTJ Žandarmerija.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο  40 Αλβανοκοσοβάροι υπό την ηγεσία των Dževair Ademi  και Abedin Zimberi πήραν ομήρους τέσσερις αστυνομικούς κοντά στα βόρεια σύνορα με το Κόσοβο και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη.

Οι πρώτες αναλύσεις εστιάζουν τις τρέχουσες εξελίξεις με το γενικότερο κλίμα αποσταθεροποίησης που επικρατεί στην ΠΓΔΜ.

Tan2015-5-9_11251245_0_620x0 Tan2015-5-9_112011488_0_620x0 07_620x0

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.