Συμφωνία Πρεσπών – Γίναμε νονοί και τους παραδώσαμε την περιουσία μας

«Μακεδονικός», αυτός είναι ο συμβιβασμός που έκανε η Ελλάδα στην Συμφωνία των Πρεσπών. Χωρίς να χρειάζεται να κουράζετε ο κόσμος για να μαθαίνει συνθήκες, όρους και ότι άλλο τον μπερδεύει για να κατανοήσει τις εξελίξεις, η Ελλάδα παρέδωσε στα Σκόπια μέσω της Συμφωνίας το επίθετο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί τα επόμενα χρόνια από τους Σκοπιανούς.

Πρώτο θύμα, η οικονομία. Μετά την Συμφωνία, οι επιχειρήσεις, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες από την Μακεδονία θα είναι στο έλεος της «Βόρειας Μακεδονίας». Πως μπορεί να υπερασπίσει το brand μια επιχείρηση από την Δράμα που παραγάγει κρασί με το όνομα «Μακεδονικό κρασί», όταν τον όρο «Μακεδονικό» σε απλά Ελληνικά τον έχει «καπαρώσει» η «Βόρεια Μακεδονία».

Μετά την Συμφωνία, η Μακεδονία αποτελεί απλά μια Περιφέρεια της Ελλάδας, ενώ αντίθετα η «Βόρεια Μακεδονία» είναι κράτος, και στις Συνθήκες, επικρατούν τα κράτη έναντι των Περιφερειών.

Όταν το «Μακεδονικό κρασί» από την «Βόρεια Μακεδονία» ζητήσει να αποσυρθεί το brand από την επιχείρηση της Δράμας, η τελευταία θα πρέπει να το αποσύρει. Και μην βιαστεί κανείς να πει ότι η Συμφωνία έχει προβλέψει.

Τρέχουν στην Αλικάντε

Σήμερα, όλες οι επιχειρήσεις, προϊόντα και υπηρεσίες που φέρουν το επίθετο «Μακεδονικός» από την Βόρεια Ελλάδα και την Μακεδονία,  τρέχουν στην Ισπανία και στην πόλη Αλικάντε και στο EUIPO, το γραφείο της ΕΕ το οποίο είναι αρμόδιο για την καταχώριση των σημάτων που προστατεύονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Και πάλι όμως δεν είναι βέβαιο ότι αυτό μπορεί να εξασφαλίσει τα brand των Ελληνικών επιχειρήσεων που τα προϊόντα η υπηρεσίες τους έχουν ως brand το επίθετο «Μακεδονικός».

Από την άλλη, η πολιτεία δεν είναι έτοιμη και δεν έχει τον μηχανισμό ώστε να μπορέσει να ενημερώσει και να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις

Όλα τα παραπάνω, δεν θα είχαν βέβαια καμιά σημασία αν η Συμφωνία είχε και μια συνέχεια, αν το επίθετο που υπήρχε μέσα σε αυτή ήταν «Βορειομακεδονικός» και όχι «Μακεδονικός»

ViaDiplomacy Newsroom