Συνεδρίασε στην Αθήνα το Athens Mayors’ Forum υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη

Ο Δήμος Αθηναίων και το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities (100RC) φιλοξένησαν την εναρκτήρια συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Δημάρχων, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε επίσημα τον Ιούλιο του 2017. Στη Συμβουλευτική Επιτροπή μετέχουν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και οκτώ ακόμη διακεκριμένα στελέχη της παγκόσμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα εργαστούν συμβουλευτικά προς τις πόλεις που μετέχουν στο Δίκτυο 100RC, θα δρουν ως παγκόσμιοι πρεσβευτές του Δικτύου και θα βοηθούν τις πόλεις – μέλη να εντοπίσουν και να προτεραιοποιήσουν τα ζητήματα εκείνα που είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση της αστικής ανθεκτικότητας.

Η εναρκτήρια συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής συνέπεσε με τη διοργάνωση του Athens Mayors’ Forum, μιας συνάντησης δημάρχων μεγάλων πόλεων από όλο τον κόσμο, που συζητούν για τη μητροπολιτική διακυβέρνηση και την ανθεκτικότητα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη και του Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων..

Η εναρκτήρια αυτή συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις και οι περιφέρειες μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στην μαζική αστικοποίηση, την αλλαγή του κλίματος και την παγκοσμιοποίηση. Τα ζητήματα αυτά θα επεξεργαστούν τα έμπειρα στελέχη που μετέχουν στην Επιτροπή, τα οποία αναμένεται στη συνέχεια να προσφέρουν καθοδήγηση, καλές πρακτικές και τεχνογνωσία στις 100 πόλεις του Δικτύου RC, ώστε αυτές με τη σειρά τους να επιταχύνουν την υλοποίηση των πρακτικών αυτών σε τοπικό επίπεδο.

Εκτός του κ. Γ. Καμίνη, τη Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτίζουν οι εξής:

 

  • Monica Barone, Chief Executive του Σύδνεϋ, Australia
  • Megan Barry, Δήμαρχος του Nashville, USA*
  • José Isabel Blandón Figueroa, Δήμαρχος της Πόλης του Παναμά, Panama*
  • Carlos Gimenez, Δήμαρχος του Miami-Dade, USA
  • Diriba Kuma, Δήμαρχος της Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία
  • Kunal Kumar, Δημαρχιακός Επίτροπος της Ινδικής πόλης Πιούν
  • Patricia de Lille, Δήμαρχος του Cape Town, Νότια Αφρική
  • Ye Lwin, Δήμαρχος της πόλης Mandalay, Myanmar
  • Claudio Orrego, Κυβερνήτης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας του Σαντιάγο της Χιλής*
  • Ahmed Aboutaleb, Δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ολλανδία *

*(όσοι σημειώνονται με αστερίσκο μετείχαν στις εργασίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Αθήνα).

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης δήλωσε σχετικά: «Είμαι εξαιρετικά ευτυχής γιατί το Athens Mayors’ Forum, μια πρωτοβουλία του Δήμου της Αθήνας, συνέπεσε με την εναρκτήρια συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Δημάρχων συγκεντρώνοντας υψηλούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο στην Αθήνα. Συχνά οι πόλεις μας καλούνται να συμπληρώσουν τα κενά που αφήνει η κεντρική διοίκηση και συνεργάζονται, δημιουργούν δίκτυα.. Σήμερα υπογραμμίσαμε ότι η μητροπολιτική διακυβέρνηση είναι στενά συνδεδεμένη με θέματα όπως η ανάγκη για θεσμικές και νομικές ρυθμίσεις, τόσο σε τοπική όσο και σε μητροπολιτική κλίμακα, την εισαγωγή στοχευμένων μηχανισμών χρηματοδότησης και τη δημιουργία λειτουργικών και καινοτόμων συστημάτων, τα οποία θα ενισχύουν τη συνεργασία όλων των μερών. Συμφωνήσαμε να συντονίσουμε τη δράση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν εξαιτίας των περίπλοκων και επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων μεταξύ των πόλεων και της κεντρικής διοίκησης, και που παρεμποδίζουν το δυναμικό ρόλο των τοπικών αρχών στην επίλυση ζητημάτων αστικής ανθεκτικότητας».

«Η σημασία της σύγκλησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Δημάρχων στην παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετική. Οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες από όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν αυξημένο μερίδιο πολιτικής ευθύνης, κι αυτό είναι που μας κάνει να προσβλέπουμε στις εργασίες της Επιτροπής αυτής για την καθοδήγηση των στρατηγικών ανθεκτικότητας των πόλεων, και επομένως και του κόσμου μας», εξηγεί ο Michael Berkowitz, Πρόεδρος του Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων. «Οι ηγέτες που μετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής καταθέτουν τις γνώσεις και την πλούσια εμπειρία τους, στοιχεία που αποτελούν εξαιρετικά εφόδια για όλα τα μέλη του Δικτύου. Είμαι βέβαιος πως οι εργασίες της Επιτροπής θα ανοίξουν το δρόμο προς την παγκόσμια αστική ανθεκτικότητα, που θα κάνει τις πόλεις μας και τους κατοίκους τους περισσότερο βιώσιμες και ελκυστικές, για τις επόμενες γενιές».

 “Η πόλη της Αθήνας είναι υπερήφανη για τη φιλοξενίας αυτής της συνάντησης», δηλώνει η κυρία Λενιώ Μυριβήλη, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για τη βιωσιμότητα και τη κλιματική αλλαγή και Chief  Resilience  Officer για την Αθήνα. «Πιστεύουμε πως οι εργασίες της επιτροπής θα δημιουργήσουν συνθήκες για τη μεταστροφή των πόλεων και των μητροπολιτικών περιοχών ανά τον κόσμο σε στρατηγικές και δράσεις ανθεκτικότητας, που θα τους επιτρέψουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό τη δυναμική και τις δυνατότητές τους. Αυτή είναι η παγκόσμια τάση, την οποία ακολουθεί η Αθήνα, που πρόσφατα παρουσίασε τη δική της στρατηγική ανθεκτικότητας, με ορίζοντα το 2030».

Το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100RC) είναι μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller για την υποστήριξη πόλεων σε όλο τον κόσμο. Ως αστική ανθεκτικότητα ορίζεται η ικανότητα των πόλεων να αντέχουν, να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται απέναντι σε χρόνιες πιέσεις (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) ή και σε απρόσμενες κρίσεις και καταστροφές (σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης). Το Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller, αντιστοιχεί σε μια επένδυση ύψους $164εκ (USD) και στοχεύει στην ανάπτυξη στρατηγικών ανθεκτικότητας των πόλεων.

Μάθετε περισσότερα: www.100ResilientCities.org.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.