Συνέδριο Economist: Πυξίδα για την «μεταμνημονιακή Ελλάδα»

Το ελληνικό πρόγραμμα, τις προκλήσεις της Ευρωζώνης, τις  εξελίξεις στην Ιταλία, το νέο οδικό χάρτη της ΕΕ, τον αντίκτυπο του Brexit στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και τη συμβολή των Βαλκανίων στη Γηραιά Ήπειρο ήταν τα κύρια θέματα που έθιξαν διακεκριμένοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες  ομιλητές στη 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση με θέμα “A Compass for Europe – A Fair Wind for Greece” που  διοργανώθηκε από το The Economist Events(Hazlis&Rivas) στις 14 και 15 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα. Παράλληλα έμφαση δόθηκε και στις εξελίξεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, τις προοπτικές στο επενδυτικό περιβάλλον και το ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας.

Μια πρόγευση του πως θα κινηθεί η Ελλάδα την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο και ποιος θα είναι ο βαθμός ελευθερίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας που ήδη όπως έχει προαναγγελθεί θα είναι σφιχτή έδωσαν οι ομιλητές που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist.

Στα ερωτήματα που τέθηκαν στο συνέδριο έγινε απόπειρα να δοθούν απαντήσεις  τώρα που τελειώνει το τρίτο σχέδιο διάσωσης ποιες είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες και αν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επενδυτές να είναι αισιόδοξοι.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία από τις εισηγήσεις των ομιλητών

Joan Hoey, περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης, The Economist Intelligence Unit
Τα οφέλη των προγραμμάτων προσαρμογής στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, παρατήρησε η περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Joan Hoey. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι υπήρξε βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο, της τάξης του 8% μέσα σε 9 χρόνια, η οποία ωστόσο ξεκίνησε από ιδιαίτερα χαμηλή βάση.

Η ίδια προέβλεψε ότι η χώρα θα παραμείνει σε δημοσιονομικό «μανδύα» για μακρά περίοδο, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους. Επεσήμανε επίσης ότι προβάλλει δυσμενής η δημογραφική προοπτική. Ευρύτερα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι ευάλωτη σε κάποιο εξωτερικό σοκ. Ένα ενδεχόμενο Grexit δεν συνιστά απειλή βραχυπρόθεσμα, αλλά το χρέος διατηρεί ζωνταντό το σενάριο σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, εκτίμησε η κ. Hoey, προσθέτοντας ότι θα είναι καθοριστικοί για τις εξελίξεις οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η ίδια τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα αποθεματικό ασφαλείας, υπό την επισήμανση ότι η χώρα δεν έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες εξυπηρετήσεις χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος μιας Οδύσσειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, τονίζοντας ότι οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση εργάζονται για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup σε μια βδομάδα από σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ εμπροσθοβαρών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ως σημαντικού στοιχείου για τη διασφάλιση της σταδιακής επιστροφής στις αγορές.

Ο κ. Dombrovskis αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μία από τις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που προβλέπεται να έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2018. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι αναμένεται κάποιος δημοσιονομικός χώρος. «Βεβαίως, οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη χρήση του θα χρειαστεί να συζητηθούν, αλλά είναι μια θετική εξέλιξη», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος στάθηκε στην παράμετρο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος στην Ελλάδα, ωστόσο, τόνισε ότι η χώρα διατηρεί ακόμη το υψηλότερο επίπεδο των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων στην ΕΕ.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο κ. Dombrovskis επεσήμανε ότι η ανάπτυξη προβλέπεται να συνεχίσει ανοδικά, αν και σε ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, το 2018 και το 2019.

Dominique de Villepin, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας

«Δεν υπάρχει συναίνεση για τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα» τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Dominique de Villepin, ο οποίος μίλησε για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη και αφορούν τόσο τις εσωτερικές εντάσεις όσο και την αυξανόμενη αστάθεια από στενούς φίλους και συνεργάτες. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει αποδυναμωθεί από την άνοδο του λαϊκισμού και η ευρωπαϊκή ακεραιότητα έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω του Brexit (2016) και της τάσης υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία (2017), που αναδύουν κινδύνους για την συνοχή της Ευρώπης… Το 2019, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της λόγω διαπραγματεύσεων περί Brexit και κρίσιμων εκλογών σε Ελλάδα και Πολωνία», ανέφερε, για να τονίσει ότι ο κίνδυνος προέρχεται και από το εξωτερικό.

«Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές προοπτικές συνεργασίας. Φυσικά, όλοι θέλουμε περισσότερη ανάπτυξη, αλλά η προτεραιότητα είναι να τεθεί τέλος στη λιτότητα. Θέλουμε επίσης να μεταρρυθμίσουμε την Ευρωζώνη, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να εξηγήσουμε το στόχο και το όφελος μιας τέτοιας κατάστασης», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία για την Ευρώπη, να κάνει η Ελλάδα ένα comeback. «Ο πρόεδρος Μακρόν πέρυσι έδειξε μια προοπτική δράσης, διότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ορμή για τα πράγματα», υπογράμμισε ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το θέμα της Κίνας τόνισε ότι «πρόκειται για ευκαιρία αλλά και κίνδυνο. Μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία παγίδα. Πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να μην είναι το όλο ζήτημα ο Τραμπ. Βιώνουμε μια ιστορική στιγμή. Οι ΗΠΑ έχουν μπει σε μια μάχη για να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας κι αυτό είναι το πρόβλημα. Η Κίνα ως το 2049 θα είναι η κορυφαία οικονομία, με τρεις φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από αυτό των ΗΠΑ».

Λόρδος Ashdown, πρώην ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατικών (Liberal Democrats) και πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σωστή αντίδραση στις περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και το οπλοστάσιο των συνεργασιών μας. Θα είναι τραγωδία να μην το συνειδητοποιήσουμε”, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρώην ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατικών (Liberal Democrats) και πρώην Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Λόρδος Ashdow, ο οποίος ανέφερε ότι η ατζέντα του προέδρου Μακρόν μπορεί να μην είναι σωστή σε ειδικά θέματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ζήτησε αλλαγή αρχιτεκτονικής στη στρατηγική διαχείρισης του μεταναστευτικού και εστίασε στα προβλήματα με την ενταξιακή πορεία των βαλκανικών χωρών, σημειώνοντας ότι η εικόνα της κατάστασης είναι αυτή μιας ωρολογιακής βόμβας, της οποίας το φιτίλι καίει σήμερα…. «Κάποιοι θεωρούν ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Δεν είναι έτσι. Πρέπει να βελτιώσουμε για παράδειγμα τη δομή εντός της οποίας λειτουργεί το Κόσοβο για να βελτιωθεί το περιβάλλον. Άλλο θέμα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου παρατηρούμε μια αντίστροφη τάση από πορεία ένταξης στην ΕΕ σε πορεία απομάκρυνσης από την ΕΕ… Ορατός είναι ο κίνδυνος για θρησκευτικές και πολιτικές εσωτερικές διαμάχες, που υπονομεύει τη μακροπρόθεσμη προοπτική της ένταξης στην ΕΕ», ανέφερε για να εξηγήσει: «Δεν μπορώ να δω πώς θα εξασφαλίσουμε το μέλλον των Βαλκανίων αν κάνουμε ό,τι έφερε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πριν μερικά χρόνια σε πολεμική κατάσταση…». Σχολίασε επίσης ότι όταν δημιουργείς δυσλειτουργικά κράτη μετά είναι δύσκολο να παρέμβεις σε αυτά. «Και για το ισλαμικό χαρτί, που παίζεται τώρα, ανησυχώ διότι είναι άκαιρο…», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Λόρδος Ashdown.

Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
«Είμαστε στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist  ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι, ακόμη και όταν σταθεί στα πόδια της, ο ESM δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Regling, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά τις επόμενες λίγες μέρες και η ψηφοφορία σήμερα στην ελληνική βουλή, με αντικείμενο τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος, είναι ουσιαστική προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δις που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση – προϋποθέσεις είναι η παράθεση στοιχείων για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Η τελευταία εκταμίευση του προγράμματος μπορεί να είναι ουσιαστική, ανέφερε ο κ. Regling, τονίζοντας ότι το ποσό θα διατεθεί στη δημιουργία αποθεματικού για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Το αποθεματικό αυτό θα διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστον 12 μήνες.

Στην Ελλάδα συνήθως δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα του χρέους παρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, παρατήρησε ο κ. Regling. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το Eurogroup «ίσως αποφασίσει» επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης. «Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του ESM. Εξάλλου, ακόμη και χωρίς πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, οι ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους φτάνουν μέχρι και το 2059, τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Σημείωσε πάντως ότι η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και σε πιο μακροπρόθεσμη βάση την Ελλάδα καθώς «είμαστε μια οικογένεια».

Ο κ. Regling επεσήμανε ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη» στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως η έξοδος στις αγορές «παραμένει εύθραυστη». Στο πλαίσιο αυτό, σχολίασε ότι «είναι κρίσιμο» η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα.

Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Το αποθεματικό ασφαλείας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος θα είναι είναι 17-18 δις και θα αποτελεί έναν ειδικό λογαριασμό που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλον λόγο παρά για την αποπληρωμή του χρέους, υπογράμμισε κατά την εισήγηση που παρέθεσε στο πλαίσιο της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν η δημοσιονομική πολιτική δεν διατηρούνταν και μετά το πρόγραμμα. «Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι το πολιτικό σύστημα έχει μάθει το μάθημά του τα τελευταία χρόνια. Κανένας στην Ελλάδα δεν θα επιθυμούσε ένα πισωγύρισμα στην οικονομία εξαιτίας πολιτικών λαθών. Συνεπώς, δεν δίνω υψηλές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι υπήρξε επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τους τελευταίους 11 μήνες και διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό δημόσιο ανέβαλε νέες εκδόσεις ομολόγων. «Δεν αναβάλαμε καμία έκδοση ομολόγου, διότι δεν είχαμε σχεδιάσει κάποια έκδοση ομολόγου, είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις από πριν».

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, ο πυρήνας του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου είναι οι θετικές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η μεσαία ανάπτυξη λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. «Παρά το γεγονός ότι θα κινηθούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, θα έχουμε χώρο να διαθέσουμε για μεσαία επέκταση. Ο λόγος είναι η ανάπτυξη, το γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει», υποστήριξε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεπίδρασης με την επενδυτική κοινότητα.

Παύλος Μυλωνάς, Ασκών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, Εθνική Τράπεζα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο 49%, άρα δανείζονται ρευστότητα με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με τις τράπεζες σε άλλες χώρες, υπογράμμισε κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο ασκών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς.

Όπως είπε, το χρέος των επιχειρήσεων ως προς το Ebitda είναι πολύ υψηλότερο -6,3% στην Ελλάδα, 4% στην Ευρωζώνη- και το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παρά τη μετάβαση των ρυθμών ανάπτυξης σε θετική περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια, το εισόδημα των νοικοκυριών έχει μειωμένη μεγέθυνση -αρνητική άνοδος 5%-  λόγω των πληρωμών σε φόρους, παρατήρησε ο κ. Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κόστος εξυπηρέτησης δανείων στο 18% του διαθέσιμου εισοδήματος, έναντι 13% στην ΕΕ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως το πιο δύσκολο ζήτημα στην Ελλάδα τα ενυπόθηκα δάνεια, τονίζοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει ποτέ κληθεί να διαχειριστεί ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε την παράμετρο των στρατηγικών κακοπληρωτών με μακροχρόνια καθυστέρηση.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα για να πετύχουμε ανάπτυξη, τόνισε ο κ. Μυλωνάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη από μόνα τους. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα επόμενα 5 χρόνια η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι στέρεη.

Philip Gerson, αναπληρωτής διευθυντής ευρωπαϊκού τμήματος, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)
«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια» είναι το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Philip Gerson αναφορικά με τα περιθώρια ενεργοποίησης του προγράμματος του Ταμείου στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες για να προχωρήσουμε με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), ανέφερε ο κ. Gerson, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που πρέπει είναι μια συμφωνία με την Ευρωζώνη την 21η  Ιουνίου.

Το ΔΝΤ μίλησε για μια σειρά υψηλών προκλήσεων στην Ελλάδα, που παραμένουν και αφορούν ένα «μη βιώσιμο βάρος χρέους», το δημογραφικό ζήτημα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το σύστημα κοινωνικής προστασίας το οποίο «δεν αντιμετωπίζει τη φτώχεια» στη χώρα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, στοιχείο ουσιαστικό, ειδάλλως, η χώρα δεν θα ανακάμψει», τόνισε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, υπό την επισήμανση ότι -δεδομένου του βάθους της κρίσης που προηγήθηκε- οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα «είναι απογοητευτικοί».

Η χώρα «γερνάει πιο γρήγορα» από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, επειδή οι νέοι αφήνουν τη χώρα, παρατήρησε, εκφράζοντας την άποψη ότι είναι δύσκολο να δει κανείς βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, αν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

«Στον μαραθώνιο, όταν περνάς τη γραμμή τερματισμού, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκέρσον. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2018 και εκτιμά η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα «χωρίς περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Declan Costello, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά στις διαρθρωτικές αλλαγές η νομοθέτηση είναι το πρώτο στάδιο και στη συνέχεια χρειάζεται η εφαρμογή. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα δει τα οφέλη η πραγματική οικονομία», υπογράμμισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello, μιλώντας για την ανάγκη συνέχειας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος στάθηκε στην εισήγηση της Κομισιόν για καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς «η επιτυχία ή αποτυχία ορισμένων μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα». Όπως είπε, το συγκεκριμένο καθεστώς θα ανανεώνεται κάθε 6 μήνες, ανάλογα με την πρόοδο.

Ο κ. Costello χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο την ελάφρυνση χρέους, που μπορεί να βοηθήσει στα spreads των ελληνικών ομολόγων. «Δεν χρειάζονται επιπλέον μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκε μέχρι τώρα», τόνισε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι μετά το 2022 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα παράσχει «ακόμη περισσότερο δημοσιονομικό χώρο».

Francesco Drudi, ανώτερος σύμβουλος, συντονιστής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
«Η συμφωνία για το χρέος θα πρέπει να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα για μια πιο μακρά περίοδο», επεσήμανε από το βήμα του Economist ο ανώτερος σύμβουλος και συντονιστής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Francesco Drudi. Ο ίδιος σημείωσε ότι το αποθεματικό ασφαλείας θα πρέπει να είναι επαρκές. «Θα πρέπει να είναι εκεί, αλλά να χρησιμοποιηθεί με σύνεση», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικό το στοιχείο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Όπως είπε, η ΕΚΤ διαπιστώνει αποτελέσματα στον τομέα των πλειστηριασμών, αλλά αναμένει την επιτάχυνση της διαδικασίας το επόμενο διάστημα. Σημείωσε δε πως το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Nicola Giammarioli, προϊστάμενος στρατηγικής και διεθνών σχέσεων, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)
Στη διατηρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, επικεντρώθηκε από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του ESM Nicola Giammarioli. «Είναι σημαντική η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες, που έχουν προβεί σε θυσίες, να δουν τα αποτελέσματα της πολυετούς προσαρμογής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ESM. Μεταξύ άλλων, επέστησε στην προσοχή στη σημασία της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα αλλά και της αγοράς προϊόντων. Παράλληλα, στάθηκε στον καίριο ρόλο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Julien Petit, διευθύνων σύμβουλος του investment banking division, Goldman Sachs
Συγκρατημένα αισιόδοξος για το τραπεζικό σύστημα και τη δυνατότητα διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω χορηγήσεων δανείων στις επιχειρήσεις εμφανίστηκε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την ελληνική κυβέρνηση ο διευθύνων σύμβουλος του investment banking division της Goldman Sachs Julien Petit.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και  ρευστότητας των τραπεζών, τα επιτυχημένα stress tests, στον εξορθολογισμό της βάσης κόστους και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Eιδικότερα, όπως είπε, το κόστος κινδύνου, παρότι είναι σε διαφορετικό επίπεδο για κάθε τράπεζα, βρίσκεται στα χαμηλά 7ετίας. Η GS Research (η οποία αποτελεί ανεξάρτητο φορέα απο το Investment Banking Division της Goldman Sachs) προβλέπει συνολικό RoTE 4,0% για τις συστημικές τράπεζες το 2019 και 5,7% το 2020.

Για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε ότι τα NPLs έχουν μειωθεί, από τα 75 δισ. ευρώ το 2014 σε 65 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2018. «Στόχος του SSM είναι να μειωθούν στα 40 δισ. ευρώ και τα ΝΡΕs στα 62 δισ. μέχρι το 2019 – και θεωρείται εφικτός, αν και δύσκολος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Petit, έχουν γίνει κάποιες επιτυχημενες κινήσεις πώλησης χαρτοφυλακίων μεγάλης κλίμακας NPL και υπάρχουν συζητήσεις για επιπλέον πωλήσεις χαρτοφυλακίων ακαθάριστης λογιστικής αξίας 6 έως 7 δις ευρώ.

Προέβλεψε κερδοφόρα πορεία για τις τράπεζες εάν προωθηθούν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρυθμίσεις στην οικονομία και μιλώντας για την απόδοση των τιμών των μετοχών του τραπεζικού κλάδου τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό παρακολουθεί το μακροοικονομικό κλίμα – ο κλάδος διαπραγματεύεται σε τιμές ελαφρώς χαμηλότερες από τις τιμές στις οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκε, τον Δεκέμβριο του 2015, με εξαίρεση την Πειραιώς που διαπραγματεύεται σε discount. Ο κλάδος διαπραγματεύεται με μέσο P/TBV 0,3 φορές έναντι 0,8 φορές κατά μέσο όρο για τη νότια Ευρώπη και 1,1 φορές για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Νώντας Νικολαΐδης, Αντιπρόεδρος και senior credit officer, Financial Institutions Group,  Moody’s Investors Service
Το κόστος δανεισμού και το κόστος σχηματισμού προβλέψεων θα παραμείνει υψηλό στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τον Νώντα Νικολαΐδη, αντιπρόεδρο και senior credit officer, Financial Institutions Group της Moody’s Investors Service.

Ο κ. Νικολαΐδης άφησε να εννοηθεί ότι στον βαθμό που προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης των τραπεζών, αλλά ο “Μαραθώνιος” δεν έχει τελειώσει, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στα stress tests, τονίζοντας ότι παρά τη μείωση κατά 15,5 δις. ευρώ του κεφαλαίου Common Equity Tier (CET1) κάτω από το αρνητικό σενάριο, ο δείκτης CET1 κάθε τράπεζας σε σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία παρέμεινε πάνω από 5,5%. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη παρά το γεγονός ότι η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη και, όπως σχολίασε ο κ. κ. Νικολαΐδης, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μείωση των ΝΡΕ.

«Οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών για μείωση των NPE κατά περίπου 40% την περίοδο του Ιουνίου 2016 – Δεκεμβρίου 2019 δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πώληση προβληματικών δανείων», σημείωσε εξηγώντας ότι η κατάσταση των NPE στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα συσχετισμένη με τις πολιτικές εξελίξεις. ενώ προβλέπεται ότι η μεγαλύτερη μείωση των NPEs θα είναι κυρίως μέσω αναδιαρθρώσεων, πωλήσεων και διαγραφών. Σχολίασε ότι τα προβληματικά ενυπόθηκα δάνεια είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν  (το 30% των δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων υπέβαλαν αίτηση για νομική προστασία βάσει του νόμου Κατσέλη).

Επίσης, o κ. κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στο 45% των περιπτώσεων που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στα δικαστήρια και καταλήγουν υπέρ των τραπεζών.

Giuseppe Carone, επικεφαλής μονάδας, ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN), Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Mετά τη γραμμή του finish συνεχίζουμε το τροχαδάκι…», είπε με νόημα από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o επικεφαλής μονάδας της ΓΔ Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Giuseppe Carone, για να επισημάνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις παρά τη μεγάλη πρόοδο για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η κρίση κατά μία έννοια ήταν μια μεγάλη πρόκληση, καθώς άσκησε μεγάλη πίεση στο σύστημα, αλλά έφερε και αποτέλεσμα μειώνοντας τις δαπάνες στα 2,5 δις. ευρώ (στο μισό σε σχέση με το 2009). Ο κ. Carone σχολίασε επίσης ότι το clawback και το σύστημα επιστροφών είναι ένα δίχτυ ασφαλείας και τόνισε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη. Για τον ίδιο, το σύστημα είναι βιώσιμο αυτήν τη στιγμή, αν και μένει να γίνουν ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος σε τομείς όπου έχει σημειωθεί πρόοδος, μίλησε για τα υψηλού κόστους φάρμακα και τον κίνδυνο που κρύβουν να εξαντλήσουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου, την υπερσυνταγογράφηση και τη δυνατότητα πρόσβασης όλων σε υπηρεσίες υγείας με την εισαγωγή των voucher.

«Το σύστημα βρίσκεται σε μια ενδιάμεση φάση και εξελίσσεται. Είμαστε στη μέση του δρόμου. Για το μέλλον, υπάρχει η στρατηγική της κυβέρνησης που θα συζητηθεί και στο eurogroup. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι σημαντική και θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες…», κατέληξε ο κ. Carone.

Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να χαράξει ένα σχέδιο fast track στη φαρμακοβιομηχανία», τόνισε κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)  Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας επίσης για τις στρεβλώσεις που δημιουργούν ανάχωμα στην ανάπτυξη – μεταξύ των οποίων το θέμα του clawback, που θα λυθεί από τον Άρειο Πάγο, όπως ανέφερε.

«Η παραγωγή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας (στοιχεία Μαρτίου 2018) έχει καταγράψει αύξηση 60% από το 2010, ενώ οι εξαγωγές έχουν ενισχυθεί κατά 108,6% στο ίδιο διάστημα. Ο κλάδος εξάγει σε 85 χώρες και συνεισφέρει στο ΑΕΠ 2.8 δις ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Τρύφων, τονίζοντας τη συνεισφορά στο σύστημα της αγοράς γενοσήμων και την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών γενοσήμων ως ευρωπαϊκού brand με ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Στόχος της βιομηχανίας, όπως είπε ο κ. Τρύφων, είναι το άνοιγμα νέων αγορών, η ευκαιρία της αμοιβαιότητας ΗΠΑ-ΕΕ και η αξιοποίηση της ευκαιρίας του SPC waiver για εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Η στρατηγική ανάπτυξης κινείται σε 4 άξονες: εξωστρέφεια, επενδύσεις, εξειδίκευση και συνεργασίες, ενώ η εργαλειοθήκη για την επιτάχυνση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία απαιτεί: εξάλειψη των στρεβλώσεων, βελτιστοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου (με fast track για επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη/παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και ειδική πρόβλεψη για τις φαρμακοβιομηχανίες της Αττικής (που είναι το 90% του κλάδου) και κίνητρα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ηλίας Γιαννόγλου, αντιπρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων
Την αισθητή μείωση της δαπάνης για το φάρμακο ανέδειξε από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Ηλίας Γιαννόγλου, ο οποίος τόνισε ότι το 2009 ήταν στα 5,1 δις. ευρώ και πλέον έχει υποχωρήσει στα 2,5 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Σχολίασε μάλιστα ότι «το σύστημα είναι στα κατώτατα όρια αντοχής του και με το τέλος του προγράμματος πρέπει να αναζητήσουμε βελτιώσεις». Πρόσθεσε επίσης ότι τα 900 σκευάσματα σε έναν κατάλογο 7.900 διατίθενται σε τιμή κάτω από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή ενώ άλλα 850 σε τιμή κάτω από τον μέσο όρο των κατώτερων ευρωπαϊκών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόγλου, το βάρος της κρίσης επωμίστηκαν τόσο το δημόσιο όσο και βιομηχανία: «Πριν δεν υπήρχαν πρωτόκολλα, η συνταγογράφηση ήταν ανεξέλεγκτη . Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα της διείσδυσης των γενοσήμων, που απαιτεί αλλαγή κουλτούρας και εκπαίδευση της αγοράς.

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε καινοτόμους θεραπείες και φάρμακα, ο κ. Γιαννόγλου μίλησε για τα αντικίνητρα. Είπε ότι η τιμή των πραγματικά καινοτόμων φαρμάκων (για ασθένειες όπως καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.) είναι ένα σημαντικό θέμα καθώς οι δαπάνες σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστιες.

Γιώργος Τζιάλλας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού
Στις πολλές επιτυχίες του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού Γιώργος Τζιάλλας, χαιρετίζοντας το συνέδριο και εκ μέρους της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Τόνισε ότι ο τουρισμός είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι έχει υλοποιηθεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στον τομέα. «Πετύχαμε άλμα, με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα», τόνισε. Το 2018 η χώρα θα έχει 32 εκατομμύρια αφίξεις και ο στόχος είναι το νούμερο αυτό να αυξηθεί κι άλλο, καθώς επίσης να υπάρχει τουρισμός 365 ημέρες τον χρόνο και για όλους τους προορισμούς της χώρας».

Ο κ. Τζιάλλας αναφέρθηκε στη σημασία των συνεργειών με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, όπως και στις στρατηγικές συμφωνίες που έχουν γίνει με ξένους φορείς και tour operators. «Τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ 17 ετών στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και οι 80 από τις 100 χιλιάδες θέσεις που δημιουργήθηκαν ήταν στον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά. Έμφαση έδωσε, επίσης, στη σημασία του θεματικού τουρισμού, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος τουριστικής εκπαίδευσης, καθώς και στη στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων του τομέα μέσω του ΕΣΠΑ.

Τέλος, εξήρε τη συμβολή του ΕΟΤ στην προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Κωστάκης Λοΐζου, εκτελεστικός πρόεδρος, Louis Group
«Η επιχειρηματική δράση ενός κυπριακού ομίλου στην Ελλάδα δεν εμπίπτει στην κατηγορία των ξένων επενδύσεων», τόνισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος του Louis Group Κωστάκης Λοΐζου, ο οποίος έθεσε ως αναγκαιότητα το να αποκτήσουν οι Έλληνες εμπιστοσύνη στη χώρα τους και στις δυνατότητές της.

Επεσήμανε ότι χρειάζεται δημοσιονομική και φορολογική σταθερότητα, ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τα κατάλληλα κίνητρα, τα οποία δεν είναι ανάγκη να έχουν κόστος, καθώς και μικρότερο και πιο ευέλικτο κράτος. «Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Τουρισμού έχει κάνει άλματα», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας γενικότερα, καθώς και ότι τώρα είναι το timing για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Γεώργιος Δρακόπουλος, Ειδικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO)
«Τώρα είναι καλύτερα από ποτέ να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο ειδικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Γιώργος Δρακόπουλος. Επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα, η οποία επηρεάζεται από τους οικονομικούς κύκλους των χωρών προέλευσης των επισκεπτών. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υπερπροσφοράς που δημιουργείται σε κάποιους προορισμούς, καθώς το 80% του τουριστικού προϊόντος της χώρας συγκεντρώνεται σε 5 περιφέρειες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη βελτίωσης του τρόπου διακυβέρνησης του τραπεζικού τομέα, μεταξύ άλλων όσον αφορά θέματα που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Τουρισμού, όπως η φορολογία και το χωροταξικό, ενώ μίλησε για «πολλά περιθώρια βελτίωσης» όσον αφορά την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα.

Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής, τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας

Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μια «επενδυτική έκρηξη, ύψους 100 δισ. ευρώ» την επόμενη πενταετία, μέσω της επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης «της τάξης του 4%», ανέλυσε από το βήμα της 22ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε, ο στόχος αυτός είναι εφικτός με αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με την απλοποίηση και σταθεροποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης, με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με την ενδυνάμωση του υγιούς ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καθώς και με τη δημιουργία ενός «αποτελεσματικού, ευέλικτου, σύγχρονου και παραγωγικού κράτους, με απλούστερες δομές, σαφείς αρμοδιότητες, ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας και διαδικασίες αξιολόγησης».

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία της χώρας οδεύει ασθμαίνουσα» προς την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Αυγούστου. «Η κατάσταση αγκομαχά να επανέλθει στο επίπεδο του 2014», σημείωσε, τονίζοντας ότι έκτοτε η ανταγωνιστικότητα έχει υποχωρήσει, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών έχει συρρικνωθεί, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν το 2015 εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο ίδιος στάθηκε στους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίοι «τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνονται και μάλιστα υπερκαλύπτονται», αλλά «αυτό συμβαίνει με την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και στέρηση πόρων από αναπτυξιακά κρίσιμους και κοινωνικά ευαίσθητους τομείς».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την ανάγκη νέων παρεμβάσεων, «μετά την επιβάρυνσή του την τελευταία τριετία», όπως είπε, «στηριζόμενες σε αποφάσεις του παρελθόντος οι οποίες με ευθύνη των εταίρων ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί». Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οι παρεμβάσεις αυτές να είναι καθαρές, ποσοτικοποιημένες και αυτόματες

Alejandro Alvargonzález, Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, NATO

Τις προκλήσεις που τροφοδοτεί ένας επικίνδυνος κόσμος, σε μια εποχή κατά την οποία είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα, τον πόλεμο από την κρίση, την ειρήνη από την εικονική πραγματικότητα, την τρομοκρατία από το οργανωμένο έγκλημα, επεσήμανε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist ο βοηθός γενικός γραμματέας για πολιτικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας του ΝΑΤΟ Alejandro Alvargonzález , τονίζοντας ότι ορισμένοι προσπαθούν να εκμεταλλεύονται αυτήν τη σύγχυση.

Σύμφωνα με τον κ. Alvargonzález, οι απολυταρχικές δυνάμεις ψάχνουν να βρουν τις αδυναμίες της φιλελεύθερης τάξης, δείχνοντας την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση, το Brexit και τον λαϊκισμό. Αυτά τα στοιχεία, τόνισε, βελτιώνονται μέρα με τη μέρα και η σημερινή κρίση δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα αυτό είναι το μοντέλο που προσφέρει την καλύτερη προοπτική στις χώρες τις οποίες υπηρετεί.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι στον στόχο για την ευημερία, υπογράμμισε ο κ. Alvargonzález. «Είναι ανάγκη να το κάνουμε και αυτή η ανάγκη είναι ο ισχυρότερος δεσμός μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Τα πράγματα δεν είναι απαραίτητο να είναι για πάντα όπως σήμερα. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, θα αλλάξει και το ΝΑΤΟ, και θα είναι καλό για όλους».

Emilia Kraleva, υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας

«Οι αξίες, οι αρχές και οι δεσμεύσεις μας καθιστούν τον πυρήνα των συμμαχιών μας -την ΕΕ και το ΝΑΤΟ- αμετάβλητο», διεμήνυσε από το βήμα του Economist η υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Emilia Kraleva.

Όπως είπε, η ανάπτυξη μιας καλύτερα ενοποιημένης ευρωπαϊκής Άμυνας δεν θα προκαλέσει κατά κανέναν τρόπο το ΝΑΤΟ, «το οποίο θα παραμείνει ο μοναδικός ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας άμυνας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κ. Kraleva, το ΝΑΤΟ χρειάζεται ισχυρότερα ευρωπαϊκά κράτη ως συμμάχους και εταίρους, «συμπληρώνοντας τις προσπάθειές του, ενισχύοντας τη στρατηγική σχέση ΕΕ και ΝΑΤΟ, και έτσι ενδυναμώνοντας την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Geoffrey Pyatt, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Οι δυνάμεις μας στον κόλπο της Σούδας είναι πιο κρίσιμες από ποτέ», διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ότι τέσσερα πλοία φιλοξενήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά λιμάνια της Ελλάδας, στη Ρόδο, στη Σούδα, στον Πειραιά και πρόσφατα στην Κέρκυρα.

«Στόχος μας είναι να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη σχέση μας σε αυτό το επίπεδο, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε να εγγυώμαστε την ασφάλεια στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, ο οποίος μετέφερε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την προσπάθεια της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλους σημαντικούς παίκτες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ, που είναι «οι μεγαλύτεροι επενδυτές και σύμμαχοι στην παγκόσμια αγορά», αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ και παράγοντας 1 τρις δολάρια στις διμερείς τους συναλλαγές – 5 τρις δολάρια, ευρύτερα. Όπως είπε, το 54% των ξένων άμεσων επενδύσεων στις ΗΠΑ προέρχεται από την Ευρώπη και το 64% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ευρώπη προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε ότι κεντρικό και πρακτικό στοιχείο της είναι ο διαμοιρασμός του βάρους, φέρνοντας ως παράδειγμα προς μίμηση το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για την αμυντική πολιτική της.

Οι ΗΠΑ τάσσονται αναμφισβήτητα υπέρ της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Pyatt σε άλλη αποστροφή του λόγου του, συμπληρώνοντας ότι το ερώτημα είναι με ποιους τρόπους και προς ποια κατεύθυνση πετυχαίνεις την ενεργειακή διαφοροποίηση.

Vladimir Chizhov, Πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Οι Ρώσοι δεν δίνουν ποτέ μαθήματα σε κανέναν. Είναι ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής μας. Αλλά αναμένουμε να μας μεταχειρίζονται με τον ίδιο σεβασμό, χωρίς επιπλήξεις σε διδακτικό τόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο Πρέσβης Vladimir Chizhov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρώσος Πρέσβης διεμήνυσε ότι η Μόσχα επιθυμεί να βλέπει μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της. Όσο περισσότερα είναι τα προβλήματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ρίσκα και οι αβεβαιότητες για τη Ρωσία, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του διατηρεί στο ευρώ το 40% των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα. «Γιατί να προκαλέσουμε αναταράξεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ως παράγωγο ενός κλυδωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης;», διερωτήθηκε ρητορικά.

«Είχαμε προειδοποιήσει εκ των προτέρων πού θα οδηγούσαν οι επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ και τη Λιβύη. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του 2014 ήταν επίσης προβλέψιμες (ήταν αναμφίβολα ένα πραξικόπημα, λαμβάνοντας υπόψη πώς συνέβη η αλλαγή της εξουσίας και τις συνέπειές της). Λυπούμαστε που οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν», πρόσθεσε ο κ. Chizhov.

«Από την άλλη πλευρά, για παράδειγμα, υπήρξαν προσπάθειες να πειστούμε ότι το πρότζεκτ «Ανατολική Εταιρική Σχέση» της ΕΕ δήθεν δεν στόχευε σε βάρος των συμφερόντων της Ρωσίας. Ωστόσο, είμαστε μάρτυρες μιας αρκετά λυπηρής εικόνας στην Ουκρανία που κάποτε παρουσιάστηκε με την επιλογή: είτε «προς ένα λαμπρό μέλλον» με τη Δύση ή «πίσω στο σκοτεινό παρελθόν» με τη Ρωσία», σχολίασε παράλληλα ο Ρώσος Πρέσβης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι φιλοδοξίες των βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ δεν ήταν ποτέ θέμα για τη Ρωσία και πως  έγκεινται στο δικό τους δικαίωμα. «Τα Βαλκάνια δεν θα πρέπει να αποτελούν μια περιοχή αναμέτρησης αλλά μια πλατφόρμα εγκαθίδρυσης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας που θα ωφελήσει κυρίως την περιοχή», σημείωσε ο κ. Chizhov.

Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ρωσία και οι χώρες της ΕΕ, «ως δύο πυλώνες του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού», είναι προορισμένες να αλληλεπιδρούν. «Μας ενώνουν επίσης βαθείς ιστορικοί δεσμοί, ακόμη και αν μερικές φορές αμφισβητούνται, υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι «η Μόσχα και η Αθήνα έχουν κοινή προσέγγιση σε πολλά επίκαιρα διεθνή θέματα» και πως «η Ρωσία και η Ελλάδα μπορούν να βασίζονται σθεναρά στην αμοιβαία συνδρομή για την ενδυνάμωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας του ευρωπαϊκής ηπείρου, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα».

Βασίλης Κικίλιας, βουλευτής, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Νέα Δημοκρατία

«Είναι ανάγκη, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, μια ενιαία και συνολική εφαρμοσμένη στρατηγική ασφάλεια και άμυνας στην Ευρώπη. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας δε μπορεί παρά να είναι στην καρδιά αυτής της πολιτικής», υπογράμμισε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist με τη ελληνική κυβέρνηση ο βουλευτής και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία της αποδοχής πρωτοκόλλων ασφάλειας, καναλιών επικοινωνίας και δικλείδων ασφαλείας μεταξύ εταίρων, συμμάχων και φίλων. Κάτι που, όπως είπε, είναι επιβεβλημένο να γίνει και μεταξύ χωρών που έχουν καταγεγραμμένες διαφορές και αντίθετα συμφέροντα.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι προκειμένου να υπάρχουν επενδύσεις και άρα συνθήκες για οικονομική ανάπτυξη που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και άνοδο του βιοτικού επιπέδου ενός λαού, η ασφάλεια είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Εμείς στην Ελλάδα, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, βρισκόμαστε σε κρίση με περιοριστικές οικονομικές πολιτικές τα τελευταία 9 χρόνια. Για αυτό χρειαζόμαστε και δουλεύουμε και για τα τρία: ασφάλεια, επενδύσεις και ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Laza Kekic, πρώην διευθυντής Ευρώπης και προβλέψεων, The Economist Intelligence Unit

«Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία είναι σήμερα περισσότερο τεταμένες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι Ψυχρός Πόλεμος. Βεβαίως, κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να είναι η αρχή για κάτι θερμότερο». Στη διαπίστωση αυτή προέβη κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο πρώην διευθυντής Ευρώπης και προβλέψεων του Economist Intelligence Unit Laza Kekic.

Όπως είπε, η Ρωσία περιγράφεται σήμερα ως η κύρια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Ωστόσο, «η Ρωσία σήμερα δεν είναι Σοβιετική Ένωση, ούτε είναι μια υπερδύναμη».

Ο κ. Kekic στάθηκε στο γεγονός ότι η ρωσική οικονομική και στρατιωτική ισχύς είναι σήμερα ιδιαίτερα μειωμένη. Το ΑΕΠ της Ρωσίας σε αμερικανικά δολάρια, υπολογιζόμενο σε συναλλαγματικές ισοτιμίες αγοράς, εκτιμάται σε 1.283 τρις δολάρια το 2016 – λιγότερο από 7% του αμερικανικού, που ανέρχεται στα 18.562 τρις δολάρια. Ακόμη και σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης, το ρωσικό ΑΕΠ το 2016 ήταν μόλις το 20% του συνόλου των ΗΠΑ.

Σε όρους στρατιωτικής ικανότητας, το ΝΑΤΟ διαθέτει 3,6 εκατ. ένστολο προσωπικό – η Ρωσία 800.000. Το ΝΑΤΟ έχει 7.500 τανκς – η Ρωσία 2.750. Το ΝΑΤΟ έχει 5.900 μαχητικά αεροσκάφη – η Ρωσία 1.571. Το ΝΑΤΟ ξοδεύει 10 φορές περισσότερα απ’ ό,τι η Ρωσία. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Kekic, έχει τεχνολογικό πλεονέκτημα, παρά το γεγονός ότι το κενό έχει ίσως μειωθεί από τη Ρωσία σε τομείς – κλειδιά τα τελευταία χρόνια.

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι οι διεθνείς σχέσεις σήμερα είναι λιγότερο προβλέψιμες απ’ ό,τι στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν υπήρχε ένα πλαίσιο για τη διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων.

Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας και κυρίως την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο, ο οποίος μετείχε στο ετήσιο συνέδριο του Economist.

Τόνισε τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η εγχώρια αγορά μέχρι το 2025, περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται μετριοπαθής. «Μακάρι το ΑΕΠ μας να αυξανόταν σε αυτό το διάστημα με ρυθμούς πάνω από 3%…», πρόσθεσε για να τονίσει την ανάγκη αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης εκμετάλλευσης της ενέργειας σε μια εποχή που το δημογραφικό αναδύεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, στα επόμενα χρόνια ο μεγαλύτερος όγκος επενδύσεων θα κατευθυνθεί σε “έξυπνες επενδύσεις”. «Οι AΠΕ δεν αρκούν. Θα απαιτηθούν υποστηρικτικές πολιτικές την δεκαετία 2020-2030» τόνισε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τεχνογνωσία και φέροντας ως παράδειγμα την επιτυχία του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2018”, για το οποίο σχεδιάζεται αναβάθμιση στόχου. Έκανε λόγο για επενδύσεις 1 δις ευρώ ανά έτος σχολιάζοντας ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συνδέονται με το πρόγραμμα.

«Χρειαζόμαστε κεφάλαια…» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών, πρέπει να αναπτύξουν δομές και να προωθήσουν την έρευνα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και κατάλληλα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

«Δύσκολα η Ευρώπη θα αποχωριστεί τους κινητήρες καύσης. Η διείσδυση των ηλεκτροκινητήρων πιθανόν δεν θα γίνει πολύ γρήγορα» τόνισε ο γενικός γραμματέας και σχολίασε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κέρδος μας μειώνεται διότι μας λείπει η βιομηχανία που καταναλώνει αυτά τα προϊόντα. Επίσης για τα διυλιστήρια είπε ότι «αν θέλουν να επιζήσουν πρέπει να γίνουν καινοτόμα ενεργειακά κέντρα όλων των ειδών ενέργειας».

 

Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται ριζική επανεξέταση σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ο οποίος από το βήμα του Economist επανέλαβε ότι «μόνο το 50% των καταναλωτών είναι στην αγορά. Το υπόλοιπο –και κατεξοχήν ζημιογόνο– βρίσκεται εκτός αγοράς, προσκολλημένο στη ΔΕΗ”. Επιπλέον, εξήγησε ότι «είναι ασυμβίβαστο με τους όρους της αγοράς και πρέπει να τερματιστεί η ανάθεση στη ΔΕΗ από την πολιτεία υλοποίησης πολιτικών δικής της ευθύνης».

Για τη χονδρική αγορά, είπε ότι το target model, που θα αντικαταστήσει το ξεπερασμένο και με παθογένειες σημερινό μοντέλο, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι η ΔΕΗ δεν θα είναι πια μετά την αποεπένδυση δεσπόζων παίχτης (το μερίδιό της στη χονδρική θα συρρικνωθεί περίπου στο 40%) και βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος χώρος για διμερή συμβόλαια. Για τα ΝΟΜΕ είπε ότι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά είναι ως προς το άνοιγμα της αγοράς. «Το μερίδιο της ΔΕΗ σε όρους προϊόντος έχει περιοριστεί στο 82% αλλά σε όρους πελατείας είναι πάνω από 95%», εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ενεργειακό, θεώρησε ότι η Ελλάδα μετά το 2030-2035 θα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να απολαμβάνει ενεργειακή ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση πλήρους αξιοποίησης των ΑΠΕ, τις οποίες χαρακτήρισε νέα ατμομηχανή ανάπτυξης της ΔΕΗ. Βέβαια, στα επόμενα 15 χρόνια θα είναι πρόκληση η ασφάλεια εφοδιασμού και ο έλεγχος του κόστους. «Ήδη τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου και συνεπακόλουθα του αερίου, σε συνδυασμό με την αλματώδη άνοδο της τιμής των πιστοποιητικών CO2, αυξάνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και πιέζουν ασφυκτικά για άνοδο των τιμών», σημείωσε και τόνισε ότι το ενεργειακό κόστος είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, κυρίως για τη βιομηχανία, η οποία έχασε εξαιτίας αυτού του κόστους τα οφέλη από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας έως το 2014, συνεπεία της μείωσης του εργατικού κόστους.

Νικόλαος Χατζηαργυρίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)

Ο ΔΕΔΔΗΕ διεκδικεί ρόλο ανεξάρτητο λειτουργικά και οργανωτικά για το δίκτυο και την αγορά – υπό τον έλεγχο προφανώς του ρυθμιστή, όπως ορίζει και η σχετική νομοθεσία – σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαο Χατζηαργυρίου, ο οποίος από το βήμα του Economist αναφέρθηκε σε έργα που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των παγίων της ΔΕΗ τα οποία διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρίου, στα ευρωπαϊκά δίκτυα θα επενδυθούν περίπου 600 δις ευρώ μέχρι το 2020. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχοντας την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την Ελλάδα, υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια πενταετές επιχειρηματικό πλάνο, συνολικών επενδύσεων 1,2 δις ευρώ.

Ενδεικτικά,  o κ. Χατζηαργυρίου αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Ελέγχου Δικτύων Αττικής, που έχει υλοποιηθεί κατά 75% και αναμένεται η ολοκλήρωσή του την επόμενη χρονιά, στο έργο για τη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Δικτύων νησιών (στο 50% η υλοποίηση), στην ανάπτυξη των «Έξυπνων Νησιών», με στόχο διείσδυση ΑΠΕ πάνω από 60%. Ο κ. Χατζηαργυρίου πρόσθεσε ότι έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ το σχέδιο για την εγκατάσταση σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση στα νησιά, και μελετάται η χωροθέτηση άλλων 1.000-1.500 σταθμών φόρτισης πανελλαδικά.

Στο έργο των έξυπνων μετρητών, είπε ότι έχουν παραγγελθεί 224.000 «έξυπνοι» μετρητές και προκηρύσσεται η προμήθεια και εγκατάσταση του νέου Συστήματος Τηλεμέτρησης και Επεξεργασίας Μετρητικών Δεδομένων (Κύριου και Εφεδρικού) με δυναμικότητα επικοινωνίας 7.500.000 μετρητικών σημείων. Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μελετήσει και προτείνει την επιλογή του κατάλληλου επιχειρηματικού σχήματος για την υλοποίηση και χρηματοδότηση του έργου της πανελλαδικής τηλεμέτρησης.

 Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)

Ο ΑΔΜΗΕ παίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας να κλείσει το επενδυτικό κενό σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη,  που συμμετείχε σήμερα όπως ανέφερε στην ομιλία του, στη συμβολαιογραφική πράξη ίδρυσης της αγοράς ενέργειας (στο Χρηματιστήριο Αθηνών).

Αυτή η αγορά θα συμβάλει στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο, είπε ο κ. Μανουσάκης, που παρουσίασε στο συνέδριο του Economist το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας – το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2021 και 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Σημείωσε ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας, το οποίο έχει τις επενδύσεις στο επίκεντρό του με στόχο να κλείσει το επενδυτικό κενό (από το 2007 έως το 2017 οι επενδύσεις κατέγραψαν κάθετη πτώση, από 60 δις ευρώ σε 22,4 δις ευρώ αντίστοιχα) βρίσκει τον ΑΔΜΗΕ σε υποστηρικτικό ρόλο, με ενδεικτική την επένδυση της State Grid Corporation of China, ύψους 323 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, γεγονός που την καθιστά δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το Ελληνικό Δημόσιο.

«Η εξέλιξη αυτή εγγυάται την ηγετική θέση της εταιρείας στη νέα εποχή», τόνισε εξηγώντας τα οφέλη από μια διαδικασία μετασχηματισμού του ΑΔΜΗΕ, αφού μέσω της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που κατέχει το 51% οι επενδυτές από Ελλάδα και εξωτερικό μπορούν να συμμετέχουν στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του Διαχειριστή.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μανουσάκης απηύθυνε κάλεσμα στην επενδυτική κοινότητα, ενώ τόνισε ότι το πολύπλευρο επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ανάπτυξης όχι μόνο των υποδομών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και γενικότερα της οικονομίας – δίνοντας έμφαση και στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό.

Roberto Potì, Ανώτερος σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου, Edison

Σημαντικές είναι οι επενδύσεις που εξασφαλίζουν ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα αρκεί να υποστηρίζονται από μακροπόθεσμα πλάνα που θα συνεκτιμούν όμως την παρουσία του λιγνίτη, τόνισε ο από το βήμα του Economist ο ανώτερος σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Edison Roberto Potì, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επενδυτικού ενδιαφέροντος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Μας ενδιαφέρουν όλες οι ευκαιρίες».

Το καθαρό ενεργειακό πακέτο σε όλη την Ευρώπη έχει στόχο να εξασφαλίσει ενεργειακή ισορροπία μέσω αποκέντρωσης της ηλεκτροκίνησης και αξιοποίησης των ΑΠΕ στο νομοθετικό πλαίσιο, σχολίασε και τόνισε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να βρουν ένα κοινό σημείο ως το τέλος του 2018 για την ενεργειακή επάρκεια”. Εξήγησε ότι λαμβάνεται υπόψη η ηλεκτροκίνηση ως μοχλός ανάπτυξης αλλά και οι ΑΠΕ, με το στόχο για διείσδυση σε ποσοστό 32% στην κατανάλωση να γίνεται πιο φιλόδοξος το 2030.

Μιλώντας για την ελληνική ενεργειακή αγορά τόνισε τη σημασία της ανταγωνιστικότητας με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς. Είπε ότι εξετάζεται το θέμα των τιμών, υπάρχουν νέοι παίκτες, νέα δεδομένα στις χρεώσεις, νέο πλαίσιο στο κοινωνικό κόστος. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι Βρυξέλλες προσανατολίζονται σε αναβάθμιση των παραπάνω στόχων, ενώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια και όχι στη βιωσιμότητα.

Όπως είπε, το 45% των λιγνιτών απαιτεί νέες επενδύσεις στα υφιστάμενα εργοστάσια, ενώ χρειάζονται επίσης και μηχανισμοί ευελιξίας. Μάλιστα, συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ αναφορικά με τον ανταγωνισμό, καθώς τα ΝΟΜΕ δεν βοήθησαν στο άνοιγμα της αγοράς, αφού το μερίδιο του βασικού παίκτη φθάνει πάνω από 80%. Ο κ. Potì είπε επίσης ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα και χαρακτήρισε σπουδαίους τους νέους μετρητές, ώστε να υπάρξει ένα καλύτερο μοντέλο στην αγορά.

Αντώνης Μεταξάς, διαχειριστής-εταίρος, δικηγορική εταιρεία Μεταξάς και Συνεργάτες

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας, ο διαχειριστής-εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς και Συνεργάτες Αντώνης Μεταξάς σημείωσε ότι ζητούμενο για την Ενωσιακή αγορά ενέργειας είναι η ρυθμιστική συνοχή.

«Η ενεργειακή αγορά είναι σε φάση μετάβασης, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Χρησιμοποιούμε τον όρο μετάβαση αλλά πρέπει να πουμε πόσο διάστημα βρίσκεται σε μετάβαση, καθώς αυτό δημιουργεί προβληματισμό για το αν υπήρξαν οι πολιτικές πρωτοβουλίες όλο αυτό το διάστημα».

Ο κ. Μεταξάς σχολίασε ειδικότερα την ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ, σημειώνοντας την ανάγκη η ΔΕΗ να διαδραματίσει νέο ρόλο όντας απαγκίστρωμένη από βάρη πολιτικής φύσης.

Σχολίασε επίσης το θέμα των λιγνιτικών μονάδων σημειώνοντας ότι η αποεπένδυση στο θέμα των λιγνιτών ενέχει επιχειρηματικά αλλά και νομικά ζητήματα που πρέπει να ελεγχθούν, δεδομένου ότι στην αγορά δραστηριοποιούνται σχήματα από τρίτες χώρες που πρέπει να εξεταστούν.

 

Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ τόνισε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist -μεταξύ άλλων- ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εισαγωγικά στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τη συμφωνία με τη FYROM – γεγονότα που έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις της κυβέρνησης για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στον χώρο των Βαλκανίων.

Μίλησε για τα σχέδια αξιοποίησης των ευκαιριών στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στους στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ στα ενεργειακά. Σημείωσε ότι για το 2030 οι χώρες συγκλίνουν στο 32% όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση. «Για την Ελλάδα, οι στόχοι αυτοί συνεπάγονται σημαντική αναδιάρθρωση του ενεργειακού μας μίγματος ώστε το μερίδιο των ΑΠΕ να αυξηθεί, να φτάσει πάνω από το 50%, το μερίδιο του λιγνίτη να σταθεροποιηθεί μειώνοντας το ειδικό του βάρος και το φυσικό αέριο να παίξει  έναν πιο διευρυμένο ρόλο από ό,τι σήμερα για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας του συστήματος».

Σχετικά με τις επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, υπενθύμισε τη θέσπιση πλαισίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019 και την ολοκλήρωση της περιόδου εγγυημένων τιμών με αποτέλεσμα πλέον η ανάπτυξη των ΑΠΕ να στηρίζεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες οι οποίες  ήδη ξεκίνησαν.

Μάλιστα, υπογράμμισε το ενδιαφέρον των επενδυτών που είναι πολύ υψηλό και το γεγονός ότι την προσεχή τριετία θα προκηρυχθούν έργα ΑΠΕ ισχύος 2.600 MWh που αφορούν επενδύσεις 2,5 ως 3 δις ευρώ.

Ο υπουργός έδωσε το στίγμα για τις εξελίξεις σε ΔΕΠΑ και ΑΔΜΗΕ και αναφορικά με τα έργα για το φυσικό αέριο σημείωσε ότι το ελληνικό τμήμα του ΤΑΡ θα είναι έτοιμο στη ώρα του, ενώ ο ΙGB είναι στο ώριμο στάδιο της έναρξης των εργασιών του και προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα υπογραφεί η σχετική συμφωνία έναρξης κατασκευής του IGB. Στον East Med στις αρχές του φθινοπώρου θα γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα.

Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου

Στις σημαντικές εξελίξεις που μεσολάβησαν το τελευταίο έτος, όπως η νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα Καλυψώ, που χαρακτήρισε τη βορειότερη ανακάλυψη (πιο βόρεια δηλαδή από το Δέλτα του Νείλου, όπου εντοπίζονται οι πόροι που δημιουργούν τους υδρογονάνθρακες) αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Πρόκειται για ανακάλυψη που προσθέτει νέους πόρους στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο τη Κύπρου, ενώ έπεται των ερευνών στο τεμαχιο 11, όπου δεν ανακαλύφθηκαν αξιόλογοι πόροι.

Μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι «σε πλήρη αναντιστοιχία με το διεθνές δίκαιο απείλησε με βία τις εργασίες των πλοίων που βρέθηκαν εκεί για τις ανάγκες των ερευνών κι ενώ εμείς προσπαθούμε να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των όμορων χωρών…». Εξήγησε ότι ο λόγος που παρουσίασε η Τουρκία για την παρέμβασή της ήταν η προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και αμφισβήτησε το κατά πόσον περιορίζοντας την κυπριακή AOZ η Τουρκία εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Λακκοτρύπης μίλησε επίσης για το κοίτασμα της Αφροδίτης, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι σε προχωρημένο στάδιο συνεργασίας με την ΕΕ για προώθηση διακρατικών συνεργασιών και σχολίασε την αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στον East Med με δύο νέα project 100 εκατ. ευρώ για την όδευση του φυσικού αερίου και για τις μελέτες του αγωγού προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρω.

Τους επόμενους μηνες η χώρα αρχίζει τις εργασίες και στο τεμάχιο 10 με την ExxonMobil και η προσμονή είναι μεγάλη. Καλύτερη εικόνα αναμένεται και για το κοίτασμα Καλυψώ, ενώ εξελίξεις κυοφορούνται και για το τεμάχιο 3 με ENI και Total.

Η ανακάλυψη του Kαλυψώ τροφοδοτεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα υπόλοιπα οικόπεδα, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη που μίλησε επίσης για τις διακρατικές συνεργασίες τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Ελλάδα, το Ισραήλ και άλλες εμπλεκόμενες χώρες.

 

Pierre Vergerio, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Gas Midstream, Energy Management & Optimization, Edison και διευθύνων σύμβουλος, IGI Poseidon

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα που προωθεί η ΕΕ στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, σύμφωνα με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Gas Midstream, Energy Management & Optimization της Edison και διευθύνοντα σύμβουλο της IGI Poseidon Pierre Vergerio.

Μίλησε για την κατανάλωση στην Ευρώπη και το κενό που δημιουργείται ως το 2035, το οποίο θα αφορά πάνω από 200 bcm λόγω κάποιων τομέων που τείνουν σε εξάντληση. Όπως είπε, οι διαδρομές στην Ευρώπη δεν επαρκούν και χρειάζεται να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν νέες διαδρομές.

Ο κ. Vergerio αναφέρθηκε στον αγωγό IGI Poseidon, που φτιάχτηκε πριν από 10 χρόνια. Παρουσίασε το έργο ως τη ραχοκοκαλιά των νέων υποδομών για την Ευρώπη και τη διασύνδεση με την Τουρκία, καθώς και τα τμήματα του East Med. «Στόχος είναι η μεταφορά αερίου στην Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και η μεταφορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω του αγωγού», πρόσθεσε, για να εξηγήσει ότι το project τρέχει γρήγορα και μέχρι τα μέσα του 2019 αναμένεται η τελική επενδυτική απόφαση.

Θα σημάνει, όπως είπε, διαφοροποίηση πόρων προς την Ευρώπη και ενίσχυση της ασφάλειας, χωρίς κίνδυνο για τους καταναλωτές και επίσης θα εξισορροπήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπoυς πόρους αερίου που έρχονται από Λιβύη και άλλα σημεία της Β.Αφρικής.

Bernard Clement, Αντιπρόεδρος, Κασπία και νότια Ευρώπη, Total Exploration & Production

Για το επενδυτικό ενδιαφέρον της Total για την ελληνική αγορά ενέργειας πέραν του τμήματος πώλησης λιπαντικών που διαθέτει, μίλησε από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος Κασπίας και νότιας Ευρώπης της Total Exploration & Production Bernard Clement.

Προανήγγειλε νέες εταιρικές συνεργασίες στην Ελλάδα μέσω των Ελληνικών Πετρελαίων και της Edison και έδωσε έμφαση στα έργα εξόρυξης, σημειώνοντας ότι τα project ξεκινούν με τον προσδιορισμό της δυναμικότητας μιας περιοχής και μετά προσδιορίζονται τα σημεία εξόρυξης ενώ στη συνέχεια γίνεται η έρευνα. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί 3-4 χρόνια τουλάχιστον.

«Είμαστε σε φάση διερεύνησης με τους εταίρους μας. Χρειαζόμαστε τεχνογνωσία. Με την τεχνογνωσία της Edison και των ΕΛΠΕ σε συνδυασμό και με την εμπειρία της Τotal δημιουργούμε μια πολύ δυνατή ομάδα…» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι η Total δραστηριοποιείται και στην Αίγυπτο, στο Λίβανο, στην Αλγερία κ.α..

O κ. Clement τόνισε επίσης ότι η εταιρεία σε αυτές τις αγορές διασφαλίζει υψηλά περιβαλλοντικά standards και κατέληξε ότι τα σχέδια υπεράκτιας εξόρυξης αερίου είναι σημαντικά, παρόλα αυτά χρειάζονται fast track ενέργειες υποστηριζόμενες από τις τοπικές κοινωνίες και κυβερνήσεις.

Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)

Στα 4 σημαντικά σημεία που λαμβάνει υπόψη η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) εστίασε την παρέμβασή του κατά το συνέδριο του Economist ο πρόεδρος κι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Μπασιάς.

Όπως είπε, προτεραιοποιεί τη γεωγραφική εστίαση, τα βάθη των υδάτων, το ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών και την ασφάλεια.

Ο κ. Μπασιάς ενημέρωσε το κοινό αναφορικά με τα βυθοτεμάχια, εκφράζοντας την εκτίμηση για γρήγορη ανάθεση ώστε να ξεκινήσει η έρευνα στη χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Εξήγησε επίσης ότι όταν η βιομηχανία αποφασίσει να κάνει μια έρευνα λαμβάνει υπόψη κατά κύριο λόγο τα βάθη, που είναι διαφορετικά σε διάφορα σημεία του χάρτη, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιηθούν οι κατάλληλες τεχολογίες υπολογισμού τους, οι οποίες θα διευκολύνουν αυτές τις διαδικασίες. Ο κ. Μπασιάς προσέθεσε επίσης ότι σημαντικό ρόλο έχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτελούν προϋποθέσεις ώστε οι χώρες να έχουν τα εχέγγυα που απαιτούνται για να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες.

Δημήτρης Τζώρτζης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ

Ενόψει της μεταβίβασης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζώρτζης αναφέρθηκε από το βήμα του Economist στην πορεία της και τη σημαντική συνεισφορά της στην οικονομία.

Όπως είπε, διαθέτει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, μια υγιή χρηματοοικονομική εικόνα και ετήσια έσοδα 2 δις ευρώ, ενώ οι επενδύσεις της ανέρχονται σε 3 δις ευρώ σε 30 χρόνια. Ο κ. Τζώρτζης σημείωσε ότι η εταιρεία έχει συμφωνήσει με την ΕΝΙ Gas την πώληση του 51% της ΖΕΝΙΘ (Εταιρείας Προμήθειας Αερίου Θεσσαλλονίκης- Θεσσαλίας). Η συζήτηση με τη Shell συνεχίζεται, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ θα διαθέτει δραστηριότητα σε λιανική και υποδομές.

Ο κ. Τζώρτζης προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα επεκταθεί και ευρύτερα ως περιφερειακός διανομέας. «Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ. Μιλώντας στρατηγικά, είμαστε το σταυροδρόμι διαφορετικών πόρων και οδεύσεων. Όλα τα project που διαχειριζόμαστε είναι υψηλού ενδιαφέροντος για την ΕΕ…», πρόσθεσε.

«Προχωρούμε στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας και η κατασκευή θα αρχίσει στα τέλη του 2018», σημείωσε μιλώντας για τα σχέδια ενόψει του 2019, όταν θα εισφερθούν οι ποσότητες αερίου από τον ΤΑP ενώ επενδύσεις 34,5 εκατ. ευρω αναμένεται να φέρουν αποτελέσματα μέσω τεχνικών μελετών.


Κατερίνα Παπαλεξανδρή
, Διευθύντρια Ελλάδας, Trans Adriatic Pipeline

«Ως τμήμα του νότιου διαδρόμου αερίου, το TAP αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη που ανοίγει έναν νέο δρόμο παροχής φυσικού αερίου μήκους 3.500 χιλιομέτρων φέρνοντας μια νέα πηγή ενέργειας στην Ευρώπη», ανέφερε κατά την ομιλίας της η διευθύντρια Ελλάδος του TAP Κατερίνα Παπαλεξανδρή, η οποία εημέρωσε τους συνέδρους σχετικά με την εξέλιξη της επένδυσης.

Η κυρία Παπαλεξανδρή αναφέρθηκε στη σημασία του έργου τονίζοντας ότι τόσο ο TAP όσο και ο SGC είναι απτά έργα που υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Πρόσφατα, στα τέλη Μαΐου, εγκαινιάστηκε ο βασικός τερματικός σταθμός του SGC στο Sangachal. Και όσον αφορά την TAP, το 70% των τεχνικών έργων για τον αγωγό έχει ολοκληρωθεί στις χώρες υποδοχής.

«Ο αγωγός θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, έναν βασικό και στρατηγικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Στο πλαίσιο, αυτό η εταιρεία TAP υποστηρίζει τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ μέσω συμβολής στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων στη ΝΑ Ευρώπη, διευκόλυνσης των συνδέσεων στην περιοχή – και εδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο ΤΑP σημειώνει πρόοδο και στις τρεις Βόρειες Περιφέρειες που διασχίζει ο αγωγός, ενώ υπάρχει σεβασμός στους Έλληνες γαιοκτήμονες”.

Ειδικότερα για τους ιδιοκτήτες, η κυρία Παπαλεξανδρή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι (α) όσον αφορά τους ιδιοκτήτες υπάρχουν 144 κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα που επηρεάζονται από το έργο και υπογράφονται συμφωνίες ενώ η γη αποκαθίσταται και επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες οι οποίοι αναλαμβάνουν εκ νέου τις γεωργικές τους δραστηριότητες. Πάνω από 2.500 αγροτεμάχια συνολικά έχουν επιστραφεί στους αγρότες.

β) ως προς τις δασικές εκτάσεις η TAP ΑΕ θα φυτεύσει περίπου 400.000 ποικιλίες δένδρων και θάμνων.

Λόης Λαμπριανίδης, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ελλάδα

«Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία αλλάζει», τόνισε κατά την εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδυσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόης Λαμπριανίδης και έφερε ως παράδειγμα μια σειρά από οικονομικούς δείκτες. Επεσήμανε ότι τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα βρισκόταν «σε μια ενδιάμεση κατάσταση, μεταξύ ανεπτυγμένων και λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, με τις κυβερνήσεις να μην αποφασίζουν προς τα πού θέλουν να την προσανατολίσουν». Με το αναπτυξιακό σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Λαμπριανίδης εκτίμησε ότι η χώρα προσανατολίζεται προς προϊόντα και υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Ο γενικός γραμματέας τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, εστιάζοντας σε παραμέτρους όπως η εδραιωμένη δημοκρατία, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται, η ευκολότερη αδειοδότηση επιχειρήσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας κ.ά. Αναφέρθηκε στην ποιότητα ζωής ως παράγοντα προσέλκυσης ταλέντων από άλλες χώρες, στη δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητικών κέντρων πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάγκη, πέρα από τους κλάδους στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, π.χ. τουρισμός, αγροδιατροφικά, ενέργεια, να στηριχθούν και άλλοι κλάδοι, υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τέλος, έκανε μνεία στον αναπτυξιακό νόμο, βάσει του οποίου επιδοτείται έως και το 55% του κόστους μιας επένδυσης αλλά και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω διαδικασιών fast track.

Hubert Cottogni, διευθυντής, προϊστάμενος mandate management, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

Στην επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε από το βήμα του Economist

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
«Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια είναι πλέον γεγονός» και «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα». Είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της 22ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης
του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. «Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της μιζέριας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μιλώντας για μεγέθυνση στους οικονομικούς δείκτες, ακόμη και ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στα ελληνικά ομόλογα.
«Αισθάνομαι περήφανος που καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι», ανέφερε σε άλλη αποστροφή του λόγου του, με ιδιαίτερη μνεία στη συμφωνία της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο αυτό,
χαρακτήρισε τα Βαλκάνια κατεξοχήν ευνοϊκό τόπο για ελληνικές επενδύσεις και για ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Μίλησε μάλιστα για ιστορικής σημασίας διπλωματική επιτυχία, με πολλαπλά οφέλη και στο
οικονομικό πεδίο. «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και αποκτά νέους φίλους και συμμάχους στο διεθνές στερέωμα. Γι’ αυτό κι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των εταίρων της χώρας», είπε ο κ.
Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Ελλάδα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «τελευταία εκκρεμότητα» τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.
«Χρειαζόμαστε σαφές μήνυμα, χωρίς αστερίσκους», είπε, για το ζήτημα του χρέους.
«Η επιτυχία της Ελλάδας δεν θα είναι μόνο επιτυχία της Ελλάδας αλλά επιτυχία της Ευρώπης», πρόσθεσε,λέγοντας πως γι’ αυτό έχει την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί «η σωστή λύση» το βράδυ της επόμενης Πέμπτης.
«Το τελευταίο και πιο σημαντικό success story, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης στηνΕυρωζώνη», είπε ο κ. Τσίπρας.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.