Συνέδριο Economist: Το “Ελληνικό Πείραμα” μεταξύ οράματος και ρεαλισμού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του  Economist στην Αθήνα.

Όπως συμβαίνει σε κάθε συνέδριο του Εκόνομιστ οι ομιλητές και οι σύνεδροι αναπτύσσουν μία διαδραστική σχέση αναζητώντας κοινούς άξονες “συζήτησης” προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα, προκειμένου να ρίξουν φως στα βασικά ερωτήματα που κάθε φορά τίθενται.

Σε εαρινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, η ελληνική οικονομική κρίση και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα αποτέλεσαν την αφορμή για τη διατύπωση θέσεων, προτάσεων, προβληματισμών αλλά ταυτόχρονα ακούσθηκαν με σαφήνεια και οι θέσεις των ανθρώπων της οικονομίας που ακόμη στέκονται όρθιοι φυλώντας τα “μετόπισθεν” της ελληνικής αγοράς.

Είχε ενδιαφέρον να ακούσει κανεί από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να λέει πως κύκλοι που στηρίζουν μια «ακραία μονομερή Ευρώπη» επιδιώκουν να «πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό πείραμα», ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα παύει να είναι «εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος» και «άβουλο ενεργειακό παράρτημα» της Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιδιώξει νέες ενεργειακές συμμαχίες και οικονομικές συνεργασίες – όπως με τα κράτη των BRICS – παρά το γεγονός ότι «πολλοί κύκλοι» θέλουν να παραμείνει «το παραδοσιακό πιόνι» της Ευρώπης, δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ.Γιώργος Σταθάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του στο συνέδριο του Ecomomist τόνισε ότι «υπάρχει ρευστότητα αλλά δεν γίνονται επενδύσεις».Υπογράμμισε ότι το επίπεδο επενδύσεων είναι κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν. Η Ισπανία -25%, Ιταλία -36%, Ελλάδα -65% καταγράφει στις επενδύσεις. «Για να οδηγηθούμε στην οικονομική ανάπτυξη πρέπει να επιλύσουμε μια σειρά από ζητήματα. Το σχέδιο Γιούνκερ και η ποσοτική χαλάρωση στοχεύουν στη στήριξη των επενδύσεων», πρόσθεσε και συνέχισε «υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν ώθησης την ανάπτυξη (αγροδιατροφικός κλπ)».

Τη θερμή του υποστήριξη στη συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία εξέφρασε, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την επέκταση της επένδυσης της COSCO στη χώρα μας, με σιδηροδρομικό δίκτυο.Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση πρότασης για δημιουργία νέας νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και την ενίσχυση της βάσης στη Σούδα.

Πολλαπλά μηνύματα προς τους εταίρους έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, θέτοντας τις τέσσερις βασικές προϋποθέσεις της ελληνικής πλευράς, για συμφωνία.

  • χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια,
  • να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις,
    αναδιάρθρωση του χρέους
  • ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαρκής απαίτηση για μνημονιακά μέτρα δεν βοηθούν την εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ συνέστησε σε όσους έχουν στο μυαλό τους ότι θα ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, «να το ξεχάσουν».

“Σε αυτή τη φάση εχει βρεθεί κοινό εδαφος σε μια σειρά ζητήματα” είπε και ανέφερε ως σημεία σύγκλισης

1) Τους δημοσιονομικούς στόχους
2) Αλλαγές σε ΦΠΑ
3) Θεσμικές αλλαγές

Απαντώντας μάλιστα ειδικά στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, ο κ. Τσίπρας προχώρησε εκτενή αναφορά των πεπραγμένων της κυβέρνησης κατά τις πρώτες 100 ημέρες της.

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων των ομιλητών του Συνεδρίου του Εκόνομιστ συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:

tsipras

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός: «Η συμφωνία πρέπει να κλείσει και πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής»

«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει και πρέπει να είναι έντιμη και αμοιβαία επωφελής», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε χαρακτηριστικά «την άλλη πλευρά, μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, να προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε χαρακτηριστικά τις εξής παραμέτρους ως προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:
• χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε τον μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
• καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα.
• αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
• ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

«Σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και για αυτό είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, εντοπίζοντας κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι «οριακές αλλαγές στον ΦΠΑ που θα πρέπει να λειτουργούν αναδιανεμητικά προς όφελος των κατώτερων στρωμάτων» αλλά και θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

«Την ίδια στιγμή παραμένουν βεβαίως ανοιχτά θέματα: Κάποιοι στους θεσμούς επιμένουν σε προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την λειτουργία της ήδη απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», συμπλήρωσε.

stathakis

Γεώργιος Σταθάκης:Να σταματήσουν οι τιμωρητικές πολιτικές

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σταματήσουν τις τιμωριτικές πολιτικές σε βάρος των ασθενέστερων κρατών, διότι, εκτός των άλλων, ενθαρρύνουν εθνικιστικές και αποσχιστικές τάσεις που πρέπει να είναι ξένες στην Ευρώπη. Τόνισε επίσης την ανάγκη να απεμπλακεί το τραπεζικό σύστημα από τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να σταματήσει να είναι επιφυλακτικό στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του στην ανάκαμψη. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών, όπως είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν έλυσαν το ευρωπαϊκό ή το ελληνικό πρόβλημα διότι αποδείχτηκε ότι οι πιο αδύναμες οικονομίες επηρέασαν και τις πιο ισχυρές. Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των κονδυλίων του πακέτου Γιούνκερ και της ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι, ώστε να βρεθούν κεφάλαια που θα αναλάβουν το ρίσκο επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα, απέρριψε την κριτική ότι η Ελλάδα είναι πίσω στις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι, αντιθέτως, η χώρα μας προχώρησε περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε και αυτό φαίνεται από τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ που δεν εφαρμόζονται σχεδόν πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

dendias

Νίκος Δένδιας: Πρότεινε την υιοθέτηση ενιαίου φόρου (flat tax) από 15% έως 20%

Την υιοθέτηση ενός ενιαίου φόρου (flat tax) από 15% έως 20%, που θα αποτελέσει κίνητρο για την επιχειρηματικότητα, πρότεινε ο τ. υπουργός ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας από το βήμα του Economist. Εναλλακτικά, όπως είπε, θα έβλεπε με θετικό μάτι την υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου εσόδων – εξόδων ακόμα και για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε κάθε φορολογούμενος να φορολογείται μόνο για το υπόλοιπο που απομένει εάν αφαιρεθούν από τα ετήσια έσοδα οι συνολικές ετήσιες δαπάνες. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας άσκησε κριτική στη δομή του ΕΝΦΙΑ λέγοντας ότι είναι μεν αναγκαίο να υπάρξει ένας φόρος ακινήτων, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν κακοσχεδιασμένος διότι υπολογίστηκε με βάση αυθαίρετους συντελεστές επί «φανταστικών» αξιών ακινήτων και ταυτόχρονα ήταν ένας διπλός φόρος. Ανέφερε, μάλιστα, ότι είχε προσπαθήσει να επισημάνει τα λάθη αυτά στον πρώην πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, αλλά δεν τους έπεισε. Πάντως, πρότεινε ο νέος φόρος ακινήτων να αποδοθεί εντελώς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να σταματήσει να χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν οι εταίροι μας προχωρήσουν σε διαγραφή του συνόλου του δανείου, σε 10 χρόνια θα είμαστε στο ίδιο χάλι εάν δεν προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

oikonompoulos

Χάρης Οικονομόπουλος: Μεγάλη αποεπένδυση που υπήρξε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια 
Στη μεγάλη αποεπένδυση που υπήρξε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ανησυχία ο πρόεδρος του Association of European Bilateral Chambers of Commerce in Greece Χάρης Οικονομόπουλος από το βήμα του Economist. Όπως είπε, το ύψος των επενδύσεων δεν ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ και τα μισά από αυτά τα κεφάλαια είναι για αποσβέσεις, άρα δεν πάνε σε πραγματικές επενδύσεις. Τόνισε ακόμα ότι οι επενδυτές απαιτούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα, σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο και ασφάλεια δικαίου. Κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να φέρει τα εφτά του εάν μας βλέπει να μιλάμε για εκλογές την επομένη των εκλογών ή για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή μας ή όχι στο ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Θωμόπουλος.

frieda

Gene Frieda: Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει προκαλέσει την ενόχληση των πιστωτών και την ανυπομονησία των πολιτών
Στην υψηλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων αναφέρθηκε ο Gene Frieda, partner & senior global strategist της Moore Capital Management, UK μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι «βλέπουν» ανάκαμψη και μετάθεση του κινδύνου για μετά από 50 χρόνια. Ωστόσο, έκανε λόγο για πολιτική αβεβαιότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και υποστήριξε ότι απαιτείται τόλμη για μεταρρυθμίσεις. Εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση έχει προκαλέσει την ενόχληση των πιστωτών και την ανυπομονησία των πολιτών. Επεσήμανε ακόμα ότι τα προγράμματα προσαρμογής είναι μαραθώνιοι και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Έλληνες θα επιταχύνουν τον βηματισμό τους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

kerastaris
Αντώνιος Κεραστάρης: Να τραβηχτεί μία γραμμή με το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον
Στον κίνδυνο να προτιμούν την Ελλάδα μόνο κερδοσκόποι επενδυτές στο μέλλον, εάν δεν προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν πραγματικούς επενδυτές, αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Intralot Αντώνιος Κεραστάρης. Θα ήταν πιο λογικό να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία οι ίδιοι οι Έλληνες επενδυτές, υπογράμμισε ο κ. Κεραστάρης, αλλά πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο εξαιτίας της γραφειοκρατίας, της αργής δικαιοσύνης, της χωροταξικής ασάφειας και των προβλημάτων των τραπεζών. Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και να τραβηχτεί μία γραμμή με το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

xenokostas

Πάνος Ξενοκώστας:Να σταματήσει το αναπτυξιακό μοντέλο που στηριζόταν στον δανεισμό του Δημοσίου 
Την αντίθεσή του στη διατήρηση του αναπτυξιακού μοντέλου που στηριζόταν στον δανεισμό του Δημοσίου εξέφρασε ο επικεφαλής επενδυτικών κεφαλαίων της Onex Technologies/LKS Partners Πάνος Ξενοκώστας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα 8 ΔΕΚΟ οι οποίες, όπως είπε, αντί να φέρουν έσοδα στο κράτος, δημιούργησαν 20 δις ευρώ χρέη τα τελευταία χρόνια. Υποστήριξε ότι ο κίνδυνος Grexit έχει απομακρυνθεί και θα πρέπει να ενισχυθούν κρίσιμοι κλάδοι όπως είναι ο τουρισμός και η καινοτομία. Ο κ. Ξενοκώστας υπογράμμισε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρξει σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, απλοποίηση διαδικασιών, προώθηση κοινοπραξιών, ευελιξία στο εργασιακό πλαίσιο, αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης. Τόνισε επίσης ότι η λιτότητα πλήττει την κοινωνική συνοχή και συμπλήρωσε ότι απαιτείται πολιτική και οικονομική ένωση στην Ευρώπη.

kritikopoulos

Σπύρος Κρητικόπουλος:Η επίτευξη συναίνεσης είναι το βασικό προαπαιτούμενο
Η επίτευξη συναίνεσης είναι το βασικό προαπαιτούμενο για να πάει η Ελλάδα μπροστά, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, τόνισε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος της Amundi Hellas Σπύρος Κρητικόπουλος. Υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου από το ευρώ, καθώς δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ανέφερε ακόμα ότι το κράτος θα πρέπει να συμμετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά αφού πρώτα κάνει τις παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν την επίτευξη σημαντικών εσόδων.

kountoura

Έλενα Κουντουρά:Στόχος η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Στη συνεισφορά του τουρισμού, με 20% του ΑΕΠ και περισσότερες από 750.000 θέσεις εργασίας, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στο πλαίσιο διοργάνωσης της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist. Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, μίλησε για την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου -«ήδη από 180 στις 215 μέρες»- και προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

anomeritis

Γιώργος Ανωμερίτης:«Τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης»

«Τα λιμάνια είναι μηχανές ανάπτυξης», τόνισε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της συνεννόησης και του συντονισμού της λιμενικής κοινότητας στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο λιμένας Πειραιά παρουσιάζει μηδενικό δείκτη ζημιών και μηδενικό αριθμό αστικών αγωγών. Ο ίδιος μίλησε για μεγάλες δυνατότητες του Πειραιά, τονίζοντας ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

anastasiadis

Κυριάκος Αναστασιάδης: Να γίνει ο Πειραιάς ο 1ος μεγαλύτερος σταθμός κρουαζιέρας

Η κρουαζιέρα αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό κλάδο στην Ευρώπη, προσφέροντας 14 δις έσοδα και 340.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Αναστασιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Celestyal Cruises και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της CLIA (Cruise Lines International Association), ο οποίος παρέθεσε ομιλία στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Όπως είπε, η Ελλάδα αποτελεί τον 3ο πιο δημοφιλή προορισμό στην Ευρώπη, με τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Κέρκυρα να ανήκουν στα 10 πιο δημοφιλή νησιά. Υπογραμμίζοντας ότι ο Πειραιάς είναι ο 5ος μεγαλύτερος σταθμός κρουαζιέρας, διερωτήθηκε «γιατί να μην είναι ο πρώτος» και στάθηκε στην «έλλειψη στρατηγικού οδικού χάρτη για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα».

dimi
Δημήτρης Δημητρίου: Να αναπτυχθούν οι ειδικές μορφές τουρισμού

Στις τουριστικές υποδομές, οι οποίες «συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και στην τοπική περιφερειακή ανάπτυξη», αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Δημήτρης Δημητρίου, υπογραμμίζοντας ότι η αποδοτικότητα του έργου στον συγκεκριμένο τομέα «δεν πρέπει να μετριέται με βάση τα έσοδα αλλά με βάση την προστιθέμενη αξία». Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιαματικός, καθώς και για την προσπάθεια λειτουργίας μαρίνων κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

kekic

Laza Kekic: Ανησυχία για την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας

Ανήσυχος για την αυξανόμενη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, υπό την έννοια της προοπτικής αναζωπύρωσης του Ψυχρού Πολέμου, εμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Economist o τ. Περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη του Economist Intelligence Unit Laza Kekic. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε έρευνα του Economist στη Ρωσία, σύμφωνα με την οποία το 60% συζητά έναν πυρηνικό πόλεμο. Μάλιστα το 40% των νέων θεωρεί ότι η Ρωσία θα νικούσε. «Τα νούμερα αυτά συνιστούν ένα ζήτημα που πιστεύω ότι θα μας απασχολήσει», παρατήρησε ο Laza Kekic.

stamatopoulos

Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος: “Η ασφάλεια δεν προσφέρεται τσάμπα”

Η πραγματική πρόοδος σε όλες τις περιοχές εντάσεων που απασχολούν τη συμμαχία απαιτεί την ενότητα όλων των μελών της, μια νέα αίσθηση αλληλεγγύης και φυσικά πόρους, ανέφερε από το βήμα του Economist ο βοηθός γενικός γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφαλείας του ΝΑΤΟ Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος, μιλώντας χαρακτηριστικά για την ανάγκη ισχυρής συνειδητοποίησης ότι «η ασφάλεια δεν προσφέρεται τσάμπα και η ασφάλεια επιτρέπει να ζήσουμε ελεύθερα και ευημερώντας».

shiynin

Stanislav Zhiznin: Η γεωπολιτική σημασία της ενέργειας

«Η Ευρώπη χρειάζεται ενέργεια και την επόμενη δεκαετία δεν βλέπω κάποια εναλλακτική λύση από την εισαγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη χώρα μου», δήλωσε στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist Stanislav Zhiznin, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις ενεργειακές σχέσεις. Ο ίδιος παρατήρησε ότι πριν από μερικά χρόνια τα ενεργειακά θέματα αποτελούσαν κατά 80% οικονομικό ζήτημα και κατά 20% γεωπολιτικό, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί.

hedlund

Stefan Hedlund:Κακή η ιδέα η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ήταν μια πραγματικά κακή ιδέα, εκτίμησε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την Κυβέρνηση ο Καθηγητής Ρωσικών και Ανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών του Uppsala Κέντρου Ρωσικών και Ευρασιατικών Σπουδών της Σουηδίας Stefan Hedlund, παρατηρώντας πως η συγκεκριμένη αντίδραση όχι μόνο δεν πέτυχε την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, αλλά συγχρόνως ενδυνάμωσε το ρωσικό καθεστώς, καθώς ο ρωσικός πληθυσμός συσπειρώθηκε γύρω από τον ηγέτη του και οι ρωσικές οικονομικές ελίτ έγιναν ακόμη πιο εξαρτώμενες από την καλή θέληση του Κρεμλίνου.

lakotrupis
Γιώργος Λακκοτρύπης: Συνεχίζεται η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

«Προσδοκούμε ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου θα συνεχιστεί με την πραγματοποίηση της τρίτης Συνάντησης Κορυφής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ελλάδα», διαμήνυσε στο ετήσιο συνέδριο του Economist με την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος μίλησε για πρωτοβουλίες πολυμερών συνεργασιών με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου, σημείωσε ότι μετά από 14 συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, επιτεύχθηκε θετικός ρυθμός της τάξης του 0,5% (το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014).

elioruggeri

Elio Ruggeri: Να δημιουργηθούν νέες υποδομές για την υποδοχή φυσικού αερίου

Στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες υποδομές για την υποδοχή και αξιοποίηση των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που φτάνουν ή πρόκειται να φτάσουν στο μέλλον στα ελληνικά σύνορα, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon και πρόεδρος ΔΣ της ICGB Bulgaria Elio Ruggeri μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Τόνισε ακόμα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διασφάλιση της διαφοροποιημένης ενεργειακής επάρκειας, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών. Ανέφερε μάλιστα ότι ο «νότιος διάδρομος», ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2020 με χωρητικότητα 20 δισ. κυβικά μέτρα, δεν φτάνει. Ο κ. Ruggeri έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 700 χλμ. από το Ισραήλ και την Κύπρο μέχρι την Ελλάδα. Ήδη, όπως είπε, ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας και το έργο βρίσκεται στη φάση της μηχανικής εξέτασης.

scoufias

Rikard Scoufias: Ο αγωγός ΤΑΡ θα αναβαθμίσει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη 

Από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist, ο διευθυντής Ελλάδος του TAP (Trans Adriatic Pipeline) Rikard Scoufias υπογράμμισε ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα αναβαθμίσει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν ήδη συνενωθεί περίπου 300 επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στον αγωγό ΤΑΡ. Ανέφερε επίσης ότι το έργο του αγωγού προχωρά πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ο κ. Scoufias τόνισε ότι γίνονται σεβαστά τα ερωτήματα και οι ανησυχίες, προσθέτοντας ότι, όπου απαιτείται και είναι εφικτό, τροποποιείται η χάραξη του αγωγού και εάν χρειαστεί καταβάλλονται και αποζημιώσεις.

palaiogiannis

Σπύρος Παλαιογιάννης: Η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος

Την πρόθεση της ΔΕΠΑ να δραστηριοποιηθεί συνολικά στον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο στο φυσικό αέριο, τόνισε ο Σπύρος Παλαιογιάννης μιλώντας στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Υπογράμμισε παράλληλα τη μεγάλη σημασία που έχει η περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του υγροποιημένου αερίου LNG προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες μεμονωμένων πελατών ή νησιών , χωρίς σημαντική επιβάρυνση. Ο κ. Παλαιογιάννης επεσήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε ποσότητα αερίου που φτάνει στα σύνορα της Ελλάδας, ώστε να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος. Προανήγγειλε επίσης την επέκταση του εθνικού δικτύου αερίου και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του από τη μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης. Όπως είπε, υπάρχει μία πτώση κατά 40% σε σχέση με τη ζήτηση του 2013. Ζήτησε παράλληλα να υπάρξουν παρεμβάσεις στη λιανική αγορά ώστε να μπορέσουν κι άλλοι «παίκτες» να προχωρήσουν σε επενδύσεις στον κλάδο.

ksifaras

Κωνσταντίνος Ξιφαράς: Οι επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ αποτελούν καταλύτη για την περιφερειακή συνεργασία

Στόχος μας παραμένει η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά , τόνισε ο Κώνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Χαρακτήρισε απαραίτητη τη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ αποτελούν καταλύτη για την περιφερειακή συνεργασία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ξιφαράς στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσσας και κυρίως της κατασκευής της 3ης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου. Με τον τρόπο αυτό, υποστήριξε ο κ. Ξιφαράς, η αποθηκευτική δυνατότητα του σταθμού αυξάνεται κατά 73% δηλαδή περίπου 225.000 κυβικά μέτρα αερίου, ενώ η δυνατότητα αεριοποίησης αυξάνεται στα 1.400 κυβικά μέτρα αερίου την ώρα από 1.000 κυβικά την ώρα σήμερα. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων και να ενισχύσουμε το διασυνοριακό εμπόριο, ανέφερε ο κ. Ξιφαράς.

konstantinsimonov

Konstantin Simonov:Το θύμα δεν είναι η Ρωσία αλλά το ίδιο το αέριο

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την ενεργειακή ασφάλεια ο γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund Ρωσίας Konstantin Simonov μιλώντας στην ετήσια διοργάνωση του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση. Πρόσθεσε πάντως ότι ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει την παρουσία της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή το 70% των τερματικών σταθμών (terminals) είναι άδειοι λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης. Ως εκ τούτου, όπως είπε, το θύμα δεν είναι η Ρωσία αλλά το ίδιο το αέριο. Υπογράμμισε ότι η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα για τη μεταφορά του αερίου, από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν είναι μία σταθερή χώρα. Αρνήθηκε τις κατηγορίες περί αδιαφάνειας στην τιμολογιακή πολιτική της Gazprom, λέγοντας ότι εφαρμόζει ένα σύγχρονο σύστημα τιμών, αλλά ταυτόχρονα ζήτησε από την Ευρώπη να έχει ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα για τη διακίνηση φυσικού αερίου.

papageorgiou

Μάκης Παπαγεωργίου: Η κυβέρνηση να μην μπλέκει τα ενεργειακά ζητήματα στην πολιτική διαπραγμάτευση

Να συνεχίσει η κυβέρνηση να επιδιώκει την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και να μην μπλέκει τα ενεργειακά ζητήματα στην πολιτική διαπραγμάτευση που κινδυνεύει να αυτοπαγιδευτεί, ζήτησε ο τέως υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει η χώρα μας παρούσα στις διεθνείς συζητήσεις για τους αγωγούς στην περιοχή μας και πρόσθεσε ότι η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να είναι το υψηλότερο διακύβευμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε επίσης τη μεγάλη σημασία του υγροποιημένου αερίου LNG για την ενεργειακή ασφάλεια και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πύλη LNG για τα Βαλκάνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε παράλληλα ο κ. Παπαγεωργίου στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα υποδεχτεί στην Ευρώπη το αζέρικο αέριο από το κοίτασμα του Σαχ – Ντενίζ.

robertoroti

Roberto Poti:Ενισχύεται το πνεύμα της  ενεργειακής ένωσης

Τη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί ο σημαντικότερος κόμβος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, συνεισφέροντας στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο executive vice president international, renewables and special projects της Edison Roberto Poti. Διαμήνυσε την πρόθεση της εταιρείας να διατηρήσει ενεργό ρόλο στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην αναβάθμιση των υποδομών της, όπως είπε, μέσα στο πνεύμα του εγχειρήματος της ενεργειακής ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη δυναμική την οποία αναμένεται να προσδώσει στο εγχείρημα το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ.

panagiotakis

Εμμανουήλ, Παναγιωτάκης:Η ΔΕΗ φέρει την ευθύνη του ειδικού βάρους της για την ελληνική οικονομία

Τέσσερις άξονες, πάνω στους οποίους βασίζεται η αντίληψη της νέας διοίκησης της εταιρείας, ανέπτυξε από το βήμα του Economist στο πλαίσιο της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης:

 

  • Η ΔΕΗ φέρει την ευθύνη του ειδικού βάρους της για την ελληνική οικονομία.
  • Η ΔΕΗ διαχειρίζεται ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό (αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας κ.ά.).
  • Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κινούνται σε όλο καιταχύτερους ρυθμούς.
  • Οι μεθοδεύσεις των προηγούμενων χρόνων κλόνισαν τις σχέσεις της ΔΕΗ με την κοινωνία (ρόλος της ως εισπρακτικού μηχανισμού, ανατιμήσεις του ρεύματος κ.ά.)

 

Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για τη διαμόρφωση κλίματος εχθρότητας και υπονόμευσης απέναντι στη ΔΕΗ και μίλησε για παρεμβάσεις που κατά τη γνώμη του αποτέλεσαν «αντιμεταρρύθμιση».

«Γιατί η ΡΑΕ αντιμετωπίζει τη ΔΕΗ με τέτοια προκατάληψη;», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας για νέα στελέχωση η οποία θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τη σχέση της Αρχής με τη ΔΕΗ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εμβαλωματική λύση τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, για τις οποίες μάλιστα διατύπωσε το ερώτημα: «Τι δουλειά έχουν να συζητούνται στο Eurogroup; Είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή μελέτης της πραγματικότητας στη χώρα μας;».

rainer

Rainer Hinrichs-Rahlwes:Η σημασία των ΑΠΕ

Τη συνδρομή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ευρωπαϊκή οικονομία περιέγραψε από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος του European Renewable Energy Federation (EREF) Rainer HinrichsRahlwes: Περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίας, περισσότερα από 30 δις τζίρο, περισσότερο από 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, μείωση του κόστους και του ρίσκου των ενεργειακών εισαγωγών, σταθερά ενεργειακά κόστη και μηδενικές ή πολύ χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

dedheha

Νικόλαος Χατζηαργυρίου: «Χρειαζόμαστε τη θεσμική και ρυθμιστική υποστήριξη απ΄όλους τους φορείς»

«Χρειαζόμαστε τη θεσμική και ρυθμιστική υποστήριξη απ΄όλους τους φορείς», διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νικόλαος Χατζηαργυρίου, ο οποίος ανέπτυξε τις σύνθετες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Αρχή. Μεταξύ άλλων, ανέδειξε ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας παράλληλα με τη διατήρηση του χαμηλού κόστους στο ελληνικό σύστημα, μίλησε για τεράστια περιθώρια ανάπτυξης υβριδικών μονάδων στα ελληνικά νησιά και τάχθηκε υπέρ των «έξυπνων» πόλεων ως οδηγών της μετάβασης από την οικονομία του άνθρακα.

tyouros

Ανδρέας Τζούρος:Από το 2018 το ελληνικό σύστημα θα αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα

Για επενδύσεις ύψους 1,5 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια της κρίσης, που αφορούν σε 6 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (ισχύος 2.500 ΜW) με καύσιμο φυσικό αέριο, έκανε λόγο στο πλαίσιο της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο πρόεδρος Δ.Σ. της Elpedison Power / Elpedison Energy Ανδρέας Τζούρος, ο οποίος αναφέρθηκε σε σημαντική εξοικονόμηση από την αντικατάσταση των πετρελαϊκών μονάδων. Ο ίδιος χαρακτήρισε εσφαλμένη την εντύπωση ότι υπάρχει πλεόνασμα εγκατεστημένης ισχύος, συμπληρώνοντας ότι από το 2018 το ελληνικό σύστημα θα αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα. Ως προς τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, ανέφερε ότι δεν προτάθηκαν ως αυτοσκοπός, αλλά πρόσθεσε με έμφαση ότι δεν είναι εφικτή η απελευθέρωση της αγοράς αν άλλοι πάροχοι, πλην της ΔΕΗ, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φτηνούς ενεργειακούς πόρους.

 

 

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.