Συνεργασία Σερβίας και Αλβανίας στον τομέα των υποδομών

Αλβανία και Σερβία πρόκειται, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, να συνεργαστούν σε συγκεκριμένα προγράμματα υποδομών, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση της Αντιπροέδρου της Σερβικής Κυβέρνησης Zorana Mihajloviç και του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Arben Ahmetaj. Η Αντιπρόεδρος της Σερβικής Κυβέρνησης, προέβη σε παροχή βοήθειας στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Αλβανίας.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, επισημάνθηκε ότι η Αλβανία και η Σερβία θα συνεργαστούν στον τομέα των υποδομών, με την εφαρμογή προγραμμάτων, τα οποία αφορούν στη δημιουργία οδικού άξονα Νις – Πρίστινα – Τίρανα, την υλοποίηση του σιδηροδρομικού άξονα «Βελιγραδίου – Μπάρ – Δυρραχίου – Αυλώνας».

SerbAlbania

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Ahmetaj:«Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μέρος της συνδιάσκεψης που διοργανώθηκε, υπό την αιγίδα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ και αποτέλεσε μέρος των διμερών συζητήσεων κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Rama στην Σερβία. Επίσης, ο Αλβανός Υπουργός τόνισε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα αξιοποιούν τη δυνατότητα σύνδεσης των Βαλκανίων και βοηθούν στην ανάπτυξη του τουρισμού . Από την πλευρά της, η Zorana Mihajloviç δήλωσε: «Σκοπεύουμε τον Μάιο να προβούμε στην παρουσίαση κοινών προγραμμάτων, γεγονός που θα σημάνει και την έναρξη της συνεργασίας μας. Η κοινή διασύνδεση αποτελεί εργαλείο για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των δύο χωρών και για την κοινή πορεία στην ΕΕ».

Παράλληλα στο πλαίσιο προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία, η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο νόμου για στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο βρίσκεται υπό ανοικτή διαβούλευση, μέχρι 2/4/2015, για τυχόν παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις. Η αλβανική Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων στην Αλβανία και θα συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε βασικούς τομείς της οικονομίας, καθώς προβλέπονται ταχείς διαδικασίες, προκειμένου να επιταχυνθούν τα πολυάριθμα γραφειοκρατικά στάδια.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.