Συνομιλία Πρωθυπουργού Ηνωμένου Βασιλείου με Ιρανό Πρόεδρο

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συνομιλεί με τον Ιρανό πρόεδρο για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1979

Η συνάντηση του David Cameron με τον Hassan Rouhani στη Νέα Υόρκη μπορεί να εκληφθεί ως σημάδι για την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών

Ο Hassan Rouhani βρέθηκε στην Νέα Υόρκη μετά τους βομβαρδίζουν των ΗΠΑ σε στόχους των μαχητών της IS στην Συρία, και αυτό έχει την σημασία του
Να υπενθυμίσουμε πως το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται (την Παρασκευή) να συζητηθεί η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτική δράση στο Ιράκ .

Συζητήσεις αλλά ανησυχούν για τα πυρηνικά του Ιράν

Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε πως το Ιράν , το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ – Άσαντ στη Συρία , έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον αγώνα κατά της IS .

Αλλά οι ηγέτες του Ιράν έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις προθέσεις των ΗΠΑ και ισχυρίστηκαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές και μόνο δεν πρόκειται να εξαλείψουν την απειλή από την IS

Οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Ιράν έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες , με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ανακοινώνει τον Ιούνιο ότι πρόκειται να ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στην Τεχεράνη , η οποία είχε κλείσει μετά την έφοδο στο 2011 .

Οι εντάσεις παραμένουν , επίσης, πάνω από το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν , που επιμένει ότι είναι για ενεργειακούς σκοπούς , αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες λένε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή όπλων.

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.