Σύσταση ελληνογαλλικής ομάδας εργασίας για στρατηγική συνεργασία

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τη νεοδιορισθείσα Γαλλίδα υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί Ντε Μονσαλέν και την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου LREM του κυβερνώντος κόμματος Ναταλί Λουαζό συναντήθηκε στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν τις συναντήσεις εξαιρετικά παραγωγικές και επισημαίνουν πως στην ιδιαίτερα μακράς διάρκειας κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζ.-.Ι. Λε Ντριάν, η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και στις εξελίξεις εντός της ΕΕ, στον απόηχο και των διεργασιών για την ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας της ΕΕ και της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, επί της οποίας διαπιστώθηκε ευρεία σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε να συσταθεί και να συνεδριάσει άμεσα μια ελληνογαλλική ομάδα εργασίας με αντικείμενο την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις πολλαπλές και πολυεπίπεδες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ανέπτυξε διεξοδικά το πλαίσιο συνεργασίας και οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί από τη θέσπιση τριμερών σχημάτων συνεργασίας από τη χώρα μας, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τονίσθηκε η προστιθέμενη αξία και η χρησιμότητα των εν λόγω σχημάτων για την «εξαγωγή» σταθερότητας σε μια κατ’ ουσίαν ασταθή περιοχή, αλλά και για την εδραίωση μιας δυναμικής προς την κατεύθυνση πρωτοβουλιών θετικής ατζέντας που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης, σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου του γαλλικού ενδιαφέροντος για τις εξελίξεις στην περιοχή, συζητήθηκε η συμμετοχή και η πιθανή συμβολή της Γαλλίας σε τριμερή σχήματα και η εντατικοποίηση των σχετικών διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, όπως επισημάνθηκε.

Νωρίτερα, η νεοδιορισθείσα Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί Ντε Μονσαλέν, στην πρώτη επίσημη συνάντησή της υπό τη νέα της ιδιότητα, παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του Γ. Κατρούγκαλου. Βασικό αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το μέλλον της Ευρώπης και αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για την ΕΕ όσο και για βασικές πτυχές του ρόλου και της λειτουργίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αμφότερες οι πλευρές αναφέρθηκαν στο διακύβευμα αυτών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προκλήσεων κατά της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των ανθρώπων αλλά και σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα κοινωνικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ

Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Παναγία των Παρισίων, ενώ το πρωί συναντήθηκε με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζ. Μνατσκανιάν, ο οποίος βρισκόταν το ίδιο διάστημα στη γαλλική πρωτεύουσα. Η σύγκληση της τριμερούς Υπουργικής Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας τον Ιούνιο στη Λευκωσία καθώς και οι διμερείς σχέσεις ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία ολοκληρώθηκε με συνάντησή του με την πρώην ομόλογό του, υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και νυν επικεφαλής του ψηφοδελτίου LREM, με την οποία συζήτησαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως σημειώνεται, για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

ViaDiplomacy Newsroom