Σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης για τον υποψήφιο Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Trump

Σοβαρό ηθικό ζήτημα προκύπτει σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Daily Caller» για το στενό συνεργάτη και σύμβουλο επί στρατιωτικών και γεωπολιτικών θεμάτων του νέου Αμερικανού Προέδρου Στρατηγό εν αποστρατεία Michael Flynn.

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Chuck Ross ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) Στρατηγός Michael Flynn που ενδέχεται να αναλάβει την θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump διατηρεί μια εταιρεία παροχής εξειδικευμένων πληροφοριών με το όνομα «Flynn Intel Group», η οποία μεταξύ άλλων έχει στο πελατολόγιο της μια Ολλανδική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων με στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The Daily Caller» η εταιρεία «Flynn Intel Group» που ιδρύθηκε από τον πρώην Στρατηγό το 2014 όταν αποχώρησε από την DIA, έχει πελάτη την ολλανδική εταιρεία Inovo BV η οποία πλήρωσε την αμερικανική εταιρεία για να προωθήσει τα συμφέροντα της στο Κογκρέσο.

Η ολλανδική εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από τον Τούρκο υπήκοο Ekim Alptekin, ο οποίος διαθέτει μια θυγατρική εταιρεία στην Τουρκία την Inovo Turkije.

Ο Ekim Alptekin όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι στενός σύμμαχος του Recep Tayyip Erdogan, ήταν ο άνθρωπος που συντόνισε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις ΗΠΑ, είναι διευθυντής του Τουρκο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που αποτελεί τμήμα του Foreign Economic Relations Board του οποίου τα μέλη επιλέγονται από το Τουρκικό κοινοβούλιο και τον υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Όμως το συγκεκριμένο στοιχείο δεν είναι το μόνο που εγείρει ερωτηματικά για τον πρώην Στρατηγό και τις θέσεις του για την Τουρκία.

Αν και σε απάντηση του Michael Flynn προς τον γνωστό Αμερικανό δημοσιογράφο Seymour Hersh για την στάση της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του ISIS αναγνωρίζει ότι η Άγκυρα κάνει τα «στραβά μάτια» στους ισλαμιστές τρομοκράτες που διασχίζουν τα νότια σύνορα της Τουρκίας για να ενταχτούν στο ISIS στη Συρία, ο πρώην διοικητής της DIA ισχυρίζεται σε άρθρο που δημοσίευσε μία ημέρα πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να εκδώσει στην Τουρκία τον εξόριστο στις ΗΠΑ Ιμάμη Fethullah Gülen, ενώ αναφέρεται στον Τούρκο Πρόεδρο με τα καλύτερα λόγια.

Επιπλέον στο άρθρο του ο Michael Flynn χαρακτηρίζει την Τουρκία ως ένα σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS ερχόμενος σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα θέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα, ενώ σύμφωνα με τον πρώην Στρατηγό η συνεργασία με την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τα Αμερικανικά συμφέροντα.

Σχεδόν άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην στελέχους του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας Michael Rubin νύν μέλος του συντηρητικού κέντρου ερευνών American Enterprise Institute ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στον πρώην Στρατηγό ουσιαστικά προσβάλλοντας τον σημειώνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει το ISIS και τα παρακλάδια της  al-Qaeda στη Συρία.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο που ανήρτησε την περασμένη Πέμπτη στην ιστοσελίδα American Enterprise Institute ο Michael Rubin ανεξάρτητα από αυτά που δηλώνει δημοσίως ο Erdogan είναι γνωστό ότι στηρίζει τις τρομοκρατικές αυτές οργανώσεις στην Συρία καθώς και την Hamas.

Η παραπάνω πολιτική της Τουρκίας σύμφωνα με τον Michael Rubin καθιστά την Τουρκία αποσταθεροποιητικό παράγοντας της περιοχής και όχι μέρος της λύσης των προβλημάτων που ταλανίζουν την Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Michael Rubin η τοποθέτηση του Michael Flynn αναφορικά με την Τουρκία ουσιαστικά «ξεπλένει» τον Erdogan από τις λανθασμένες και αντίθετες προς τα Αμερικανικά συμφέροντα αποφάσεις δημιουργώντας μια λανθασμένη εικόνα για την Τουρκία.

Όσον αφορά την έκδοση του Fethullah Gülen στην Τουρκία ο Michael Rubin ισχυρίζεται ότι εάν η Άγκυρα μπορεί να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία την εμπλοκή του Ιμάμη στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου τότε οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του τουρκικού αιτήματα. Αλλά σύμφωνα με τον Michael Rubin κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Η εν λόγω αποκάλυψη ενδέχεται να κάψει την υποψηφιότητα του πρώην Στρατηγού αφού όσο και αν οι γνώσεις του και η εμπειρία του μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ οι αποκαλύψεις αυτές δημιουργούν ένα σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης για τον Michael Flynn και θέτουν σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα της κρίσης όπως προσπάθησε να αποδείξει με το άρθρο του ο  Michael Rubin

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.