Σταύρος Θεοδωράκης: Αν ηττηθούμε στην οικονομία, θα ηττηθούμε εθνικά

«Εθνικά θέματα δεν είναι μόνο τα “εθνικά”». Αυτό τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του Ινστιτούτου Διπλωματίας υπογραμμίζοντας ότι «η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και η αύξηση των εξαγωγών είναι εθνικό θέμα». «Και δεν κατανοώ πως υπάρχουν αρχηγοί που δεν συζητούν για το εθνικό θέμα της οικονομίας αλλά λένε “είμαστε ενωμένοι στα εθνικά”», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Ο κόσμος πρέπει να εκτιμήσει ότι υπάρχει μία τρίτη δύναμη που μάχεται τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό που διατρέχει οριζόντια όλα τα παλιά κόμματα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού για το σημαντικό θέμα της μετανάστευσης ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση:«Οι απόψεις είτε μηδενικής μετανάστευσης είτε αθρόας αποδοχής μεταναστών κινούνται εκτός πραγματικότητας κι αποδομούν τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες διέλευσης και τελικού προορισμού, και επανέλαβε “ότι φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει να είναι ευθύνη της Ένωσης και ότι η ΕΕ πρέπει να συγκρουσθεί με τις χώρες του δουλεμπορίου.”

Όσον αφορά στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική, τόνισε ότι πρέπει να κινηθεί σε 4 άξονες:

1. Παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται
2. Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και προστασία των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας
3. Προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης όσων αντέχει η χώρα με χαρτιά και νόμιμη ασφαλισμένη εργασία
4. Πρόσβαση των μεταναστών στην υγεία και την παιδεία. Δημόσια εκμάθηση των ελληνικών και ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών με προϋπόθεση τη ελληνική εκπαίδευση.

Για το θέμα των Σύρων προσφύγων ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει: “να ζητήσουν άσυλο από την Ελλάδα για το καλό των παιδιών τους και των ίδιων και θα τους δοθεί μέσα σε λίγες μέρες. Και η Πολιτεία, ως οφείλει, να τους στηρίξει στα πρώτα τους βήματα με παροχή στέγης, τροφής και περίθαλψης.” Και συνέχισε λέγοντας “να σταματήσει η εκμετάλλευση τους από πολιτικές και άλλες δυνάμεις που τους πουλάνε κάλπικες ελπίδες για διαβατήρια και μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς κάτι τέτοιο είναι πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας και δε το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.”

Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε ότι «είναι το σπίτι μας». «Θέλουμε μια νέα Ευρώπη, όχι να είμαστε ο “φτωχός συγγενής” δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος ενός ανυπόληπτου περιθωριακού κράτους- ‘’καυγατζή’’. Δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας κι άλλα άλυτα εθνικά θέματα. Η οικονομική κρίση τους είναι αρκετή. Ούτε απειλές ούτε ενδοτικότητα. “

Για την Κύπρο τόνισε ότι πρέπει “ να εκμεταλλευτούμε τη σύγκλιση συμφερόντων μας με τις γειτονικές χώρες, εν προκειμένω, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και να καταστήσουμε την Κύπρο δύναμη σταθερότητας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. Στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ. Μόνο έτσι εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων στα ενδεχόμενα έσοδα από υδρογονάνθρακες.” Ζήτησε την αυστηρή καταδίκη των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως έπραξε το Ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει προκλητικές ενέργειες και υπογράμμισε την ανάγκη για κοινό αμυντικό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου σε συνδυασμό με διπλωματία, σύνεση και κυρίως με συναίνεση.

Για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επικοινωνίας των δύο χωρών και ορισμού ενός “Έλληνα ειδικού απεσταλμένου για την Τουρκία” ακολουθώντας το γαλλικό παράδειγμα.

Για το θέμα των Σκοπίων υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε την εθνική γραμμή που είναι μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία». «Τα Σκόπια πρέπει να επιλέξουν Ευρώπη ή απομόνωση, η Ευρώπη περνάει από την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο για “θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής με παλαιά και νέα στελέχη του Στρατού “ και επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για “ορισμό μόνιμου Υφυπουργού Άμυνας, προερχόμενου από τις Ε.Δ. για να υπάρχει σχεδιασμός και συνέχεια.”

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.