Στα σταυροδρόμια της λαθρομετανάστευσης

Οι λαθρομετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη! Αυτό το πρόβλημα έχει προσλάβει διαστάσεις πραγματικής καταστροφής. Ο αριθμός τους τριπλασιάστηκε συγκριτικά με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, πράγμα που δημιουργεί πολυάριθμα προβλήματα, τόσο στις χώρες που αποτελούν τελικό προορισμό, όσο και στις ενδιάμεσες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

b178065g-screen_shot_2015-06-18_at_7.22.20_m.m

Περισσότεροι πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 από όσους είχαν περάσει συνολικά το 2014. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 5 Ιουνίου περισσότεροι από 48.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχουν φτάσει φέτος στα ελληνικά νησιά. Ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεράσει τις περίπου 43.500 αφίξεις μέσω θαλάσσης για όλο το 2014.

Με νεώτερα στοιχείο, εκτιμάται ότι σε 31.318 ανήλθαν τον περασμένο Ιούνιο οι λαθρομετανάστες που κατέφυγαν σε ελληνικό νησιωτικό έδαφος. Στο διάστημα αυτό το Λιμενικό διαχειρίστηκε 517 περιστατικά παράνομης εισόδου στη χώρα, συνέλαβε 26 διακινητές και κατέσχεσε 129 σκάφη.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 500 πρόσφυγες εντοπίζονται σε καθημερινή βάση στη θάλασσα ή στα παράλια των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, με τη Λέσβο να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς έχει δεχτεί σχεδόν 20.000 πρόσφυγες.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία, παρατηρείται αύξηση της τάξης του 83% στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που διέσχισαν τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015 – 137.000 σε σύγκριση με τις 75.000 που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο το 2014.

Ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις της Υ.Α., καθώς ο αριθμός των Σύρων προσφύγων αυξάνεται δραματικά, αφού για πρώτη φορά ο συνολικός αριθμός ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρα. Από αυτούς, σχεδόν 2 εκατομμύρια βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο στον Λίβανο, 600.000 στην Ιορδανία, 250.000 στο Ιράκ,132.000 στην Αίγυπτο και 25.000 στη Ν. Αφρική.

d178065g-screen_shot_2015-06-18_at_7.24.44_m.m

Τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σε μεγάλη κλίμακα με πρόσφατο το παράδειγμα της Σερβίας.

Κατά τους τρεις περασμένους μήνες από τη Σερβία πέρασαν 45 χιλιάδες λαθρομετανάστες, που έφυγαν από τις χώρες τους, στις οποίες μαίνεται πόλεμος, και που ζητάνε καλύτερες συνθήκες ζωής κάπου στην Ευρώπη. Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και από μερικές αφρικανικές χώρες.

Στη Σερβία έρχονται καθημερινά παραπάνω από χίλιοι λαθρομετανάστες. Η περίθαλψή τους κοστίζει στη χώρα κάθε μέρα 15 χιλιάδες ευρώ, και αν συνεχιστεί έτσι τότε ο προϋπολογισμός της Σερβίας δεν θα το αντέξει. Στην πόλη Πρέσεβο, στα νότια διαμερίσματα της Σερβίας, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔ της Μακεδονίας, από πρόσφατα λειτουργεί ένα κέντρο μαζικής υποδοχής των λαθρομεταναστών, στο οποίο αυτοί μπορούν να ξεκουραστούν, να λάβουν τα απαραίτητα τρόφιμα και την απαραίτηση ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη. Και σε ορισμένες άλλες σερβικές πόλεις, όπως είναι η Μπάνια Κοβίλιατσα, η Σιένιτσα, το Τούτιν, η Μπογκοβάτζα και η συνοικία Κιρνιάτσα, κοντά στο Βελιγράδι, υπάρχουν κέντρα μαζικής υποδοχής των λαθρομεταναστών. Όμως, ελάχιστος αριθμός λαθρομεταναστών επιθυμούν να μείνουν στη Σερβία, αλλά προσπαθούν να φτάσουν στο έδαφος της Ουγγαρίας και από εκεί να πάνε στη Γερμανία, στην Ελβετία ή σε κάποια από τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από διάφορες πηγές στην περιοχή αναφέρουν ότι ανάμεσα στους λαθρομετανάστες εντοπίζονται και μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) οι οποίοι συνδέονται με θύλακες εξτρεμιστών στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι παρατηρείται έντονη δραστηριοποίηση ισλαμικών οργανώσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με γερμανικές πηγές σε 10 από τα 100 τζαμιά που λειτουργούν στο Βερολίνο γίνεται κήρυγμα υπέρ της βίας. Η έρευνα περιλαμβάνει και αριθμούς που ανησύχησαν τις γερμανικές αρχές. Μόνο στο Βερολίνο, 2.000 Τούρκοι και 550 Άραβες έχουν ασπαστεί ακραίες ισλαμικές πεποιθήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στη Φρανκφούρτη, την Κολονία, το Ντούισμπουργκ και το Μανχάιμ. Θύλακες εντοπίζονται και σε Ολλανδία, Ισπανία, Μ. Βρετανία.

e178065g-screen_shot_2015-06-18_at_7.25.09_m.m

Η πρόταση της Κομισιόν για μετεγκατάσταση με ποσόστωση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνολικά 40.000 μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη για το μεταναστευτικό ζήτημα, έχοντας ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις κυρίως των χωρών της βόρειας Ευρώπης. Τα τραγικά νούμερα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για μια διαφορετική διαχείριση, ενώ στον χάρτη με τις μεταναστευτικές ροές καταγράφονται οι σταθμοί των ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Ιταλία να αποτελούν τις βασικές πύλες.

178065g-screen_shot_2015-06-18_at_7.21.27_m.m

Το σχέδιο της Κομισιόν βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  1. Μείωση των κινήτρων της μετανάστευσης (Διώξεις των δουλέμπορων και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης όσων δεν δικαιούνται άσυλο)
  2. Ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης των μεταναστών και της αστυνόμευσης των συνόρων
  3. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στη χορήγηση ασύλου
  4. Μια νέα πολιτική στη διαχείριση των μεταναστών που λαμβάνουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα

Το προτεινόμενο σύστημα ποσόστωσης για μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ αποτελεί ίσως μία βραχυπρόθεσμη λύση αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού κύματος και η εξουδετέρωση των κυκλωμάτων προώθησης λαθρομεταναστών με την συνδρομή και κυβερνήσεων ορισμένων χωρών,οι οποίες φαίνεται ότι ελέγχουν και διαχειρίζονται τις λαθρομεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.