Στη Στοκχόλμη δικάζεται η Άννα Λίντστεντ, πρώην Πρέσβειρα της Σουηδίας στο Πεκίνο

Την Παρασκευή στη Στοκχόλμη, δικάζεται η πρώτην Πρέσβειρα της Σουηδίας στο Πεκίνο Άννα Λίντστεντ, κατηγορούμενη ότι υπερέβη την εντολή της προσπαθώντας να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ενός Κινέζου-Σουηδού αντιφρονούντος στην Κίνα.

Η Άννα Λίντστεντ κατηγορείται ότι μεσολάβησε μια μη εξουσιοδοτημένη συνάντηση κατά τη διάρκεια της εποχής της ως πρέσβης για την απελευθέρωση του εκδότη Γκουι Μινχάι.

Η Λίντστεντ, βετεράνος απεσταλμένη που είχε προηγουμένως εκπροσωπήσει τη Σουηδία τόσο στο Βιετνάμ όσο και στο Μεξικό, και ενήργησε ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Σουηδίας στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι το 2015, αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον της. Ο Γκουι Μινχάι, Κινέζος αλλά Σουηδός πολίτης γνωστός για τη δημοσίευση τίτλων λάιφ στάιλ, για τους Κινέζους πολιτικούς ηγέτες από ένα κατάστημα βιβλίων στο Χονγκ Κονγκ, εξαφανίστηκε ενώ έκανε διακοπές στην Ταϊλάνδη το 2015 πριν εμφανιστεί ξανά στην ηπειρωτική Κίνα. Εξέτισε δύο χρόνια στη φυλακή, αλλά λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή του τον Οκτώβριο του 2017 συνελήφθη και πάλι, σε τρένο προς το Πεκίνο συνοδευόμενο από Σουηδούς διπλωμάτες. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, δικαστήριο στην κινεζική πόλη Νίνγκμπο καταδίκασε τον εκδότη σε ποινή φυλάκισης 10 ετών για κατηγορίες παράνομης παροχής πληροφοριών στο εξωτερικό.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.