Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την Παρασκευή είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκάιρ Πέτερσεν. Οι Δένδιας και Πέτερσεν συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει σε προσπάθειες για την περιφερειακή ασφάλεια, γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο Ν. Δένδις.

Όσον αφορά τη μεθεπόμενη εβδομάδα, την Τρίτη, 16 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μαλίκι.

Δύο ημέρες μετά, την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των πρέσβεων της ΕΕ στην Αθήνα, την οποία συγκαλεί η Πορτογαλίδα πρέσβης, η χώρα της οποίας έχει την προεδρία της ΕΕ. Επιπλέον, την ίδια ημέρα, ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει μια τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών ενόψει της υπουργικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή, στις 19 Μαρτίου, έχει συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο, πλην απροόπτου, θα γίνει με φυσική παρουσία και αναμένεται μεταξύ άλλων θεμάτων να εξεταστεί η Τουρκία.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, 23 και 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πλην απροόπτου με φυσική παρουσία, όπου μάλιστα θα είναι και η πρώτη υπουργική του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενημέρωσε πως τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους πρέσβεις των Βορείων Χωρών (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία), συν την Ολλανδία. Στις 9 Μαρτίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Την Τρίτη, 16 Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του.

Την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των περιορισμών της πανδημίας, στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας, στην οποία ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι συμπρόεδρος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Βλάση, στις 11 Μαρτίου θα παραβρεθεί στην ενθρόνιση του μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπου, στην οποία θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος.

«Ευρωπαϊκή θέση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, ανυπόστατο και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες»

Αναφερθείς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως δεν το καταδίκασε μόνο η Ελλάδα και υπενθύμισε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2019, που αναφέρουν ότι είναι παράνομο, ανυπόστατο και ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για τρίτες χώρες. Υπογράμμισε πως αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση, των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

ViaDiplomacy Newsroom