Στο Ομάν και τη Λιβύη αυτή την εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας – Στην Βόρεια Ήπειρο την 28η Οκτωβρίου ο υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης

Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Ομάν, όπου αύριο αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Sayyid Badr bin Hamad bin Hamood Al Βusaidi, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

O υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό του Βασιλικού Οίκου του Ομάν, Στρατηγό Sultan bin Mohammed Al Nuamani, καθώς και με τον πρόεδρο της Γενικής Αρχής Ειδικών Οικονομικών και Ελεύθερων Ζωνών Ali bin Masoud Al Sunaidy.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Κόλπου, καθώς και στην συνεργασία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

Κατά την επίσκεψη προγραμματίζεται επίσης η υπογραφή των εξής δύο Συμφωνιών: Συμφωνία απαλλαγής θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, υπηρεσιακών και ειδικών διαβατηρίων, και Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις.

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης, προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου του Νάιλα ελ Μανγκούς στην Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης (Libya Stabilisation Initiative), “κάτι που υποδηλώνει την όλο και αυξανόμενη σημασία που αποδίδει τόσο η Λιβύη, όσο και τα άλλα κράτη στον σταθεροποιητικό και θετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα”.

Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στη λιβυκή πλευρά, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν επίσης κυρίως γειτονικές προς την Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχουν στην Διαδικασία του Βερολίνου.

Η Διάσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικούς τομείς: ασφάλεια και οικονομία, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ Michael Levy και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας Kakha Kuchava, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, ο θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα συναντήσει την νέα Βρεττανή ομόλογό του Λιζ Τρας (Liz Truss).

Να υπενθυμίσω ότι ο υπουργός είχε συναντηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λονδίνο με τον τότε ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, κάτι που υποδηλώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον στην εποχή μετά το Brexit.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υποδεχθεί τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι (Wang Yi).

Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Nayef bin Falah Mubarak Al-Hajraf), τον οποίο έχει ήδη συναντήσει δύο φορές, τον Απρίλιο στο Ριάντ, όταν υπέγραψαν και πρωτόκολλο συνεργασίας, και τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

Τέλος, την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου θα υποδεχθεί τον ΥΠΕΞ της Προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ χώρας Σλοβενίας ‘Ανζε Λόγκαρ (Anže Logar).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμμετέχει σήμερα στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Την Τετάρτη 20, θα συμμετάσχει στην Διαδικτυακή εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης με συμμετοχή Ελλήνων υπαλλήλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Την Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Την Δευτέρα θα συμμετάσχει σε Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πολωνό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Szymon Szynkowsky.

Τέλος, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου

Την ίδια μέρα θα μεταβεί στα Τίρανα για διμερείς επαφές.

Την Δευτέρα-Τρίτη 25-26 Οκτωβρίου θα συνοδέψει τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στο Ριάντ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας για την Πράσινη Μέση Ανατολή (Middle East Green Initiative) και του Επενδυτικού φόρουμ Μελλοντική Πρωτοβουλία Επενδύσεων (Future Investment Initiative).

Ο υφυπουργός Ανδρέας Κατσανιώτης θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη αύριο και μεθαύριο με την ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης 30 ετών από εκλογή της ΑΘΠ Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Την επόμενη Δευτέρα, ο υφυπουργός θα βρίσκεται στην Βενετία για την κήρυξη της έναρξης του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Από την Αλεξάνδρεια στην Κωνσταντινούπολη: Πλατωνική φιλοσοφία και χριστιανική θεολογία (284 – 1453)» (From Alexandria to Constantinople: Platonic Philosophy and Christian theology (284 – 1453)

Τέλος, ανήμερα της εθνικής εορτής στις 28 Οκτωβρίου θα συμμετάσχει στην επιμνημόσυνη τελετή για τους Έλληνες πεσόντες κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), στην Κλεισούρα και στις Βουλιαράτες.

ViaDiplomacy Newsroom