Στο ΣΑ του ΟΗΕ, καταδίκες της Χαμάς, όχι όμως ομοφωνία

Κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν χθες Κυριακή την αιφνιδιαστική επίθεση ευρείας κλίμακας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ, ωστόσο οι ΗΠΑ στηλίτευσαν την έλλειψη ομοφωνίας στην έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ είχαν καλέσει όλα τα κράτη μέλη του ΣΑ να καταδικάσουν σθεναρά τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» της Χαμάς «εναντίον του ισραηλινού λαού και της κυβέρνησής του».

«Μεγάλο μέρος των χωρών καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς. Αλλά προφανώς, όχι όλες», επιτίμησε ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ρόμπερτ Γουντ, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση.

«Μπορείτε ασφαλώς να καταλάβετε ποια ήταν μια από αυτές χωρίς καν να σας πω για ποια πρόκειται», συνέχισε, προφανώς υπαινισσόμενος τη Ρωσία, οι σχέσεις της οποίας με τη Δύση έχουν φθάσει στο ναδίρ τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτεια της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, κανένα κράτος μέλος δεν κατέθεσε στο τραπέζι πρόταση ανακοίνωσης του Συμβουλίου, καθώς το σώμα αυτό διχάζεται πάγια για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα και ορισμένα μέλη είχαν ελπίδες πως θα προτεινόταν κείμενο που θα πήγαινε παραπέρα από την καταδίκη της Χαμάς και μόνο.

«Το μήνυμά μου ήταν υπέρ του άμεσου τερματισμού των μαχών, κήρυξης κατάπαυσης του πυρός» και της έναρξης «διαπραγματεύσεων», είπε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια, μιλώντας για μια κατάσταση που εν μέρει οφείλεται σε «άλυτα προβλήματα».

Ο κινέζος ομόλογός του Τζανγκ Τζουν από την πλευρά του καταδίκασε «όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων», επιμένοντας στην ανάγκη επανόδου σε ειρηνευτική διαδικασία για να καταλήξουν τα μέρη σε λύση δύο κρατών.

Το Ισραήλ «έχει ένα και μοναδικό αίτημα» να υποβάλει στο ΣΑ, είπε πριν από τη συνεδρίαση ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν: «τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς πρέπει να καταδικαστούν χωρίς καμιά αμφισημία, αυτές οι αδιανόητες ωμότητες πρέπει να καταδικαστούν».

Το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη «του δικαιώματός του να αμυνθεί», συνέχισε.

Είναι «λυπηρό» το ότι «για ορισμένα μέσα ενημέρωσης και για ορισμένους πολιτικούς, η ιστορία δεν ξεκινάει παρά μόνο όταν σκοτώνονται Ισραηλινοί», αντέτεινε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ, ο οποίος εκπροσωπεί την Παλαιστινιακή Αρχή – και όχι τη Χαμάς.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ ρητορική που αρνείται την ανθρώπινη ιδιότητά μας και απαρνιέται τα δικαιώματά μας, ρητορική που αγνοεί την κατοχή της γης μας και την καταπίεση του λαού μας», πρόσθεσε. «Δεν είναι ώρα να αφεθεί το Ισραήλ να επιμείνει στις φρικτές επιλογές του. Είναι ώρα να ειπωθεί στο Ισραήλ να αλλάξει πορεία, και ότι υπάρχει δρόμος προς την ειρήνη, στον οποοίο δεν θα σκοτώνονται ούτε Παλαιστίνιοι, ούτε Ισραηλινοί».

ViaDiplomacy Newsroom