Συμφωνία για τον υπερδιπλασιασμό της παροχής φυσικού αερίου από το Μπακού προς την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν συμφωνία για τον υπερδιπλασιασμό της παροχής φυσικού αερίου από το Μπακού προς την ΕΕ μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία και την Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιττροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ευρωπαία Επίτροπος Κάντρι Σίμσον επισκέφθηκαν τη Δευτέρα το Μπακού για την υπογραφή με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ του σχετικού Μνημονίου Συναντίληψης, με το οποίο, μεταξύ άλλων, συμφωνείται η αύξηση της διοχέτευσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν από τα 8,1 δισεκατομμύρια m³ το 2021, σε 12 δις m³ το 2022, και εν τέλει σε 20 δις m³ ετησίως έως το 2027, καλύπτοντας πλήρως τις δυνατότητες του αγωγού TAP. Οι νέες αυτές παροχές φυσικού αερίου αναμένεται να συμβάλουν στους στόχους διαφοροποίησης του σχεδίου REPowerEU και να βοηθήσουν την ΕΕ να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, ιδίως ενόψει της ενδεχόμενης διακοπής ή δραστικής μείωσης της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Φον ντερ Λάιεν: Νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή μας συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν

Η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου: “Σήμερα, με αυτό το νέο Μνημόνιο Κατανόησης, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή μας συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, βασικό εταίρο στις προσπάθειές μας να απομακρυνθούμε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Δεν επιδιώκουμε μόνο να ενισχύσουμε την τωρινή εταιρική μας σχέση, η οποία εγγυάται σταθερό και αξιόπιστο εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην ΕΕ μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Θέτουμε επίσης τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης για την ενεργειακή απόδοση και την καθαρή ενέργεια, καθώς και οι δύο επιδιώκουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Όμως η ενέργεια είναι μόνο ένας από τους τομείς όπου μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν και ανυπομονώ να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της σχέσης μας”.

Ο Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε: “Το νέο Μνημόνιο Συναντίληψης υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στις προσπάθειές μας για διαφοροποίηση. Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ και αυτή η τάση θα συνεχιστεί, με έως και 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πρόσθετου φυσικού αερίου φέτος και όγκους που αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν έως το 2027. Αλλά η συνεργασία μας υπερβαίνει αυτό, επιταχύνοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου. Αυτά τα βήματα θα αυξήσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών μας στόχων”.

Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο Συνεννόησης, η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν συμμερίζονται τη φιλοδοξία να επιταχύνουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη της ικανότητας παραγωγής και μεταφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αξιοποιηθούν πλήρως οι συνέργειες μεταξύ της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια της ΕΕ και του ισχυρού αναξιοποίητου δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, ιδίως στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας. Τα δύο μέρη αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία της Παγκόσμιας Δέσμευσης Μεθανίου και αναγνωρίζουν ότι αποτελεί συλλογική ευθύνη να γίνει η εφοδιαστική αλυσίδα φυσικού αερίου όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας υποστηρίζει τη δημιουργία συστημάτων συλλογής φυσικού αερίου που διαφορετικά θα εξαεριζόταν, θα αναφλεγόταν ή θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα.

(πηγή: kappanews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom