Συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας στην τηλεδιάσκεψη για την Υποσαχάρια Αφρική, υπό την Γαλλίδα ΥΠΑΜ Φλωράνς Παρλύ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες, 10 Μαρτίου στην Υπουργική τηλεδιάσκεψη του συνασπισμού για το Σαχέλ που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ (FlorenceParly).

Κατά την τηλεδιάσκεψη, στην όποια συμμετείχαν, επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Ζοζέπ Μπορέλ (JosepBorrell), Υπουργοί Άμυνας Κρατών Μελών της Ε.Ε., ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Ζαν Πιερ Λακρουά (JeanPierreLacroix), Υπουργοί Άμυνας χωρών Sahel και Εκπρόσωποι Υπουργείων Άμυνας Η.Π.Α. και Καναδά, συζητήθηκαν θέματα καταστάσεως ασφαλείας και επιχειρήσεων, ενίσχυσης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και διεθνούς υποστήριξης στις χώρες της περιοχής.

Στην παρέμβαση του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπεγράμμισε τη σημασία των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, των Κρατών-Μελών της και της διεθνούς κοινότητας για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη στις χώρες που βρίσκονται στη λεγόμενη «περιοχή του Σαχέλ». Ανέδειξε, επίσης, τις σοβαρές επιπτώσεις από την αποσταθεροποίηση της περιοχής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, στην παράνομη μετανάστευση και την θαλάσσια ασφάλεια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο πρόσφατος διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ και η έναρξη λειτουργίας Ελληνικής Πρεσβείας στη Σενεγάλη, υποδηλώνει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην περιοχή αυτή στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής, αλλά και γενικότερα τη διεθνή παρουσία της στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας και των ειρηνευτικών αποστολών.

Σημειώνεται ότι οι εννέα χώρες που βρίσκονται (στο σύνολό τους ή κατά ένα τμήμα τους) στην περιοχή του Σαχέλ περιλαμβάνονται μεταξύ των φτωχότερων του κόσμου. Πρόκειται για την Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουϊνέα – Μπισσάου, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη, με συνολικό πληθυσμό άνω των 100 εκατομμυρίων.

ViaDiplomacy Newsroom