Συνάντηση εργασίας Ρωσίας – Λιβύης στη Μόσχα

Συνάντηση με τους Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Αχμέτ Μαιτίκ και τον ομόλογό του στην GNA, Μοχάμεντ Σιάλα, είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη και σχετικά θέματα. Ο Ρώσος υπουργός τόνισε τη σημασία της έγκαιρης παύσης των εχθροπραξιών και της έναρξης ενός αποκλειστικού διαλόγου με τη συμμετοχή των κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών κινημάτων της Λιβύης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την βασική του υποστήριξη για την πρωτοβουλία που πρότεινε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ, στις 23 Απριλίου, η οποία δημιουργεί τη βάση για την έναρξη ενδο-λιβυκών συνομιλιών με στόχο την ανάπτυξη συμβιβασμών για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και σχηματίζουν ενοποιημένους κυβερνητικούς φορείς στη χώρα.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης την παγίωση των διεθνών προσπαθειών για την υποστήριξη ενός Λιβυκού διακανονισμού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ βάσει των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου και του ψηφίσματος 2510 του ΣΑΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσαν τη σημασία του διορισμού ενός νέου Ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη για την αντικατάσταση του Γκασάν Σαλάμε, που παραιτήθηκε την 1η Μαρτίου. Κατά την επανεξέταση των σχέσεων Ρωσίας-Λιβύης, ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε την προθυμία των ρωσικών επιχειρήσεων να ξαναρχίσουν δραστηριότητες στη Λιβύη μετά την εξομάλυνση της στρατιωτικής-πολιτικής κατάστασης, ενώ ζητήθηκε ξανά από τη Λιβύη να ελευθερώσει, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις, τους Ρώσους πολίτες που συνελήφθησαν στην Τρίπολη τον Μάιο του 2019. Τέλος, αναφέρθηκε ότι οι Ρώσοι πολίτες που παραμένουν στη φυλακή στην Τρίπολη είναι το κύριο εμπόδιο στο πρόοδος της αμοιβαία επωφελής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.