Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό Πρέσβη

Τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ

Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο λίγες ώρες πριν κρίσιμη συνάντηση Δένδια-Πομπέο. Το ραντεβού του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα) στη Βιέννη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση την επομένη του απόπλου του Oruc Reis για εργασίες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ανακοίνωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο θεωρείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να αποσπάσει μια νέα αμερικανική τοποθέτηση ενισχυτική των ελληνικών συμφερόντων, αφού ο Μάικ Πομπέο θεωρείται υπέρμαχος του δικαιώματος της Ελλάδας σε ΑΟΖ με πλήρη επήρεια των νησιών, όπως ακριβώς και για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

ViaDiplomacy Newsroom