Συνάντηση Ζάεφ με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου: Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι έτοιμη να μοιραστεί με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου τις εμπειρίες από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ άνοιξε την κοινή σύνοδο των Κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου με ένα ακόμη καλωσόρισμα στον Πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος ηγείται σήμερα της κυβέρνησης από την Πρίστινα σε επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια.

Η πρώτη κοινή σύνοδος των δύο κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση των άριστων φιλικών σχέσεων, της στενής συνεργασίας, της συνεχούς αναβάθμισης των αμοιβαίων συμφερόντων και της κοινής δέσμευσης για τα Δυτικά Βαλκάνια. μια περιοχή διαρκούς ειρήνης και πλήρως ενσωματωμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η σύνοδος θα οδηγήσει σε πολλά έργα που θα επιτρέψουν στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και αρμόδιων υπουργείων και θεσμών και είναι προς το συμφέρον των πολιτών μας”. Υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες μπροστά μας. «Μας συνδέουν πολλά κοινά συμφέροντα, άρα οι οικονομίες μας προσανατολίζονται η μία στην άλλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ στις εισαγωγικές του λέξεις στην κοινή σύνοδο.

Ο Ζάεφ τόνισε ότι σε αυτή την κοινή συνεδρίαση, οι συμφωνίες και τα μνημόνια για την υποδομική σύνδεση των δύο χωρών τέθηκαν σε πρώτο πλάνο προκειμένου να διευκολυνθεί και να προωθηθεί η οικονομική συνεργασία και επικοινωνία, καθώς και εκείνα που καλύπτουν διασυνοριακά έργα με την υποστήριξη της Ε.Ε. Προγράμματα IPA. Στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού και άλλων.

“Οι δύο χώρες μας δεν έχουν μεγάλη έκταση και είμαστε παρόμοιοι σε αυτό”. Αλλά είμαστε παρόμοιοι στις μεγάλες φιλοδοξίες και δυνατότητές μας. Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι έτοιμη να μοιραστεί με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου τις εμπειρίες από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ στο δρόμο σας προς την ένταξη στη Συμμαχία. Μαζί βρισκόμαστε στο δρόμο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ. «Αναμένουμε να ξεκινήσουμε σύντομα διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με τα κεφάλαια και στο μέλλον θα είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στα θύματα του ατυχήματος στο αρθρωτό νοσοκομείο στο Τέτοβο και σε όλα τα θύματα της πανδημίας KOVID-19. “Μια σύντομη ματιά στις σελίδες της ιστορίας μπορεί να βρεθεί σε ένα μέρος και στα Σκόπια και την Πρίστινα, και στο Πρίζρεν και το Τέτοβο, και ότι οι χώρες μας μοιράζονται πολλά πράγματα μεταξύ τους, επειδή η ιστορία μας είναι γεμάτη από γεγονότα που καθόρισαν αδιαχώριστα τη μοίρα μας”. Είπε ο πρωθυπουργός Κούρτι.

Για τον πρωθυπουργό Κούρτι, αυτή η πρώτη σύνοδος είναι μια έκφραση της βούλησης να σηματοδοτήσει μια πιο έντονη φάση αμοιβαίας συνεργασίας, αλλά και μια έκφραση ευγνωμοσύνης για τις σχέσεις καλής γειτονίας μας.

«Η πορεία και των δύο χωρών μας, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής είναι αυτή της συνεργασίας, της ένταξης και του αμοιβαίου σεβασμού, όπου δεν νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον γιατί γνωρίζουμε ότι τα πεπρωμένα μας και τα πεπρωμένα των πολιτών μας συνδέονται και Το μέλλον είναι κοινό », δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι.

ViaDiplomacy Newsroom