Τα επτά σενάρια των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της απειλής της ISIS στη Συρία και στο Ιράκ

Στη δύνη μίας νέας πολεμικής αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή φαίνεται να οδεύει η κυβέρνησης Ομπάμα αφού σύμφωνα με αναλυτές η μέχρι σήμερα αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή είναι περιορισμένη και ξεκίνησε καθυστερημένα για να σταματήσει την προέλαση της οργάνωσης ISIS. Αρμόδιος για την ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου για τις εξελίξεις στη Συρία και στο Β. Ιράκ είναι ο εν αποστρατεία Στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών  John Allen ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφτεί την περιοχή. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου οι ΗΠΑ έχουν επτά επιλογές αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης και εξουδετέρωσης της επικράτησης της ISIS στη βόρεια Συρία και στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Πιο αναλυτικά αναφορικά με το Ιράκ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν στην αραβική χώρα 20 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache στην αεροπορική βάση al-Asad στην υπό κατάληψη από την ISIS επαρχεία  Anbar. Τα ελικόπτερα αυτά σε συνδυασμό με αριθμό ελικοπτέρων του ιδίου τύπου που εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης θα μπορούσαν σε συνεργασία με τα ρωσικής κατασκευής ιρακινά ελικόπτερα Mi-35M “Hind-E” να αναχαιτίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών προς την Βαγδάτη και να αποδυναμώσουν την παρουσία τους στην εν λόγω επαρχεία πλήττοντας στόχους από την συνοριακή με τη Συρία πόλη al-Qaim μέχρι το προάστιο της Βαγδάτης Abu Ghraib. Η παραπάνω πρόταση έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να υλοποιηθεί τάχιστα.

 

Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει την αύξηση των αεροπορικών επιδρομών στην Συρία και στο Ιράκ κατά της ISIS. Σύμφωνα με τους αναλυτές ο αριθμός των αεροπορικών επιδρομών χρειάζεται να αυξηθεί από 10 την ημέρα στις 150-200 αποστολές κάθε μέρα.

 

Η τρίτη πρόταση περιλαμβάνει την επιτάχυνση της εκπαίδευσης του ιρακινού Στρατού και μίας νέας Σουνιτικής Εθνικής Φρουράς στο Ιράκ υπό την καθοδήγηση χωρών όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία ο Καναδάς, η Γερμανία κλπ. Πιο ειδικά αναφορικά με την Σουνιτική Εθνική Φρουρά προτείνεται η ίδρυση και εκπαίδευση των ανδρών έξι συνολικά Ταγμάτων στις επαρχίες  Anbar και Salahuddin.

Η τέταρτη πρόταση επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία και περιλαμβάνει την δημιουργία μία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα της Συρία με την Τουρκία μία κίνηση που θα ικανοποιούσε ένα βασικό αίτημα των Τούρκων, ενώ προέκταση της πρότασης αυτής περιλαμβάνει την επιτάχυνση της εκπαίδευσης των ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Στόχος η εκπαίδευση σε στρατόπεδα στην Ιορδανία, την Τουρκία και τη Σ. Αραβία 10.000 ανδρών.

Η έκτη πρόταση περιλαμβάνει την σαφή προειδοποίηση του Άσαντ να μην πλήττει με τις κυβερνητικές δυνάμεις τις μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ώστε ο τελευταίος να μπορέσει χωρίς εμπόδια να εξουδετερώσει την απειλή της ISIS. Ουσιαστικά οι ΗΠΑ σκέφτονται να προτείνουν στον Άσαντ να μην πλήττει τις μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που μπορούν να απελευθερώσουν τα συριακά εδάφη που κατέχει η ISIS.

Τέλος η πλέον δύσκολη και επικίνδυνη για την αμερικανική κυβέρνηση πρόταση περιλαμβάνει την ενεργή συμμετοχή Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων στις μάχες του Ιρακινού Στρατού κατα της ISIS. Ουσιαστικά η πρόταση αυτή οδηγεί τον Αμερικανικό Στρατό τρία χρόνια αφότου αποσύρθηκε από το Ιράκ να επιστρέψει στην αραβική χώρα για να ολοκληρώσει μία υπόθεση η οποία ποτέ δεν έκλεισε.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.