Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στρέφουν το βλέμμα στις πιέσεις του ανατρεπτικού Ισλάμ στην Θράκη από το εξτρεμιστικό Ισλάμ της Τουρκίας

Ο Δρ.Αλί Ρασίντ Αλ Νουαίμι, Πρόεδρος του Κέντρου Hedaya, διεθνούς οργανισμού για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-ΗΑΕ για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται όχι μόνο στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στους τομείς της συνεργασίας στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική.

Το Κέντρο Hedaya, με έδρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θεωρείται πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση -εν τη γενέσει τους- διαφόρων μορφών βίας και εξτρεμισμού, μέσω της προώθησης του διαλόγου και λοιπών μορφών δράσεων ενώ συνεργάζεται στενά με πληθώρα Διεθνών Οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αλλά και με κυβερνήσεις που αναζητούν βοήθεια για την διαμόρφωση στρατηγικής αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών βίας.

Ζητήματα όπως η συνοριακή ασφάλεια, η εμπορία ανθρώπων (trafficking), η πάταξη της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, του εξτρεμισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας η καταπολέμηση της διασποράς όπλων, η επισιτιστική ασφάλεια, η ενέργεια, η εξασφάλιση ύδατος, οι κλιματικές αλλαγές, η διασυνδεσιμότητα, οι υποδομές και η αντιμετώπιση καταστροφών, βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του κέντρου αυτού.

Ο Δρ.Αλί Ρασίντ Αλ Νουαίμι συναντήθηκε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις με τον ΥΠΕΞ κ. Νίκο Δένδια, τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, την επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση,κ. Όλγα Κεφαλογιάννη τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ην. Αραβικών Εμιράτων κ. Μ. Παπαδόπουλο και Κ. Μπλούχο αντίστοιχα, ενώ συνάντησε και τους Τοποτηρητές Μουφτήδες Θράκης

Στο λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Πρεσβεία των ΗΑΕ επισήμανε ότι «Η ΑΕ Σουλεϊμάν Αλμαζρούει, Πρέσβης των ΗΑΕ, συμμετείχε στη συνάντηση με την Επικ. της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση,κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και τον επικ.του Κέντρου Hedayah Dr. Ali Al Nuaimi. Τονίστηκε η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων: «Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, συναντήθηκε σήμερα 9 Ιουνίου 2021, με τον Dr. Ali Rashed Al Nuaimi, Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου και Πρόεδρο του Κέντρου «HEDAYAH» (για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εξτρεμισμού) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και η αναβάθμιση τους σε στρατηγικού χαρακτήρα, με την υπογραφή Κοινής Διακήρυξης Ευρείας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδος-ΗΑΕ και της Συμφωνίας Συνεργασίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.Ο κ. Γκιουλέκας αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα τόνισε ότι δεν είναι θέμα μόνο Ελλάδας-Τουρκίας αλλά Ευρώπης-Τουρκίας και επισήμανε ότι τα προβλήματα θα πρέπει να λύνονται πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.Ζητήματα που εθίγησαν επίσης, είναι η τρομοκρατία και τρόποι αντιμετώπισής της, καθώς και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.Τέλος, συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να υπάρξει συνέχεια της εποικοδομητικής συνεργασίας μέσω διαδικτυακών συναντήσεων των δύο Επιτροπών.»

Αναφέρεται επίσης ότι  «Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κέντρου HEDAYAH των Η.Α.Ε. Dr. Ali Rashid Al Nuaimi, πραγματοποίησαν χθες (9/6) ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ην. Αραβικών Εμιράτων κ. Μ. Παπαδόπουλος και Κ. Μπλούχος αντίστοιχα. Η συνάντηση ήταν ουσιαστική και φιλική, και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο πλευρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν σε διάφορους τομείς και κυρίως στον οικονομικό και αμυντικό τομέα.Δέσμευση εξάλλου υπήρξε και από τα δύο μέρη για ανταλλαγή επισκέψεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας καθώς και άλλων θεσμικών παραγόντων των δύο Κοινοβουλίων.»

Ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής , Σοφολογιώτατος κ. Τζιχάτ Χαλήλ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό της Μουφτείας Κομοτηνής στο facebook αναφέρε:

  «Οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Θράκης συναντηθήκαμε στην Αθήνα με το μέλος του Εμιράτου του Abu Dhabi στο Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Hedayah για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, Δρ. ALI RASHID AL NUAIMI. Συζητήσαμε για θρησκευτικά θέματα στη Θράκη και περιγράψαμε τον τρόπο συμβίωσης μουσουλμάνων και χριστιανών που διαχρονικά έχει αποτρέψει την εμφάνιση ακραίων και ριζοσπαστικών στοιχείων.»

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.