Τέλη Οκτωβρίου υπογράφεται η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των 123 F-16 Block 50/52+/52M της ΠΑ στο επίπεδο F-16V

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2017 πρόκειται να υπογραφή σύμφωνα με την ιστοσελίδα «ΠΤΗΣΗ» η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ιστοσελίδα επικαλείται το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης  του αμερικανικού περιοδικού AW&ST σύμφωνα με την οποία η συμφωνία θα φτάνει τα 1,5 δις δολάρια (1,264 δις ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2017 η Πολεμική Αεροπορία είχε υποβάλει στις ΗΠΑ επιστολή Προσφοράς-Αποδοχής, LOA (Letter of Offer and Acceptance), η οποία προφανώς έγινε αποδεχτή και απεστάλη στην Αθήνα γεγονός που θέτει σε κίνηση την διαδικασία για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από αμερικανικές πιστώσεις FMS, επιλύοντας έτσι το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, δηλ την ανεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «ΠΤΗΣΗ» το κονδύλι που αναφέρεται στο αμερικανικό δημοσίευμα θεωρείται επαρκές για τον σταδιακό εκσυγχρονισμό των  123 F-16 Block 50, Block 52+ και Block 52M στο επίπεδο F-16V.

Εκτιμάται ότι η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 7,5 χρόνια από την ημέρα που θα υπογραφεί η σύμβαση.

Εάν τελικά το πρόγραμμα προχωρήσεις και εισέλθει σε φάση υλοποίηση θα αποτελεί το πρώτο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά από σχεδόν τρία χρόνια διακυβέρνησης, καθότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion είχε φτάσει σε σημαντικό σημείο ωρίμανση από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.