Τέσσερα βομβαρδιστικά F-15S Strike Eagles έστειλε η Σ. Αραβία στην Τουρκία

Τέσσερα σαουδαραβικά βομβαρδιστικά τύπου F-15S Strike Eagles του 92ου Σμήνους προσγειώθηκαν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στην αεροπορική βάση του Incirlik στην νοτιοανατολική Τουρκία.

Τα αεροσκάφη συνοδεύονταν από ένα μεταγωγικό C-130H-30 το οποίο προσγειώθηκε στην Τουρκία την περασμένη Τρίτη 23 Φεβρουαρίου καθώς και ένα A330 MRTT μαζί με 30 άτομα προσωπικό υποστήριξης των αεροσκαφών.

Τα Σαουδαραβικά αεροσκάφη θα συμμετάσχουν στις αποστολές βομβαρδισμού στόχων του ISIS στη Συρία. Η αποστολή των σαουδαραβικών αεροσκαφών στην Τουρκία αποτελεί το πρώτο βήμα της κυβέρνησης της αραβικής χώρας η οποία έχει ήδη εκφράσει την βούληση της να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία με χερσαίες δυνάμεις σε συνεργασία με την Τουρκία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και την συμμετοχή δυτικών κρατών.

Ανάλογη στάση έχει τηρήσει μέχρι σήμερα και η Τουρκία η οποία επίσης επιθυμεί την πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης στην Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Πάντως ανεξαρτήτως των κινήσεων της Τουρκίας και της Σ. Αραβίας ο πρόεδρος Ομπάμα θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο οκτώ μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στις ΗΠΑ και δέκα μήνες πριν από την παράδοση της εξουσίας της χώρας στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στην αεροπορική βάση του Incirlik έχουν αναπτυχτεί μαχητικά και βομβαρδιστικά από τις ΗΠΑ την Γαλλία και την Βρετανία τα οποία συμμετέχουν στις αποστολές κατά του ISIS.

Η αποστολή των σαουδαραβικών αεροσκαφών στην Τουρκία αποτελεί το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει το Ριάντ μετά από την δημόσια δέσμευση του ότι θα συμμετείχε σε μια χερσαία στρατιωτική επέμβαση στην Συρία κάτι που πρακτικά δεν μπορεί άμεσα να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.