Θα κλείσει το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠ.ΕΞ.;

Ανακατατάξεις με πιθανότητα έως και λειτουργικών αλλαγών έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στο Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων της Ξάνθης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η μετάθεση του Διευθυντού του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων κ. Νίκου Πιπερίγκου στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Πιπερίγκος αποχώρησε πριν δύο μέρες από την Ξάνθη όπου υπηρετούσε τα τελευταία χρόνια για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Έφυγε από το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων ο Νίκος Πιπερίγκος

Ακέφαλο μένει το γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων της Ξάνθης, μιας υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόφαση της νέας πολιτικής του ηγεσίας για μετάθεση του κ. Νίκου Πιπερίγκου. Έτσι αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δύο υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ αβέβαιο παραμένει και το μέλλον της εν λόγω υπηρεσίας!

Θα κλείσει το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων;

Μόνο ο υπουργός Εξωτερικών μπορεί ν’ απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα. Ωστόσο έχει αναπτυχθεί μια φημολογία ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών προτίθεται να καταργήσει την εν λόγω υπηρεσία. Αυτή η φημολογία βασίζεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί περιττή και άνευ αντικειμένου μια τέτοια υπηρεσία με το σκεπτικό ότι τα θέματα της μειονότητας είναι εσωτερικά θέματα και συνεπώς αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών και όχι του υπουργείου Εξωτερικών. Η μετάθεση του κ. Πιπερίγκου ενισχύει αυτό το ενδεχόμενο καθώς δεν έχει προβλεφθεί η αντικατάστασή του. Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα καταργηθεί τελικά η υπηρεσία αλλά θα αναμορφωθεί. Να σημειώσουμε ότι την κατάργηση της εν λόγω υπηρεσίας επιζητούσαν κατά καιρούς πολιτικοί παράγοντες της μειονότητας και το τουρκικό προξενείο.

Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα εδώ και λίγες μέρες μονοπωλεί τις συζητήσεις στα μειονοτικά καφενεία και τον τουρκόφωνο τύπο, καθώς οι Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ το εμφανίζουν ήδη ως… «προσωπικό επίτευγμα», η δε κινητικότητα είναι έντονη απ’ όλες τις πλευρές.

-Το θέμα μάλιστα έχει θορυβήσει και απασχολεί ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα (σ.σ. όπως και τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής), που ζήτησαν ραντεβού με τον αρμόδιο ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά αλλά και τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, καθώς θεωρούν υψίστης σημασίας και προτεραιότητας «να μην κλείσει το Γραφείο Πολιτικών υποθέσεων στη Θράκη, διότι λειτουργεί ως αντιστάθμισμα των τουρκικών συμφερόντων, του Τουρκικού Προξενείου και των εγκάθετων της Άγκυρας».

Την ίδια ώρα πάντως που Μητροπολίτες αλλά και πολλοί τοπικοί παράγοντες της Θράκης καθιστούν αναγκαία την λειτουργία του Γραφείου Πολιτικών υποθέσεων στη Θράκη, αποκλειστικές πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου και των τουρκόφωνων ΜΜΕ μεταφέρουν δηλώσεις των μειονοτικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι «δεσμεύτηκε» ο Τσίπρας για την κατάργηση του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη, για το γκρέμισμα του «φράχτη της ντροπής» (!) στον Έβρο και την… «Τουρκοποίηση» της μειονοτικής εκπαίδευσης!

 

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.