Θα παραμείνει στάσιμη η κινεζική οικονομία το 2015;

Καμπανάκι χτύπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Κίνα, καθώς το 2014, εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 7.4%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 25 χρόνων.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει χαλαρώσει τους ελέγχους στην αγορά στέγης, ενώ από τη δική της πλευρά η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, έχει διοχετεύσει ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ώστε να περιορίσει την κάμψη της οικονομίας λόγω της κατάστασης στην αγορά ακινήτων.

“Το 2015 έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη εθνική και διεθνή οικονομική συγκυρία. Για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να τις δούμε ως μία ευκαιρία για ανάπτυξη της χώρας μακροπρόθεσμα,” δήλωσε ο επίτροπος της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, Μα Τζιαντάγκ.

Οι πιέσεις που ασκούνται στην κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας είναι μεγάλες, την ώρα που γίνονται κινήσεις για αποτροπή περαιτέρω επιβράδυνσης στον αναπτυξιακό ρυθμό, το 2015.

Αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά ακινήτων, το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, θα είναι οι μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι για τον Κινέζο πρόεδρο την νέα χρονιά.Για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί γύρω στο 7%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει σημειώσει η χώρα από το 1990, αν και θεωρείται ακόμη υψηλό.

Οι ελαφρώς μειωμένοι οικονομικοί δείκτες στην Κίνα οφείλονται εν πολλοίς και στις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον της στρέφεται πλέον σταδιακά στην τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και όχι αποκλειστικά στον εξαγωγικό τομέα.

Ωστόσο εκτιμάται ότι ακόμη κι αν επέλθουν κάποιες αναταράξεις στην κινεζική οικονομία, η χώρα είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία χάρη στα μεγάλα νομισματικά της αποθέματα.

imfgrowth

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψει ς η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα προβλέπεται ότι θα κινηθεί στους χαμηλότερους ρυθμούς της από το 1990. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης του 7.2% θα είναι ο χαμηλότερος από το 1990 και τα υψηλά επίπεδα οφειλών

Το Πεκίνο μπορεί να έχει σαν στόχο να κρατήσει τον επίσημο στόχο για το ΑΕΠ στο 7% και πάνω για να μην επιτρέψει μια απότομη υποχώρηση της εμπιστοσύνης. Δυστυχώς, η κινεζική οικονομία δεν αναμένεται να υπακούσει και θα επιβραδυνθεί λίγο κάτω από το νούμερο αυτό.

Με το ΑΕΠ να προβλέπεται να καταγραφεί ελαφρώς χαμηλότερα από τις επίσημες εκτιμήσεις το 2014, η κινεζική ηγεσία θα θέλει να αποφύγει μια δεύτερη αστοχία το 2015. Ωστόσο, η αύξηση του εγχώριου χρέους, η επιβράδυνση των επενδύσεων, οι χαμηλές πωλήσεις στην στεγαστική αγορά και o αδύναμος μεταποιητικός τομέας θα επηρεάσουν αρνητικά τον δυναμισμό της κινεζικής οικονομίας.

Η νομισματική πολιτική προβλέπεται να γίνει ακόμα πιο υποστηρικτική, καθώς το Πεκίνο θέλει να αποφύγει το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού να μετατραπεί σε ένα αποπληθωριστικό σπιράλ. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να στηρίξουν την καταναλωτική δαπάνη, την τελευταία ελπίδα του Πεκίνου για μια ώθηση στην ανάπτυξη.

chinagrowth

 Σχέδιο ανάπτυξης για το 2015

Η Κίνα θα επικεντρωθεί στη βελτίωση ποιότητας της οικονομικής ανάπτυξης το 2015 και θα προσαρμοστεί στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης έναντι της παγκόσμιας οικονομικής αντιξοότητας, όπως συμφώνησε το κορυφαίο πολιτικό σώμα την Πέμπτη.

Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να παραμένει εντός του επιθυμητού πλαισίου και η αναδιάρθρωση της οικονομίας θα είναι το επίκεντρο των πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με μια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) με πρόεδρο τον Σι Τζινπίνγκ.

Η συνεδρίαση επίσης ανέφερε ότι η Κίνα πρέπει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση, την ενθάρρυνση και την μαζική καινοτομία και να προσφέρει καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο χρονικό περιθώριο των 24 χρόνων φτάνοντας το 7,4 τοις εκατό το 2014. Σύμφωνα με τη συνεδρίαση, η μακροοικονομική πολιτική πρέπει να βελτιωθεί, η δημοσιονομική πολιτική να διατηρηθεί και η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει λιτή. Η εξομάλυνση των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων και συγκεκριμένα κανονιστικά μέτρα θα εφαρμόζονται συχνότερα.

Πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις των επενδύσεων, της συγκέντρωσης κεφαλαίων, της τιμολόγησης, της φορολογίας και της χρηματοδότησης. Πρέπει να αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση και η αποτελεσματική επένδυση μαζί με τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της αστικοποίησης.

Η συνεδρίαση συζήτησε την έκθεση κυβερνητικής εργασίας για το προηγούμενο έτος, που πρόκειται να παρουσιαστεί στο Λαϊκή Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια των «Δύο ετήσιων συνεδριάσεων» τον Μάρτιο.

Εξέτασε επίσης μια αναφορά σχετικά με τις επιθεωρήσεις για την εθνική πειθαρχία, αναφέροντας ότι το κόμμα πρέπει να γνωρίζει τη σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση της διαφθοράς και να την καταπολεμήσει με αποφασιστικότητα και κατάλληλα μέτρα.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.