Θράκη: Έως και 400.000 ευρώ από το Τουρκικό ΥΠΕΞ για την συντήρηση 9 μέσων ενημέρωσης

Διαχρονικά οι μηχανισμοί του τουρκοπροξενικού συστήματος στην Κομοτηνή έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο δημόσιας πληροφόρησης με σκοπό την χειραγώγηση της Μειονότητας και την δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το προξενείο βρίσκεται λοιπόν σε διάταξη μάχης, εφαρμόζοντας τα σχέδια υβριδικού πολέμου που εξαγγέλλουν με τις απειλητικές τους δηλώσεις Ακάρ και Ερντογάν.

Από τα «μαύρα ταμεία» του τουρκικού προξενείου διατίθενται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες , σε πάγια μορφή 300.000 ευρώ ετησίως για την συντήρηση 9 μέσων ενημέρωσης σε μειονοτική γλώσσα και 100.000 ευρώ για άλλου είδους “πληροφοριακές παρεμβάσεις” στην περιοχή της Θράκης (πληρωμένες καταχωρήσεις, προβολές, διαδίκτυο κοκ).

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα κείμενα που παρουσιάζονται στα τοπικά μειονοτικά μέσα προέρχονται από «μέσα», από τους μηχανισμούς της Τουρκίας με το Προξενείο να εκτελεί ρόλους επιτήρησης κι επίβλεψης “ορθής δημοσιότητας”.

Εκ των παραπάνω, δεν μας προκαλεί καμία απορία το γεγονός ότι στις δημόσιες καταγγελίες του Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Ιλχάν Αχμέτ για απόλυτη εξάρτηση των γραφόμενων τριών τουρκόφωνων εφημερίδων από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής (Millet, Gundem, Birlik προφανώς κατά την δική μας εκτίμηση με ιδιαίτερη αναφορά στον αρθογράφο της Υψηλής Πύλης γνωστό και ως ΤΣΙΜΠΟΥΚ ΟΓΛΑΝ) το Προξενείο αντέδρασε με μία κατασκευασμένη ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 9 μειονοτικών μέσων ενημέρωσης που «καταδικάζουν» κι «εκτελούν» δημοσιογραφικά τον κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Μέσω της συγκεκριμένης ανακοίνωσης ο Μουράτ Ομέρογλου επιτίθεται για ακόμη μία φορά προσωπικά στον κ. Ιλχάν Αχμέτ και ταυτόχρονα δίνει το στίγμα των οδηγιών που εφαρμόζει για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης στην περιοχή. Να επισημανθεί ότι σε αυτή την ανακοίνωση στοχοποιείται λεκτικά και η εφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτηνής.

Σε μια δεύτερη παράλληλη εξέλιξη (για την οποία θα αναφερθούμε σε προσεχή χρόνο) ο Πρόεδρος του Συλλογου Επιστημόνων Μειονότητας κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή μέσω του τοπικού προξενικού συστήματος , ενώ σιωπά για όλα τα παραπάνω εθίγη επιλεκτικά κι ετεροχρονισμένα και εγκαλεί το Komotinipress και τον Νίκο Αρβανίτη για το κείμενο Μπαλτατζή Χουσεΐν: Ο “κλώνος Σαδήκ” της Γενιάς Χ του μειονοτικού παραϊερατείου .

Με απλά λόγια το Προξενικό Σύστημα επιβάλλει τον φασισμό, χειραγωγεί, ελέγχει κι απειλεί δημοσιογράφους  ΜΕΣΑ στην Θράκη.

Στόχος: Η υποταγή όλων των αντιφρονουντων μέσα στην μειονότητα και η εξουδετέρωση κάθε αντίδρασης.

Όπως έχουμε επισημάνεισυνήθως αυτές τις τακτικές βλέπουμε σε περιόδους που προηγούνται μεγάλων συγκρούσεων ή καταιγιστικών εξελίξεων και η δικτατορία των ομοκέντρων κύκλων εξουσίας και των ισχυρών μειοψηφιών πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της υιοθετώντας πρακτικές “πληροφοριακής στεγανότητας” και παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Το τοπικό πολιτικό δυναμικό σιωπά, οι βουλευτές της περιοχής προσπαθούν να σώσουν το εκλογικό μαγαζάκι τους και αδιαφορούν για το Σχέδιο Ανωμαλίας που προωθεί στην Θράκη το τουρκικό Προξενείο.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.