Θράκη: RED ALERT 2

Για δεύτερη φορά η  Ελληνική Κυβέρνηση, εμφανώς αμήχανα, αποδέχθηκε την  πολυεπίπεδη παράσταση που έδωσε ο κ. Χακάν Τσαβούσογλου και η  ακολουθία του, δημιουργώντας ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ αλλά και ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ το κοινό αίσθημα της πλειοψηφίας των Θρακιωτών .

Το εστιακό κέντρο του παρόντος σημειώματος δεν αναφέρεται στο  παρασκήνιο και το προσκήνιο της επίσκεψης του τούρκου αντιπροέδρου στην Ελλάδα αλλά στην χρονική στιγμή που αυτή συντελείται!

Οι εξελίξεις σε βάρος του Ελληνισμού της Αλβανίας, η προωθούμενη αναθεώρηση των Εθνικών Συμφερόντων μας υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα, η αναβίωση του βαλκανικού αλυτρωτισμού με τα Τίρανα να υπενθυμίζουν τον πολυκεντρικό αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, η διασφάλιση ενεργειακών και οικονομικών διαδρόμων και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων σε ΝΑ Μεσόγειο και οι καινοφανείς αστάθμητες απειλές ασφαλείας  δημιουργούν ένα νέο πεδίο διαχείρισης κρίσεων γι α την ελληνική διπλωματία.

Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, η ανυπαρξία εσωτερικής συνοχής, η απουσία ενός ενιαίου οργάνου διαχείρισης εθνικών θεμάτων και κυρίως το στελεχιακό έλλειμμα σε τοπικό επίπεδο Θράκης δημιουργούν έναν πρόσθετο πόλο ασάφειας για το πώς θωρακίζεται το Εθνικό Συμφέρον και διασφαλίζεται η έννομη τάξη και εθνική κυριαρχία.

Ο κ. Χακάν Τσαβούσογλου φαίνεται ότι λειτουργεί όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν στα πλαίσια ενός οργανωμένου τουρκικού σχεδίου παγίωσης των «παράλληλων δομών» που ίσως κάποια στιγμή υποστηριχθούν  από ανατρεπτικά στοιχεία που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται στην περιοχή και αντιμετωπίζονται επιτυχώς από τις αρμόδιες Αρχές!

Ερωτηματικά, όμως, γεννά η στάση των Ελλήνων Βουλευτών  της περιοχής, η αδυναμία των κυβερνητικών (συν)εταίρων ΑΝ.ΕΛ. να λειτουργήσουν ελεγκτικά ή αποτρεπτικά, αλλά και ο ανεπαρκής κοινοβουλευτικός έλεγχος που θα έσωζε –ίσως- τα προσχήματα σε ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής. Επιπροσθέτως, τα ατοπήματα των τοπικών αιρετών αρχόντων και το χαμηλό φρόνημα που επιδεικνύει η τοπική ελίτ δημιουργούν ένα πρόσθετο πόλο ασάφειας.

Η Θράκη δεν κινδυνεύει επιχειρησιακά από οποιοδήποτε εισβολέα αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην συγκρότηση ενός εσωτερικού μηχανισμού αντιμετώπισης  προκλήσεων που υπονομεύουν το Εθνικό Φρόνημα με παράλληλη ισχυροποίηση της Διπλωματίας Ισχύος και μην ξεχνάμε ότι Timeo Danaos et dona ferentes

*Η φωτογραφία από την κορυφή του Παπικίου Όρους

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.