Θράκη: Σύμπλευση Τουρκικού Προξενείου και στελεχών της ΝΔ εναντίον Κοντού – Στυλιανίδη

Σε στήλη του «powergame.gr» με τον τίτλο «The Big Mouth», σαν να πρόκειται κάποιο ανώνυμο account του twitter, αναφέρθηκαν τα ονόματα των πρώην υπουργών Αλέκου Κοντού και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Με τίτλο στο κείμενο Παιχνίδια στη Θράκη από Στυλιανίδη, σημειώνει:

«Χρόνια τώρα είναι γνωστό ότι ο νεοδημοκράτης βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, ασχολείται νυχθημερόν στον νομό Ροδόπης με τα θέματα της μειονότητας. Συγκεκριμένα έχει κάνει καριέρα (εδώ και χρόνια) από την εποχή της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή, μονοπωλώντας την πραμάτεια του στην ευρύτερη περιοχή. Εσχάτως όμως, τα όσα επιχειρεί ο επιπόλαιος (πολιτικά) βουλευτής της Ν.Δ. έχουν αρχίσει και κάνουν ζημιά και μάλιστα εθνική.»

Και συνεχίζει «και δεν αναφέρομαι στον σχεδιασμό για να κάνει περιφερειάρχη τον επικεφαλής της ΣΕΚΑΠ (πρώην εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη) πρώην βουλευτή Ξάνθης Αλέκο Κοντό. Ένα τύπο που εγκατέλειψε την πολιτική για να ασχοληθεί με τις μπίζνες των τσιγάρων, από τις οποίες ξεκίνησε πριν αποφασίσει να εισέλθει στην πολιτική. Εσχάτως εκείνο που προκαλεί αίσθηση και δημιουργεί και περίεργους συνειρμούς είναι ότι Στυλιανίδης και Κοντός, έχουν πλησιάσει την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια να προσδώσουν αξιοπιστία στις τρέλες τους

Σημείωσα αυτά που γράφει ο ανώνυμος αρθρογράφος για να εξηγήσω πως είτε δεν κατάλαβε τι του ανέφεραν από την Θράκη, είτε αυτοί που του ανέφεραν δεν κατάλαβαν τι ήθελαν να πούνε. Ο αρθρογράφος μέσα σε μόλις δύο παραγράφους έχει καταφέρει να εκθέσει τους Θρακιώτες , στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν τεράστιο πρόβλημα με τους δύο πολιτικούς. Και επειδή προσωπικά ούτε ανώνυμο τρολ είμαι, ούτε ασκώ παραγοντισμό πόσο μάλλον ανώνυμο, και ότι γράφω το αναφέρω με ονόματα, τεράστιο πρόβλημα με τους δύο πρώην υπουργούς έχει ο νυν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Για το ανώνυμο κείμενο και την αξιοπιστία του, πέρα από το λεξιλόγιο, να σημειώσω ότι ο Αλέξανδρος Κοντός δεν υπήρξε ΠΟΤΕ επικεφαλής της ΣΕΚΑΠ.

Και με την ευκαιρία, επειδή κατάγομαι από την Θράκη (Ξάνθη) και γνωρίζω πολύ καλά τι είναι ο καθένας, είμαι περήφανος που από την περιοχή μου κατάγονται τρεις πολιτικοί πατριώτες, που έχουν στηρίξει όσο κανείς άλλος τους μουσουλμάνους και στο πόλεμο που δέχονται από το Τουρκικό Προξενείο, και κυρίως, το πράττουν και τώρα που δύο από αυτούς είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Να ξεκινήσω με τον Αλέκο Κοντό.

Στις 19 Ιανουαρίου 2018 σε άρθρο του V με τίτλο «Ποια ΣΕΚΑΠ, η ΣΕΚΕ ήταν η επιθυμία των Τούρκων» σημειωνόταν, «την περίοδο που στην ΣΕΚΑΠ είχε βγει πωλητήριο, είχαν δείξει σοβαρό ενδιαφέρον να αγοράσουν την επιχείρηση Τούρκοι επιχειρηματίες. Τότε ήταν που παρουσιάσθηκε ο Ιβάν Σαββίdης ως ο σωτήρας την εταιρείας και ο Έλληνας Πόντιος που θα αντιστεκόταν στις ορέξεις των Τούρκων να πάρουν την ΣΕΚΑΠ. Πιασάρικο, Τούρκοι, Ελλάδα, Θράκη, Ιβάν, Ρώσος, Πόντιος, Ξανθό Γένος, όλα υπέρ της λύσης Σαββίδη. Τελικά ο Ιβάν Σαββίδης πήρε την εταιρεία για δύο βασικούς λόγους, ο πρώτος, ακόμα ένα δυνατό brand με το οποίο θα γινόταν ακόμα πιο γνωστός, ο δεύτερος και κυριότερος, γιατί θα μπορούσε πλέον να μπει στην κλειστή Ευρωπαϊκή αγορά και να πουλάει αυτό που ξέρει καλά, τσιγάρα. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες από την άλλη ήταν πρόθυμοι να αποκτήσουν την εταιρεία για δύο λόγους επίσης. Ο πρώτος, ήθελαν και οι ίδιοι να μπούνε στην κλειστή Ευρωπαϊκή αγορά μέσα από το έτοιμο δίκτυο της ΣΕΚΑΠ. Ο δεύτερος και ίσως ο πιο σημαντικός, ήταν γιατί ήθελαν να πατήσουν “πόδι” και να ελέγξουν τις καλλιέργειες καπνού σε όλη την Θράκη και την νότια Βουλγαρία»

Και συνέχιζε το άρθρο, «την περίοδο που στην ΣΕΚΑΠ έμπαινε πωλητήριο ο Αλέκος Κοντός είχε ξεκινήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης της ΣΕΚΕ, ένα σχέδιο που στην εκδήλωση των 70 χρόνων της εταιρείας είχε αναφέρει όλα τα στοιχεία που έδειχναν ότι η ΣΕΚΕ είχε μπει για τα καλά στην “Διπλωματία των Επιχειρήσεων”σχετικό άρθρο του Xanthipress.gr: «Τα παραπάνω νούμερα, οι θυγατρικές σε Σκόπια και Βουλγαρία, το άνοιγμα στην Αλβανία αλλά και οι προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες,σηματοδότησαν κάτι το οποίο έχουν ελάχιστες πλέον εταιρείες στην Ελλάδα, την “Διπλωματία των Επιχειρήσεων¨. Εκείνο το βράδυ η ΣΕΚΕ και ο Αλέκος Κοντός  απομυθοποίησε  ότι είναι ένα “πολιτικό παραμάγαζο” και έδωσε το στίγμα της στους ενδιαφερόμενους ότι η εταιρεία δεν πουλάει μόνο καπνά, αλλά δημιουργεί και εξελίξεις.»

Και κατέληγε, «η ΣΕΚΕ όσο και αν σε κάποιους ακούγετε υπερβολικό, ασκεί σε μια περιοχή από την Θράκη, την Νότια Βουλγαρία, τα Σκόπια μέχρι και την Αλβανία μια επιχειρηματική δραστηριότητα που ενοποιεί γεωγραφικά μια οικονομία. Αυτή την ίδια περιοχή εδώ και δεκαετίες προσπαθούν οι Τούρκοι να την ενώσουν με τον Παντουρκισμό και με κύριο μοχλό πίεσης την θρησκεία (ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και τους Πομάκους σε περίπτωση που διαλυθούν τα Σκόπια) Όμως η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι τα μετριοπαθή Βαλκάνια, και η “Διπλωματία των Επιχειρήσεων” είναι ο επόμενος μοχλός πίεσης. Εξάλλου υπάρχει η ήδη προσπάθεια με τα κεράσια, τα οποία δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να φτάσουν την δυναμική του Καπνού Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο Αλέκος Κοντός είχε δει το κίνδυνο αυτό τότε και ήταν υπέρ της επιλογής Σαββίδη (εκ του αποτελέσματος και προφανώς το είχε αντιληφθεί), όμως, ένα είναι σίγουρο, αν η ΣΕΚΑΠ περνούσε στα χέρια των Τούρκων, οι χιλιάδες καλλιεργητές καπνού στην περιοχή που αναφέραμε, σήμερα θα ήταν κάτω από Τουρκική Ομπρέλα και όχι της ΣΕΚΕ»

Ποια είναι όμως η ΣΕΚΕ, η καλύτερα, ποια είναι σήμερα η ΣΕΚΕ από την στιγμή που την ανέλαβε «Ένας τύπος που εγκατέλειψε την πολιτική για να ασχοληθεί με τις μπίζνες των τσιγάρων», όπως περιέγραψε τον Αλέκο Κοντό ο «The Big Mouth». Το 2010 λοιπόν, αυτός ο «τύπος» πήρε μια εταιρεία που ήταν στο χείλος της καταστροφής και μέσα σε 7 χρόνια κατάφερε να διπλασιάσει και σε μερικές περιπτώσεις να τριπλασιάσει τα νούμερα της. Το 2017 στην ομιλία του για τα 70 χρόνια της εταιρείας αναφέρε χαρακτηριστικά «Μέσα στην βαθιά οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα παίρνω σκληρές αποφάσεις μειώνοντας μισθοδοτικές δαπάνες, περιορίζοντας προσωπικό ενώ ήμουν ακόμη βουλευτής,  συρρικνώνοντας όλα τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας. Κυρίως, όμως, παίρνω μια βαλίτσα και αρχίζω να  τρέχω σε παλιούς πελάτες που έφυγαν, σε όσους παρέμεναν με επιφυλάξεις,  σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προωθήσω τον καπνό της ΣΕΚΕ»

Το 2012, δύο χρόνια μετά που ο «τύπος» ανέλαβε αρχίζει η ανάκαμψη της εταιρείας, τα νούμερα που παρουσιάζονται εκείνη την βραδιά είναι αμείλικτα και μαχαίρι στην καρδιά στους επικριτές του. Η εταιρεία εξάγει πλέον σε 30 χώρες ενώ το 2012 κάνει επενδύσεις που την καταστούν πρωτοπόρα. 

Οι εξαγωγές  από τους 6820 τόνους το 2012 σε 15410 τόνους το 2017

Οι μόνιμοι εργαζόμενοι αυξήθηκαν από 60 το 2012 σε 110 το 2017 ενώ οι εποχιακοί από 296 σε 1410

Ο κύκλος εργασιών αυξάνεται από 30 εκ 721 χιλιάδες το 2012 σε 64 εκ 500 χιλιάδες το 2017

Μόνο στον Νομό Ξάνθης περισσότερες από 1500 οικογένειες ζουν από την δραστηριότητα της ΣΕΚΕ, ενώ η εταιρεία προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις στην Θράκη ώστε να αναπτυχθούν νέες καλλιέργειες. Η ΣΕΚΕ και ο Αλέξανδρος Κοντός είδαν από νωρίς ότι οι εταιρείες τσιγάρων θα χάσουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς και θα κάνουν στροφή σε άλλες μορφές καπνίσματος οι οποίες όμως, για να σταθούν στην αγορά θα πρέπει να έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, και μέσα σε αυτά θα ήταν και ο καπνός. Η περιοχή των Νεστοχωρίων αλλά και αυτή στα Πομακοχώρια μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι παράγει με διαφορά το καλύτερο καπνό στον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και σε περιοχές της Κομοτηνής αλλά και σε ορισμένα σημεία στον κάμπο της Ξάνθης, και αυτό είναι που έχει την πιο μεγάλη σημασία για την επένδυση της ΣΕΚΕ στο Νεοχώρι Ξάνθης.

Μέσω της «Παπαστράτος», η οποία το 2018 και έπειτα από 87 χρόνια, ανέστειλε την παραγωγή συμβατικών τσιγάρων και ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού Heets για το προϊόν Iqos, στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, τα καπνά από την Ξάνθη ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό ήταν και το κείμενο του Xanthipres , «Τα Νεστοχώρια και η παραγωγή καπνού σε έναν κόσμο χωρίς καπνό – Τι έβλεπε η ΣΕΚΕ»

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε τίτλους

«Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Ροδόπης πρέπει να κηρύξουν το Νομό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δια της Πολιτικής Προστασίας για να μπορέσουμε μετά να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση ζημιών και υποδομών. Δεν πρέπει να επιδείξουμε επουδενί τη νωχελικότητα και την αδιαφορία που επιδείχθηκε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν»

Αυτή ήταν η παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη τον Ιανουάριο με αφορμή τις πλημμύρες στην περιοχή της Ροδόπης. Οι αιχμές που άφησε για την διοίκηση του Περιφερειάρχη εκνεύρισαν τον τελευταίο, ο οποίος φημίζεται όχι μόνο για την διοικηκική του ανεπάρκεια, αλλά και για τον οξύθυμο χαρακτήρα του, ειδικά όταν δέχεται κριτική.

Όμως ο νυν Περιφερειάρχης δεν εκνευρίζεται μόνο για τις δηλώσεις του «επιπόλαιου» Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και γενικά με την δράση του λόγω των κενών που αφήνει ο Χρήστος Μέτιος.

Ποιος είναι όμως «ο νεοδημοκράτης βουλευτής« Ευριπίδης Στυλιανίδης, που «ασχολείται νυχθημερόν» στον νομό Ροδόπης με τα θέματα της μειονότητας, «έχει κάνει καριέρα» (εδώ και χρόνια) από την εποχή της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή, «μονοπωλώντας την πραμάτεια» του στην ευρύτερη περιοχή, και «Εσχάτως όμως, τα όσα επιχειρεί ο επιπόλαιος (πολιτικά) βουλευτής της Ν.Δ. έχουν αρχίσει και κάνουν ζημιά και μάλιστα εθνική.» , σύμφωνα πάντα με τον «The Big Mouth»

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης λοιπόν, είναι αυτός που ως υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Καραμανλή αναβάθμισε κυριολεκτικά την Παιδεία στην Θράκη και έγινε η αιτία όλο και περισσότερα παιδιά μουσουλμάνων να επιλέγουν την Ελληνική Παιδεία.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που μαζί με τον Αλέκο Κοντό έσωσε το 12% για τις επιχειρήσεις στην Θράκη (αυτό πρέπει να είσαι από την Θράκη για να καταλάβεις το μέγεθος του)

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός, και να το θυμούνται στην Νέα Δημοκρατία, επέλεξε να πολιτεύεται στην Ροδόπη και κίνδυνο να μην εκλεγεί, όταν του πρότειναν να επιλέξει την ασφαλή «Καραμανλική Θεσσαλονίκη»

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που πολιτεύτηκε στην Ροδόπη και είναι η αιτία που η Ροδόπη δεν έχει τρεις μουσουλμάνους – Προξενικούς Βουλευτές

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που στις τελευταίες εκλογές πήρε την έδρα στην Κομοτηνή μόνος του, και μάλιστα με την ψήφο των μουσουλμάνων

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που αρνείται να περάσει την πόρτα του Τουρκικού Προξενείου, και όταν το έκανε πριν 20 χρόνια περίπου αφορούσε την οργάνωση της επίσκεψης Ερντογάν στην περιοχή.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που αρνείται να βρεθεί στον ίδιο χώρο με τους Ψευτομουφτήδες, σε αντίθεση με τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος και στο Τουρκικό Προξενείο πηγαίνει και φωτογραφίζεται με τους Ψευτομουφτήδες

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που τα έχει σε βιβλίο για την δράση του Τουρκικού Προξενείου

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που μετά από έναν διπλωματικό μαραθώνιο που διήρκεσε μήνες, πέτυχε μια σημαντικότατη διπλωματική επιτυχία κερδίζοντας την απόφαση να συνεδριάσει στην Κομοτηνή και όχι στη Χάγη, για πρώτη φορά, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Συμβουλίου

Θα μπορούσα να βάλω και άλλους δεκάδες τίτλους για την δράση του Ευριπίδη Στυλιανίδη και το όφελος που έχει ολόκληρη η Θράκη

Θα κλείσω με έναν όμως, Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι αυτός που με την νυχθημερόν δραστηριότητα του στην Θράκη, αποδεικνύει ότι είναι το μόνο πολιτικό κεφάλαιο που έχει απομείνει στην Νέα Δημοκρατία την περιοχή. Όσο υπάρχει αυτός, ο Χρήστος Μέτιος θα παραμείνει ο πολιτικός που από συγκυρίες έγινε Περιφερειάρχης, και με τύχη εκλέχθηκε.

Σωκράτης Ξυνίδης

Αν και δεν έχει σχέση με τα πολιτικά παιχνίδια του Περιφερειάρχη στην περιοχή και την Νέα Δημοκρατία, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι ο τρίτος πολιτικός και αυτός που άλλαξε όλη την οικονομία στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στην Γεωθερμία.

Αλλά θα ασχοληθώ αναλυτικά όταν ένας άλλος «The Big Mouth», του ΠΑΣΟΚ η του ΚΙΝΑΛ, ασχοληθούν μαζί του

ViaDiplomacy Newsroom