«Θρησκευτικός Ορθολογισμός – Μια λύση για την αντιμετώπιση της βίας και του εξτρεμισμού»

Ο 6ος γύρος της κοινής συνάντησης μεταξύ του Διεθνούς Κέντρου για τον Δια-θρησκειακό Διάλογο του Οργανισμού Ισλαμικών Σχέσεων και Πολιτισμού και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τίτλο «Θρησκευτικός Ορθολογισμός – Μια λύση για την αντιμετώπιση της βίας και του εξτρεμισμού» πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στον Οργανισμό Ισλαμικών Σχέσεων και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τις Δημόσιες Σχέσεις του Οργανισμού Ισλαμικών Σχέσεων και Πολιτισμού, ο 6ος γύρος της κοινής συνάντησης μεταξύ του Διεθνούς Κέντρου για τον Δια-θρησκειακό Διάλογο του Οργανισμού Ισλαμικών Σχέσεων και Πολιτισμού και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με τίτλο «Θρησκευτικός ορθολογισμός – Μια λύση για την αντιμετώπιση της βίας και του εξτρεμισμού” πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Φεβρουαρίου στο Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού Ισλαμικών Σχέσεων και Πολιτισμού με την παρουσία του Δρ Αμπουζάρ Εμπραχίμι Τορκαμάν, του επικεφαλής της οργάνωσης με γραπτές παρουσιάσεις από καθηγητές και επιστήμονες των πανεπιστημίων και της ιερατικής σχολής καθώς και της Ελληνικής αντιπροσωπίας .

Σε αυτό το γύρο διαλόγων, ήταν παρόντες Ιρανοί καθηγητές και επιστήμονες από πανεπιστήμια και σχολές, όπως ο Γιούνες Νουρμπακίς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ο Μοχχάμαντ Μπάγκερ Ταλεμπί Νταραμπί, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Θρησκειών και Δογμάτων, ο Αρέφ Ζαντέχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Θρησκειών και Δογμάτων, ο Αρχιεπίσκοπος Σεμπούχ Σαρκισιάν, ο Αρμένιος Ορθόδοξος Προκαθήμενος της Επισκοπής της Τεχεράνης, και ο Τούμπα Κερμανή, καθηγητής στο Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης.

Επιπλέον, η ελληνική αντιπροσωπεία, αποτελούνταν από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, τον Δρ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, τον Δρ. Απόστολο Νικολαίδη, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, την Δρ. Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, τον Δρ. Μιχάλη Μαριορά, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και την Δρ. Νίκη Παπαγεωργίου, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε αυτήν την διήμερη συνάντηση οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί θρησκευτικοί μελετητές παρουσίασαν τις εργασίες τους με θέματα όπως “Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της οικογένειας στο πρόσωπο του εξτρεμισμού και της βίας», «Ο ρόλος των θρησκευτικών ηγετών για την πρόληψη της βίας και του εξτρεμισμού”, “Ορθολογική προσέγγιση της θρησκείας για την αντιμετώπιση της βίας και του εξτρεμισμού “,” ορθολογικότητα και μετριοπάθεια », και« Η ανθρωπότητα, οι κοινές αξίες, τα θρησκευτικά επιτεύγματα για έναν καλύτερο κόσμο “.

Στη διάρκεια της συνάντησης , και σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν,  αποφασίσθηκε να συγκληθεί το 7ο Συνέδριο Διαθρησκειακού Διαλόγου στην Αθήνα το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.