Τείχος προστασίας ύψωσε για τους Μουσουλμάνους της Θράκης ο Προκόπης Παυλόπουλος από τον Έβρο

Την ώρα που οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Θράκης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή και τη δράση της Άγκυρας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας “σηκώνει” τείχος προστασίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη γείτονος, πως η Ελλάδα στέκεται δίπλα σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ειδικά σε αυτούς της Θράκης.

Ο ΠτΔ, μέσα από την ιδιαίτερης σημασίας ομιλία του από το Διδυμότειχο το Σάββατο υπενθύμισε στην Άγκυρα, τη βασική διάκριση την οποία έκανε η Συνθήκη της Λωζάνης  ιδίως σε ότι αφορά στη φύση των ανθρώπων που κατοικούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη αλλά και στους Έλληνες της Τουρκίας.

“Ό,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά μια είναι η αλήθεια κατά το διεθνείς δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο . Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Μουσουλμανική Μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη είναι  θρησκευτική μειονότητα δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα σέβεται την ελευθερία κάθε Έλληνα πιστού ή μη

Ο ΠτΔ, μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει τι συμβαίνει και με την μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, η οποία είναι Εθνική μειονότητα όπως τόνισε, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, κάτι που τόσο οι πρόγονοί μας όσο και οι Θράκες σεβάστηκαν στο ακέραιο είπε χαρακτηριστικά.

“Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν τα διακαιώματα τους και ειδικότερα τα θρησκευτικά στο ακέραιο. Έχουν όλες εκείνες τις εγγυήσεις που απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και την Ελληνική νοοτροπία , γιατί για εμάς τους Έλληνες και ιδίως τους Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους,  η θρησκευτική ελευθερία είναι η κορωνίδα των ελευθεριών, αυτό είναι το μεγαλείο της Χριστιανοσύνης” υπογράμμισε.

Η Τουρκία είναι υπόλογη στην ιστορία

Η Ελλάδα, ξέρει καλά να σέβεται την ελευθερία οποιουδήποτε Έλληνα πιστού ή μη και πολύ περισσότερο, σέβεται την ελευθερία των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Θράκης, υποστήριξε ο Προκόπης Παυλόπουλος από το Διδυμότειχο, τονίζοντας πως όλα αυτά συμβαίνουν έμπρακτα με την αρμονική καθημερινότητα αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει αυτή η κοινωνία.

Η Τουρκία είναι υπόλογη στην ιστορία, είπε ο ΠτΔ, αναφερόμενος στο πως έφτασε η Ελληνική Εθνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης να μετρά παρά μόνον λίγους ανθρώπους.

“Αυτή λοιπόν είναι η μεγάλη μας απάντηση στην Τουρκία , κατά πόσο εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο  και την ιστορία, πως σεβόμαστε τον άνθρωπο , γιατί αυτός ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι σεβασμός του ανθρώπου και όχι μόνον  της ιστορίας . Έτσι μάθαμε να συμπεριφερόμαστε εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες , να υπερασπιζόμαστε την ελευθεριά του κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα με τα επιμέρους διακριτικά του χαρακτηριστικά”.

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.