Τίλερσον: «Πραγματική» η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας

«Ολες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι απέναντι στη Βόρεια Κορέα», τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, προσθέτοντας ότι «η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική».

«Όλες οι επιλογές για να απαντήσουμε στις μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει «προτού το κάνει η Βόρεια Κορέα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις των ΗΕ και να αναστείλει ή να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.

«Με κάθε εκτόξευση και πυραυλική δοκιμή η Βόρεια Κορέα ωθεί τη βορειοανατολική Ασία και τον πλανήτη πιο κοντά στην αστάθεια και τη διασυνοριακή σύρραξη» υπογράμμισε.

Επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «οικονομική επιρροή» που ασκεί στη σύμμαχο Πιονγκγιάνγκ με στόχο να την υποχρεώσει να τερματίσει τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά της.

«Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε, όμως η Κίνα αντιπροσωπεύει το 90% των εμπορικών συνδιαλλαγών της Βόρειας Κορέας, η Κίνα ασκεί οικονομική επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ που είναι μοναδική και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, παρουσία του Κινέζου ομολόγου του Ουανγκ Γι.

kathimerini.gr

Πέτρος Ούτσης