Την αγορά 28 Eurofighter διαπραγματεύεται το Κουβέιτ

Διαπραγματεύσεις για την αγορά 24-28 μαχητικών Eurofighter ξεκίνησε το Κουβέιτ με την ιταλική εταιρεία Alenia Aermacchi μέλος της κοινοπραξίας κατασκευής του αεροσκάφους Eurofighter Jagdflugzeug.

Οι σχετικές επαφές ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου και σε αυτές συμμετέχουν αντιπρόσωποι της Ιταλικής κυβέρνησης της Ιταλικής Αεροπορίας και της Alenia Aermacchi.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την αγορά δύο Σμηνών δηλ 24-28 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για παροχή εκπαίδευσης, υποστήριξης, ανταλλακτικών, εργαλείων συντήρησης, βιβλιογραφίας κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη δύο ομάδες πιλότων της Αεροπορίας του Κουβέιτ εκπαιδεύονται με τα αεροσκάφη MB339CD στην νότιο Ιταλία στην αεροπορική βάση Galatina στο Lecce.

Οι διαπραγματεύσεις του Κουβέιτ με τους Ιταλούς πραγματοποιούνται παράλληλα με ανάλογες διαπραγματεύσεις που η αραβική χώρα ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες με την Boeing για την αγορά 28 αεροσκαφών F/A-18E/F Super Hornet έναντι 3 δις δολαρίων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα 27 F/A-18C και 7 F/A-18D που έχουν απομείνει από τα 40 αεροσκάφη που είχαν αγοραστεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετά τον Πόλεμου του Κόλπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μια διαδικασία δεν αναιρεί την άλλη αφού το αραβικό κράτος θα μπορούσε να αγοράσει και τα δύο αεροσκάφη το καθένα για διαφορετική αποστολή.

Εάν τελικά η ιταλική εταιρεία καταφέρει να πωλήσει το ευρωπαϊκό μαχητικό στο Κουβέιτ θα πρόκειται για την τρίτη επιτυχία στην περιοχή αφού ήδη δύο χώρες η Σ. Αραβία και το Ομάν έχουν αποκτήσει το Eurofighter.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.